Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Κάλεσμα του Δ.Σ Σ.Ε.Ν.Π

 Επιστολή-κάλεσμα της ΕΝΙΘ προς σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης

Δεν ανεχόμαστε πια:

Την επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, που οδηγεί σε υπερεργασία και εργασιακή εξουθένωση. Ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για τρεις, πολλές φορές με εντέλλεσθε από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, που προσπαθούν να καλύψουν τα κενά για τα οποία ευθύνονται.

Τα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές και την επίκληση διαρκώς της «έκτακτης κατάστασης», αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και των προηγούμενων, για να αλωνίζουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών, των ΣΔΙΤ. 

Τους μισθούς των υγειονομικών καθηλωμένους εδώ και 15 χρόνια! Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις μειώσεις του ονομαστικού μισθού λόγω του πληθωρισμού. Τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48Ε για τον ειδικευόμενο έως 7,42Ε για τον σ. διευθυντή, μεικτά!

Την επίκληση διαρκώς των «έκτακτων αναγκών» για να παγιώσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις συνεχείς μετακινήσεις, την υπερεφημέρευση.

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε κτήρια παλιά, κακοσυντηρημένα, που δεν καλύπτουν συχνά τις ανάγκες για ασφαλή περίθαλψη. Δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα μη επάρκειας των εγκαταστάσεων σε οξυγόνο κατά τη διάρκεια του COVID, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι επικίνδυνες σε πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με πρόσφατο παράδειγμα την κατάρρευση τμήματος του ταβανιού στον Αγ. Δημήτριο και τον τραυματισμό ενός γιατρού στη διάρκεια της εφημερίας.

Θέλουν να χτίσουν το «νέο ΕΣΥ» με τα ίδια υλικά που το οδήγησαν στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Την αποθέωση της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης των Δημοσίων μονάδων υγείας.

Ως εδώ! Εκατομμύρια ευρώ τσεπώνουν οι έμποροι της υγείας. Χάσμα ανάμεσα στην άθλια «κανονικότητα» του δημόσιου συστήματος υγείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο 21ο αιώνα για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Η οικονομία της χώρας αντέχει να δίνει 7 δις σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, γυναίκες και υγειονομικούς στη Γάζα, και δεν αντέχει να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό;

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια!

Σε αυτή την μάχη χρειαζόμαστε στο πλευρό μας όλα τα σωματεία και τους φορείς, που με τον αγώνα τους μπορούν να συνεισφέρουν στον αγώνα μας, καθώς πάνω από όλα αφορά την υγεία του λαού.

Απαιτούμε:

Διπλασιασμό των μισθών των υγειονομικών.

Διπλασιασμό προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. 

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς της Θεσσαλονίκης σε μαζική συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για την Δημόσια Υγεία την Τετάρτη 29/11 στις 18:00 στο Αγ. Βενιζέλου, στα πλαίσια της 48ώρης απεργίας των νοσοκομειακών ιατρών στις 29-30/11.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 29/11/23 στις18,00 στο αγ. Βενιζέλου

                                                           Δ.Σ.  Σ.Ε.Ν.Π