Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Διαδηλώσεις υγειονομικών σε Γαλλία και Ελλάδα ενάντια στην εγκατάλειψη των δομών Υγείας.



Πηγή: Associated Press
Διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην Υγεία, ζητώντας αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και καταδικάζοντας τα νέα κυβερνητικά σχέδια για την Υγεία («segur de sante»), που προβλέπουν αυξήσεις-ψίχουλα για γιατρούς και νοσηλευτές (μέχρι 138 ευρώ το μήνα).

Με κινητοποιήσεις σε Παρίσι, Τουλούζη, Μπορντό και Λιόν, νοσηλευτές, γιατροί, αλλά και παραϊατρικό προσωπικό, τεχνικοί και άλλες ειδικότητες εργαζομένων σε νοσοκομεία, δομές Υγείας κ.λπ. κατήγγειλαν τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία. Η Μαρί, νοσοκόμα σε ψυχιατρείο της Ρουέν, λέει χαρακτηριστικά στον τοπικό Τύπο: «Μετά την πανδημία (σ.σ. που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 30.000 ανθρώπους) τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ασθενείς, αφού έμειναν για τόσο καιρό σε περιορισμό (σ.σ. μακριά από ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα, όπως επέβαλλε το πρόβλημα του καθενός), έρχονται πάλι σε μας σε αξιοθρήνητη κατάσταση... Χτες είχα μία ασθενή, ύψους 1,65 μ. και 40 κιλών, τρομοκρατημένη από την ιδέα ότι θα βγει πάλι έξω από το σπίτι...».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμα ότι ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ -που υποτίθεται ότι ανέλαβε καθήκοντα γιατί ο Μακρόν «εισάκουσε τις ανησυχίες του λαού»- ήταν από αυτούς που στις αρχές του 2000 πρωτοστάτησαν στην «τιμολόγηση των υπηρεσιών» στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της λογικής που θέλει τις δομές Υγείας να λειτουργούν με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απαίτησαν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Μονιμοποίηση των 18.000 συμβασιούχων που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, απομάκρυνση των εργολάβων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, απαίτησαν χτες οι υγειονομικοί με συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο πανελλαδικής στάσης εργασίας.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, υπενθύμισε «την Οδηγία της ΕΕ με την οποία προβλέπεται τα δημόσια νοσοκομεία να είναι "αυτοχρηματοδοτούμενα", γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι συμβασιούχοι θα πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου. Αυτή η κατεύθυνση εφαρμόζεται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων από το 2010. Σήμερα οι συμβασιούχοι ξεπερνούν τις 18.000. Μόνο στον "Ευαγγελισμό" ξεπερνούν τους 800 οι ελαστικά εργαζόμενοι, ενώ στα νοσοκομεία οι ελαστικά εργαζόμενοι αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των εργαζομένων. Ενα μέρος τους, επικουρικοί που προσλήφθηκαν στην καρδιά της πανδημίας και ήρθαν αντιμέτωποι με τον κορονοϊό, είναι απλήρωτοι, καθώς έχουν πληρωθεί μέχρι και τις εφημερίες του Μάη. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση μιλάει για "ενίσχυση του ΕΣΥ", όταν τα μισά χειρουργεία είναι κλειστά, το ίδιο και δεκάδες κρεβάτια. Πού είναι το προσωπικό που θα τα ανοίξει; Δεν μπορεί να μας μιλούν ακόμη και τώρα για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ολα αυτά τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις».
Παρά τις έντονες πιέσεις των υγειονομικών προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για συνάντηση με αντιπροσωπεία τους, η κυβέρνηση απάντησε στα φλέγοντα ζητήματα βάζοντας από τη δίπλα πόρτα διμοιρίες των ΜΑΤ στο εσωτερικό του υπουργείου. Με κυβερνητικές εντολές, φορώντας πλήρη εξοπλισμό, οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμειναν παρατεταγμένες, σε «ετοιμότητα» για να «υποδεχτούν» τους «ήρωες υγειονομικούς»...
Πλήθος υγειονομικών, μεταξύ άλλων από τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Ασκληπιείο», Λαϊκό, «Ελπίς», καθώς και εκπρόσωποι των συμβασιούχων των νοσοκομείων, παρέμειναν στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας την παρουσία των ΜΑΤ και την τακτική του υπουργείου Υγείας. Στο στόχαστρο από σωματεία και εργαζόμενους βρέθηκαν επίσης οι εκφυλιστικές διαδικασίες που ακολουθεί η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μεταξύ άλλων αρνείται την εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία.