Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ δεν έχει μπει ακόμη ο χειμώνας, με τη νέα έξαρση να αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των λαών, με έμφαση στους χώρους μεγάλης διασποράς, μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, μαζί με ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέσα σε μόλις 4 βδομάδες, τα κρούσματα κορονοϊού στην περιφέρεια Ευρώπης (53 χώρες) αυξήθηκαν κατά 55% και μάλιστα οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών.
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χ. Κλούγκε, επανέλαβε την προειδοποίηση πως ακόμη 500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη ενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους λόγω Covid-19 έως την 1η Φλεβάρη. Ως αιτία ανέφερε πως «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο εμβολιασμός σταθεροποιείται αντί να αυξάνεται και, δεύτερον, σε αρκετές χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα δημόσιας υγείας και κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται».
Η Δανία, μια από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στην «κανονικότητα» και δύο μήνες έζησε «χωρίς κορονοϊό», με την κυβέρνηση να δηλώνει τότε πως η Covid-19 δεν αποτελούσε πλέον «μια ασθένεια που συνιστά κρίσιμη απειλή για την κοινωνία»,καταγράφει ξανά μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, αναφέρονται περίπου 2.300 ημερήσια κρούσματα τις τελευταίες μέρες, σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 5,8 εκατ.
Την ανάγκη για ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας του λαού υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Δανία είναι από τους «μπροστάρηδες» στους εμβολιασμούς, έχοντας εμβολιάσει πλήρως το 88,3% των ενηλίκων και το 85,9% των άνω των 12 ετών.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες είχαν καταγγείλει υγειονομικοί με πολύμηνες απεργίες μέσα στο καλοκαίρι, έχουν ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.
«Με τον κίνδυνο της Covid-19, της γρίπης και άλλων μολυσματικών ασθενειών, κινδυνεύουμε να επιβαρύνουμε υπερβολικά τα νοσοκομεία», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας, Σ. Μπρόστρεμ. «Ηδη τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», τόνισε.
Στη Βρετανία, όπου το 87% των άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, την Τρίτη ανακοινώθηκαν πάνω από 33.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 262 θάνατοι.
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται και στην Ολλανδία, με πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 68% του πληθυσμού. Μέσα σε μια βδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με την προηγούμενη. Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που τα νοσοκομεία καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40.000 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου, ενώ 236 ασθενείς πέθαναν σε μια μέρα. Στη Βαυαρία, η κυβέρνηση κήρυξε το κρατίδιο εκ νέου σε «κατάσταση καταστροφής», λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η κατάσταση στις ΜΕΘ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.
Στη Γαλλία κάτω από τα «ανησυχητικά στοιχεία των νοσηλειών», ο Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανακοίνωσε προχτές υποχρεωτική χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους άνω των 65 ετών προκειμένου να διατηρήσουν το υγειονομικό πάσο τους.
Στο μεταξύ, σε ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, αναστέλλεται η χορήγηση του εμβολίου της «Moderna» για τους κάτω των 30 ετών, λόγω κινδύνου μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που εμφανίστηκε σε νέους από 12 έως 29 ετών. Και στις δύο χώρες προτείνεται για αυτές τις ηλικίες να χορηγείται το εμβόλιο της «Pfizer». Την ίδια ώρα, η «Μοderna» υπέβαλε προχτές αίτηση στον ΕΜΑ για άδεια χορήγησης του εμβολίου της στην Ευρώπη σε παιδιά ηλικίας 6 - 11 ετών.