Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Συμβαίνουν στο Παπαγεωργίου

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συζητήθηκε την Τετάρτη 8 Φλεβάρη στο Δ.Σ. του σωματείου, η υποστελέχωση της Γυναικολογικής/Μαιευτικής Κλινικής.

Θεωρούμε ότι η υποστελέχωση αφορά όλο το νοσοκομείο και όχι μόνο το παραπάνω τμήμα. Ακόμα και αν όλες οι οργανικές θέσεις ενός τμήματος ή ενός οργανισμού είναι καλυμμένες, δε σημαίνει τίποτα, γιατί απλούστατα, όπου αυξάνονται οι δραστηριότητες,  χρειάζεται περισσότερο προσωπικό. Το ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι δραστηριότητες διαχρονικά αυξάνονται, το ξέρουν κι οι πέτρες. Γιατί όμως;

Ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια δε μπορεί “να μπαίνει μέσα”. Όταν η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία -σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες του λαού- μειώνεται και  πρόκειται να μειωθεί παραπέρα στο άμεσο μέλλον(βλέπε DRGs και ΟΔΙΠΥ), το νοσοκομείο είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένο, αφενός μεν να μειώνει το κόστος λειτουργίας του, αφετέρου να διατηρεί κερδοφόρες, αλλά και να αναπτύσσει νέες, υψηλή κερδοφορία υποσχόμενες, δραστηριότητες. Τυχόν αστοχίες ή εξαιρέσεις, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Μια άλλη αιτία της υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα υγείας είναι η “προικοδότηση” της ιδιωτικής υγείας, ώστε να επενδυθεί με ικανοποιητική κερδοφορία το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο. Δραστηριότητες με υψηλή κερδοφορία όπως αιμοκαθάρσεις, ογκολογικά, κ.α., “περνάνε” σιγά-σιγά στον ιδιωτικό τομέα.

Άρα ξεκάθαρο, τι είδους δραστηριότητες και γιατί, αναπτύσσονται, αλλά και ποιές -αν και αναγκαίες- δεν αναπτύσσονται. Το γενικό όμως “φάρμακο”, είναι η μείωση του κόστους της εργασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μείωση μισθού, αύξηση εργάσιμου χρόνου, αριθμητική μείωση του προσωπικού και αύξηση της εντατικότητας της εργασίας, πρόσληψη φθηνότερου και “ευέλικτου” προσωπικού(επικουρικοί, μπλοκάκια, ΟΑΕΔ) κλπ.

Στο “αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο” ο εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να παράγει περισσότερα χωρίς επιπλέον πληρωμή, ώστε να δημιουργηθούν περιθώρια για να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, με τον κύκλο να επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Να συμπληρώσουμε, ότι το “ευέλικτο” προσωπικό που ζητάνε κάποιοι “γιατί θα έρθει άμεσα”, είναι και ευκολότερα διαχειρίσιμο από τη διοίκηση, με τον πέλεκυ της “μη ανανέωσης της σύμβασης” να κρέμεται πάνω απ’ το κεφάλι. Για τον ίδιο λόγο δε μπορεί επίσης να πει εύκολα όχι σε επιπλέον καθήκοντα. Άρα η αναζήτηση άμεσων λύσεων από πλευράς εργαζόμενων για πρόσληψη τέτοιου προσωπικού, αντικειμενικά υπονομεύει τη θέση των ήδη υπηρετούντων, που όμως και αυτοί έχουν όφελος από τη μονιμοποίησή του.

Πάγια θέση μας, η κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης προσωπικό. Ξεκάθαρο πρέπει να είναι στον καθένα, ότι αυτό δε θα έρθει αύριο, ούτε θα είναι προϊόν επιβράβευσής μας από διοικούντες και κυβερνώντες ως “ναυαρχίδα του ΕΣΥ”, που καλύπτει το 60% των δραστηριοτήτων της 3ης ΥΠΕ. Από χτυπήματα στην πλάτη και καλά λόγια μπουχτίσαμε. Στη διεκδίκηση και στον αγώνα βρίσκονται οι λύσεις.

Αυτό που κάποιοι έλεγαν ότι ήταν ανέφικτο και δεν το διεκδίκησαν χθες, είναι το εφικτό που βιώνουμε σήμερα.

Στο Δ.Σ. του σωματείου  αποφασίστηκε ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της 3ωρης στάσης εργασίας από 12-3 μμ. την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, να γίνει συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση.

Τέλος, καταγγέλλουμε τη στάση μέλους του Δ.Σ. του σωματείου για την απαράδεκτη συνδικαλιστικά στάση του στη συνεδρίαση. Όχι μόνο “έβγαλε λάδι” Διοίκηση και Κυβέρνηση, αλλά ως παλιά καραβάνα έβαλε τα γυαλιά στους διοικούντες πως να εφαρμόζουν το “διαίρει και βασίλευε”, επιχειρώντας να στρέψει συναδέλφους του ενός, ενάντια σε συναδέλφους άλλου τμήματος. Ο κατά τα άλλα τιμητής της ενότητας των εργαζομένων!

Φλεβάρης 2023