Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ Δ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

 ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ Δ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων πανελλαδικά. 

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές προκαλεί η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», η οποία:

● διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ταυτόχρονα τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή.»

● δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών. 

● διαιωνίζει την πολυδιάσπαση  του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε» ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την "αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει."

● στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης - που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων – και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά.

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που «ανοίγει η συζήτηση» για τη νοσηλευτική εκπαίδευση, τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών και τη θεσμοθέτηση ενιαίου ή ξεχωριστών νοσηλευτικών κλάδων.

●  το 2014, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αποσύρει το νομοσχέδιο για θεσμοθέτηση κλάδου ΠΕ – ΤΕ νοσηλευτών, κάτω από την πίεση των Ιατρικών Συλλόγων διότι προβλεπόταν και επέκταση νοσηλευτικών αρμοδιοτήτων που οι Ιατρικοί Σύλλογοι θεώρησαν αντιποίηση ιατρικών πράξεων. 

● το 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την πρόταση νόμου για δημιουργία ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου, κάτω από την «πίεση» – υποτίθεται – κινητοποιήσεων της ΕΝΕ – ΠΑΣΥΝΟ και της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.

● το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) ήταν η δημιουργία μιας νέας υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας (με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών») και άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα.

● το 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε στην υλοποίηση της πρότασης για θεσμοθέτηση ξεχωριστών κλάδων για τους ΠΕ – ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που, το 2017, συντάχθηκε, με την ΕΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ ενάντια στη δημιουργία ενιαίου κλάδου ενώ το 2020 είχε υιοθετήσει το αίτημα για «Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικού Προσωπικού με διακριτά καθήκοντα», ενώ το σχετικό ψήφισμα της ΑΔΕΔΥ ανέφερε: «Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό» Δηλαδή, ξεκάθαρη ομολογία ότι θέλουν να συνεχίζεται η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η πρόταση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της ΠΑΣΥΝΟ (που είναι ταυτόχρονα και ηγεσία της Ε.Ν.Ε.) για καθιέρωση «υπεύθυνου νοσηλευτή», με 16ωρη βάρδια ή «εφημερία» (8ωρη πρωινή και σε συνέχεια απογευματινή ή νυχτερινή) που θα «εποπτεύει και θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον βοηθό νοσηλευτή». Δηλαδή «εκτόξευση» της εντατικοποίησης για τους ΤΕ και ΠΕ συναδέλφους και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση για τους ΔΕ συναδέλφους.  

Τόσο αυτοί που προτείνουν τους ξεχωριστούς κλάδους, όσο και αυτοί που προτείνουν τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο, αποφεύγουν συνειδητά να «αγγίξουν» τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού. Γι αυτό και η ύπαρξη διαφορετικών σχολών στην εκπαίδευση τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα. Η εκπαιδευτική διαδικασία υπηρετεί πιστά τις επιλογές τους.

Η πολυδιάσπαση και η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών υπηρετεί την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»,  και εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ.

Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή  Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Μόνο έτσι οι νοσηλευτές θα έχουμε ίδιο επίπεδο σπουδών, ίδια δικαιώματα (μισθολογικά και εξέλιξης) και ίδια καθήκοντα και θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.

      ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ