Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Συνεδρίαση ΔΣ 9/3/2023

 Συνεδρίαση ΔΣ 9/3/2023

Στον πρώτο θέμα της συνεδρίασης για τον απολογισμό των κινητοποιήσεων για 13ο και 14ο μισθό και πως προχωράμε παραπέρα. Αποτιμούμε θετικά τον κύκλο κινητοποιήσεων που έκλεισε, παρά το ότι η συμμετοχή των συναδέλφων θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Μελανό σημείο, η σχεδόν εξαφανισμένη από τις κινητοποιήσεις -πλην της Προέδρου- πλειοψηφούσα παράταξη του Ενιαίου Ψηφοδελτίου.

Προτείναμε να βγει ανακοίνωση με την εκτίμηση των κινητοποιήσεων που θα περάσει απ’ τα τμήματα. Να μάθουν οι συνάδελφοι τι κατορθώσαμε μέχρι τώρα. Μπορεί να μην έχουμε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, οι δράσεις όμως συσπείρωσαν αρκετούς  εργαζόμενους,  άνοιξαν τον ορίζοντα σε πολλούς για το τι και κόντρα σε ποιόν παλεύουν. Μπορεί οι παρόντες στη συνέλευση να  μην ήταν πολλοί, ήταν όμως πολλαπλάσιοι σε σχέση με προηγούμενα χρόνια που ήταν 10-20 άτομα. Φάνηκε σε τελική ανάλυση πως η “παντοδύναμη” Διοίκηση δεν θέλει να κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι μαζικά και οργανωμένα.

Με ορίζοντα 15 ημερών προτείναμε Γενική Συνέλευση που πέρα από 13ο και 14ο μισθό θα δει και άλλα ζητήματα όπως πχ. την υποστελέχωση. Επιδιώκουμε να μιλήσουν οι εργαζόμενοι, να καταθέσουν προτάσεις για το πως πάμε παραπέρα, γιατί στην προηγούμενη συνέλευση οι καλύτερες προτάσεις ήρθαν μέσα απ’ τη συζήτηση, από τους ίδιους τους εργαζόμενους. 

Η πρόταση αυτή μπήκε σε ψηφοφορία. Το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και η εκπρόσωπος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, συνειδητά ή ασυνείδητα, μπέρδεψαν το κινηματικό με το νομικό -που έτσι κι αλλιώς τρέχει ανεξάρτητα από τις κινητοποιήσεις- παραπέμποντας τη συνέλευση στις καλένδες των δικηγόρων. Συνειδητά ή ασυνείδητα, δίνουν “ανάσες” στη Διοίκηση. Στην ψηφοφορία η πρότασή μας πήρε 2 ψήφους υπέρ και 5 κατά, από την εκπρόσωπο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και τους 4 του Ενιαίου Ψηφοδελτίου.

Στο άλλο θέμα για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, καταθέσαμε τις προτάσεις μας με προμετωπίδα το 13ο και 14 μισθό καθώς επίσης και αυξήσεις στους μισθούς. Προτάσεις κατέθεσε επίσης και το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο. Αν δεν υπάρξει ενημέρωση από το σωματείο θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τις προτάσεις μας.

Στο τέλος προτείναμε κείμενο για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των σωματείων την Κυριακή 12 Μάρτη στην Αριστοτέλους στις 11:30 πμ. Ο εκπρόσωπος του Ενιαίου Ψηφοδελτίου πρότεινε προσθήκη στο κείμενο που “θα καταδικάζει την ρουσφετολογική πολιτική των κυβερνήσεων”. Επιχειρηματολογήσαμε και είπαμε ότι αυτό είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου. Είναι υπαρκτό ζήτημα, εύπεπτο για τον κόσμο, έχει σκοπό όμως να αποκρύψει την αιτία: την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών. Το σύμπτωμα βαφτίζεται αιτία γιατί η επιχειρηματική δραστηριότητα με κίνητρο το κέρδος αναπαράγει όλη τη σαπίλα με τα ρουσφέτια, την κακοδιαχείριση κλπ. 

Δεν πέρασε, αφού ψηφίστηκε από 3(2 της ΑΣΥ και την εκπρόσωπο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας), καταψηφίστηκε από 3 του Ενιαίου Ψηφοδελτίου με 1 λευκό της Προέδρου(από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο). Έγινε πλέον ξεκάθαρο ότι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ψήφισαν τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, παρά την απεργοσπασία των ομοϊδεατών τους από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, πήραν σινιάλο να υπονομεύσουν ανοιχτά τις επόμενες.  Έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους ότι θα είναι μια από τα ίδια, δεν έκαναν άλλωστε τίποτα για την προπαγάνδιση και την επιτυχία τους. Η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου παρά το “θάψιμο”, τόσο από την κρατική τηλεόραση, όσο και από τα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων και τις προβοκάτσιες των γνωστών “αγνώστων”, δεν τους άρεσε. Καλή τους χώνεψη!

Κλιμακώνουμε με τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση της Κυριακής στις 11:30 πμ.  στην Αριστοτέλους.

Μάρτης 2023


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ