Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Συμβαίνει στο Παπαγεωργίου

                                       Για τη “νέα” τροποποίηση του ΕΚΛ

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το “νέο ΕΣΥ”, δημιουργούν νέα δεδομένα στο χώρο της υγείας. Αν και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου ήδη τράβαγε γερά πάνω στις ράγες του νοσοκομείου-επιχείρηση (κόστος-όφελος, προσφορά και ζήτηση κτλ), αυτό  πλέον θα ισχύει για όλο το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι όροι της αγοράς  στους οποίους καλούνται να προσαρμοστούν τα νοσοκομεία, νομοτελειακά φέρνουν και τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Άλλα θα σταματήσουν να λειτουργούν ως νοσοκομεία, άλλα θα συρρικνώσουν ή θα καταργήσουν μη κερδοφόρες δραστηριότητες, ενώ άλλα θα στραφούν σε νέες κερδοφόρες δραστηριότητες. Αυτά τα νέα δεδομένα ασφαλώς και δε θα μπορούσαν να αφήσουν τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου αδιάφορη, γι’ αυτό και η σπουδή να “εκσυγχρονιστεί”, ο μόλις πριν 4 χρόνια τροποποιημένος ΕΚΛ. Πρόκειται για μια  διαδικασία με πολλά πάρε-δώσε με διευθυντές και νομική υπηρεσία. 

Η εμπειρία λέει, ότι οι αλλαγές θα είναι σε ακόμη αντιδραστικότερη κατεύθυνση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Δ.Σ. του σωματείου, ζητούμενο είναι να αποκτήσουν οι διοικούντες του νοσοκομείου μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στους στόχους και στις αποφάσεις τους.

Το πλέον βέβαιο είναι ότι ΔΕΝ θα ζητήσουν αύξηση των θέσεων εργασίας γιατί πιστεύουν: α) ότι είμαστε πλήρεις και β) θεωρούν, έτσι μας απάντησαν, ότι ένας εσωτερικός κανονισμός με μεγαλύτερο προϋπολογισμό θα γύριζε από το υπουργείο χωρίς “τέλος μεταφοράς”. Και εδώ αντιφάσκουν, αφού θέλουν να εντάξουν ΜΑΦ σε ΝΡΛ, ΚΡΧ και ΝΡΧ, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η ανάπτυξη τέτοιων μονάδων απαιτεί περισσότερο προσωπικό. Βέβαια τους δίνεται η δυνατότητα της χρήσης ευέλικτων μορφών εργασίας, προσωπικό με ατομικές συμβάσεις και  μπλοκάκι με διοικούντες δηλαδή που δρουν ως εργολάβοι. Τέτοιο μισθολογικό κόστος  δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε αυτός να μένει ατόφιος για αγορές rafale φρεγατών  και επιχορηγήσεις μεγάλων επιχειρήσεων. «Και ο σκύλος δήθεν χορτάτος και η πίτα προς βρώση»

Σκοπεύουν επίσης να βάλουν λίγο το χεράκι τους και στον τρόπο επιλογής-ανάδειξης αλλά και απαλλαγής του στελεχικού δυναμικού, προβλέποντας “ευελιξία” στα κριτήρια που θα εφαρμόζουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Μια διαδικασία που θα συνοδεύεται και με έναν άλλο τρόπο αξιολόγησης, με κριτήρια, στόχους, στοχοπροσήλωση. 

Τρέχουν διοικούντες και νομικοί για να προλάβουν την πρώτη του Ιούλη όταν πλέον το νοσοκομείο θα κάνει χρήση των DRG (σύστημα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων), εργαλείο με λίγα λόγια χρηματοδότησης του νοσοκομείου. Θα πρέπει να δώσει τα διαπιστευτήρια του στο δρόμο της αγοράς. Η επιχειρηματική δραστηριότητα και η ανάπτυξη της θα είναι και το εχέγγυο της χρηματοδότησης. Και όπου ακούμε σύνδεση της χρηματοδότησης με την «παραγωγικότητα» να το ερμηνεύουμε κατά το λαϊκό «τρεχάτε ποδαράκια μου»

Οι εργαζόμενοι να μην “τσιμπήσουν” στα παραμύθια της διοίκησης. Το “τρεχάτε να φέρετε επιπλέον έσοδα για να προσληφθεί προσωπικό”, θα είναι η μόνιμη επωδός. 

Δωρεάν υγεία με χρηματοδότηση 100% από το κράτος, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, μονιμοποίηση χωρίς όρους όλων των συμβασιούχων και κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό, αυτή πρέπει να είναι η μόνιμη επωδός των εργαζόμενων.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μάρτης 2022