Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Για τον Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικής



Μεγάλος ντόρος γίνεται εδώ και 2 μήνες περίπου για τον Ενιαίο Κλάδο Νοσηλευτικής. Απ’ τη μια ΕΝΕ και ΠΑΣΥΝΟ που είναι σαφώς κατά. 
Απ’ την άλλη η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που το 2017 ήταν κατά, τώρα αλλάζει στάση. Από κοντά και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, θεματοφύλακες όπως πάντα, της “συνέπειας” λόγων και έργων. Τι λένε λοιπόν οι ποιητές:
Ενιαίο κλάδο ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, αλλά με διακριτό καθηκοντολόγιο. To ίδιο δυστυχώς, “διεκδικούν” και σωματεία των ΔΕ νοσηλευτών. Χωρίς καμιά αναφορά για Ενιαία Εκπαιδευτική Βαθμίδα(όπως στους γιατρούς). Τουτέστιν, συνέχιση της πολυδιάσπασης του κλάδου!
Στην ίδια λογική και οι φωνές που καλούν τους ΔΕ συναδέλφους σε αποχή, δηλαδή την ουσιαστική αποδοχή της πολυδιάσπασης και όχι τη διεκδίκηση της αναβάθμισής τους.
Ειδικά οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχουν ξεχάσει την  από 5/2/2018, πρόταση του διορισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), για την δημιουργία μιας ακόμη πιο υποβαθμισμένης επαγγελματικής κατηγορίας νοσηλευτών(με επικρατέστερη ονομασία: «φροντιστής ασθενών»), με άγνωστα καθήκοντα και επαγγελματικά δικαιώματα.
Τόσο αυτοί που προτείνουν τους ξεχωριστούς κλάδους, όσο και αυτοί που προτείνουν τον “ενιαίο κλάδο”, αποφεύγουν συνειδητά να αγγίξουν τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη λογική του κόστους-οφέλους. Χαρακτηριστική η εισήγηση του ΕΣΑΝ σύμφωνα με την υπουργική απόφαση(17/10/2019) “για την συσχέτιση κόστους – αποτελεσματικότητας των υγειονομικών υπηρεσιών”.
Φθηνό και “ευέλικτο” προσωπικό είναι το ζητούμενο, αφού το μισθολογικό κόστος περιλαμβάνεται στους προϋπολογισμούς των μονάδων υγείας και λαμβάνεται υπόψη, στο αν και πόσο θα χρηματοδοτούνται. 
Γι’ αυτό και η πληθώρα  διαφορετικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, διαφόρων βαθμίδων που "παράγουν νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές" ενώ στο εργασιακό επίπεδο, εκδηλώνεται με την ύπαρξη 3 διαφορετικών κατηγοριών νοσηλευτικού προσωπικού, που στις περισσότερες περιπτώσεις «κάνουν τα ίδια», αλλά έχουν διαφορετικά μισθολόγια και εξέλιξη, με «αδικημένους» -σαφώς- τους ΔΕ συναδέλφους.
Γι’ αυτό, αντί για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ συναδέλφων, ψήφισαν πρόσφατα την «απασχόληση» 2.500 «ειδικευόμενων» νοσηλευτών, δηλαδή μια νέα κατηγορία φθηνών και “ευέλικτων” εργαζομένων.
Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή  Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν με μεταβατικές διαδικασίες οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι.


www.asypapageorgiou.blogspot.gr