Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Για το παιδοογκολογικό κέντρο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

 Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει μοναδική Παιδοογκολογική Μονάδα της χώρας! Επί της ουσίας μετατρέπει το παιδοογκολογικό κέντρο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. και Α. Κυριακού» σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”».

Συγκεκριμένα, προβλέπει τη σύσταση του ΝΠΙΔ με την ονομασία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"», στο οποίο θα ενσωματωθεί η σημερινή Ογκολογική Μονάδα Παίδων, που είναι τμήμα του παιδιατρικού Νοσοκομείου «H Αγία Σοφία» αλλά και τμήματά του (το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου), όπως και το Ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και η Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας - Ογκολογίας της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, εκχωρεί στο Κέντρο τόσο τον ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό όσο και τα οικόπεδα του Δημοσίου «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή». Όσο για τα έσοδα του Κέντρου, αυτά θα προέρχονται, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, από «τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις», ενώ αδιευκρίνιστες μένουν οι σχέσεις εργασίας του προσωπικού. Επίσης αναφέρονται «έσοδα από συνέδρια, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις. Έσοδα από ερευνητικά πρωτόκολλα, καθώς και από άλλες δραστηριότητες τις οποίες το Κέντρο υλοποιεί για την ιατρική έρευνα».

Το συγκεκριμένο «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"» εξασφαλίζει από το νομοσχέδιο τη μοναδικότητα και αποκλειστικότητα στον τομέα του παιδικού καρκίνου, «απορροφώντας» τα σχετικά τμήματα των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, συνεπώς και την αποκλειστικότητα στον τομέα της έρευνας από την οποία θα εξασφαλίζει πρόσθετα έσοδα.

Είναι σίγουρο οτι αυτή η μετατροπή είναι μέρος της συνολικότερης πολιτικής λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις που την υπηρέτησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις  Και η καθόλου νέα μορφή εγγυάται την «ευελιξία» που εξασφαλίζει η μορφή των ΝΠΙΔ και αντιστοιχεί με την επιτάχυνση της προσαρμογής του «δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων» στους κανόνες αυτούς.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, γιατροί και νοσηλευτές που δίνουν καθημερινά σε συνθήκες υποστελέχωσης τη μάχη για την περίθαλψη των παιδιών, μαζί με γονείς των μικρών ασθενών που δίνουν τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της υγείας τους,

Να μην περάσει η μετατροπή του παιδοογκολογικού σε ΝΠΙΔ! Όλοι μαζί ενωμένοι, εργαζόμενοι, γονείς και κοινωνία παλεύουμε για την υγεία που έχουν ανάγκη και αξίζουν τα παιδιά μας! Δημόσιες δωρεάν σύγχρονες παιδιατρικές υπηρεσίες υγείας!.

Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη για ανάπτυξη σε πανελλαδικό επίπεδο όλων των αναγκαίων δημόσιων μονάδων Υγείας, πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων, που θα παρέχουν απολύτως δωρεάν όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης για τον παιδικό καρκίνο.