Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Για τις διακομιδές- εξιτήρια των ασθενών



Στη χρόνια υποστελέχωση του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και οχήματα βρίσκεται η απόφαση της διοίκησης του ΕΚΑΒ να μεταβιβάσει τις δευτερογενείς διακομιδές στην ευθύνη των νοσοκομείων.

Μία κατάσταση που συμβαδίζει με την εμπορευματοποίηση της υγείας και τον τρόπο λειτουργίας των δομών της.

Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λογικές του χαμηλού κόστους, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί στην υγεία, από τη μία εξασφαλίζουν ακεραιότητα στον κρατικό κορβανά, ώστε εύκολα να διοχετευτούν ποσά σε άλλες προτεραιότητες, ενώ από την άλλη δίνεται η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να καλύψει το κενό που δημιουργείται.

Έτσι λοιπόν καλούνται τα νοσοκομεία να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές διακομιδές με το ελλιπέστατο προσωπικό που έχουν. Για παράδειγμα στο Παπαγεωργίου δύο εργαζόμενοι επικουρικοί με ένα ασθενοφόρο καλούνται καθημερινά να ανταποκριθούν σε αυτήν την ανάγκη. Και όπως είναι φυσικό, όταν αυτό δεν γίνεται έρχεται ως ώριμο φρούτο η χρησιμοποίηση των λευκών ταξί και των ιδιωτικών ασθενοφόρων.

Η απόδειξη πληρωμής φυσικά στον ασθενή. Τι και αν έχει φορολογηθεί, έχει πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, έχει πληρώσει το απογευματινό ιατρείο, τώρα καλείται να διακομισθεί επίσης πληρώνοντας. 

Αυτό σημαίνει εμπορευματοποίηση της υγείας. Η ανταποδοτικότητα, η επιχειρηματική λειτουργία, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η λύση αλλά η αιτία των προβλημάτων.

Καλούμε τους εργαζόμενους στην υγεία αλλά και το λαό, να μη δεχθεί να ρίχνει τις απαιτήσεις του για την ικανοποίηση ενός συνόλου σύγχρονων αναγκών που αντικειμενικά διευρύνονται. 

Άμεσα προσλήψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία με επαρκή χρηματοδότηση.