Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Για το περίφημο επιδοτούμενο πρόγραμμα στο ΕΚΑΒ

 Ως «επιβράβευση» της προσφοράς των εργαζομένων στο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδούμενο ΕΚΑΒ παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 12 εκατ. ευρώ, για την εκπαίδευση 4.000 διασωστών. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020», με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ» και θα περιλαμβάνει εκπαίδευση στις διακομιδές διάρκειας συνολικά 300 ωρών, ενώ από τα 12 εκατ. ευρώ μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα λάβουν τα γνωστά και μη εξαιρετέα κέντρα εκπαίδευσης (ΚΕΚ), στοιχεία που αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» στο ΕΚΑΒ.

«Παρέλειψαν να διευκρινίσουν, από πού ακριβώς θα εξασφαλίσουμε αυτές τις ώρες; Θα απαλλαγούμε από τα καθήκοντά μας ή μήπως αυτές θα βρεθούν - όπως συμβαίνει συνήθως - από τις μέρες των ρεπό μας;», σχολιάζει μεταξύ άλλων. Αλλωστε, όπως αναφέρει: «Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Αν για παράδειγμα απασχολούμαστε αποκλειστικά στο πρόγραμμα για όσο διαρκεί, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με 8ωρη - 5ήμερη παρακολούθηση, η ελάχιστη διάρκεια θα είναι 7,5 βδομάδες! Η "επιβράβευσή" μας δηλαδή θα είναι 1.000 ευρώ για 2 μήνες προγράμματος, ή αλλιώς ο βασικός μισθός... Αυτό θα είναι το "δώρο" μας!».

Η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» σημειώνει πως η κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημίας, «αρνείται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο, την ώρα που ασθενοφόρα αναγκάζονται συχνά να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς να έχουν καν απολυμανθεί, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, οχήματα και δίκτυο απολύμανσης, με μεγάλο κίνδυνο έκθεσης συναδέλφων. Οι ίδιοι αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, των επιδομάτων αδείας και εορτών, αυξήσεις στους μισθούς μας.

Είναι οι ίδιοι που διαφημίζουν "μονιμοποιήσεις μέσω ΑΣΕΠ, με αυξημένη μοριοδότηση" για νοσηλευτές (και μόνο!) που υπηρέτησαν στη διάρκεια της πανδημίας, για να συγκαλύψουν την άρνησή τους να μονιμοποιήσουν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, όλους ανεξαιρέτως τους συμβασιούχους εργαζόμενους, που κράτησαν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας ένα χρόνο τώρα. Την ίδια στιγμή, διατηρούν και μέσα στην πανδημία κενές 757 από τις οργανικές θέσεις του ανεπαρκέστατου οργανισμού του ΕΚΑΒ».

Η ανακοίνωση αναδεικνύει ακόμα τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη χρόνια υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων μονάδων Υγείας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ.

«Αυτή η πολιτική έχει την ανοιχτή στήριξη της πλειοψηφίας τόσο της ΠΟΠΕΚΑΒ, όσο και του Σωματείου των Αθηνών», τονίζει και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν υπόθεσή τους την πάλη με αιτήματα όπως για προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, αναβάθμιση της σχολής του ΕΚΑΒ και της ειδικότητας διασώστη - πλήρωμα ασθενοφόρου σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών αναγκών όλων των εργαζομένων μέσα από την υπηρεσία. Χρηματοδότηση του ΕΚΑΒ σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, άμεση αγορά ασθενοφόρων και γενικότερη ενίσχυση υποδομών με πανελλαδικό σχεδιασμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην προνοσοκομειακή φροντίδα κ.λπ.