Πρόταση Νόμου κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με θέμα: «Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και ανθυγιεινό επίδομα σε νοσοκομειακό προσωπικό και τους εργαζόμενους στις δομές Δημόσιας Υγείας».
Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η ψήφιση της πρότασης νόμου έχει άμεσο και επιτακτικό χαρακτήρα, καθώς, σήμερα, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι στις δομές δημόσιας υγείας με αυταπάρνηση και ηρωισμό μπήκαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, την άμυνα του λαού, τόσο απέναντι στην πανδημία, όσο και τις πολιτικές που μετατρέπουν την υγεία σε ακριβό, απρόσιτο εμπόρευμα για το λαό. Χωρίς αυτούς, το σαθρό δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει. Είναι μέγιστη υποκρισία από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους στις δομές της δημόσια υγείας από τη μια να τους αποκαλεί “ήρωες για την αντιμετώπιση της πανδημίας” κι από την άλλη να αρνείται τους εντάξει στο καθεστώς των ΒΑΕ, ως ελάχιστη αναγνώριση και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, αλλά και της προσφοράς τους. Στις μέρες μας, όπου με τον ιδρώτα και τον κόπο των εργαζομένων διαπιστώνεται τεράστια αύξηση του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε ο κανονισμός των ΒΑΕ της υπ’ αριθ. Φ10221/ΟΙΚ 26816/929/2 του Δεκέμβρη 2011 να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας.
Αναλυτικά, η αιτιολογική έκθεση και η πρόταση νόμου της ΚΟ του ΚΚΕ (Δείτε τη και σε pdf ΕΔΩ):
Αιτιολογική Έκθεση - Γενικά
Τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) καθιερώθηκαν με το νόμο 1846/51, εφαρμόστηκαν το 1964 και αποτελούν μια σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης της χώρας μας.
Σε όλους τους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι εκτίθενται στον επαγγελματικό κίνδυνο, σε μια σειρά βλαπτικούς παράγοντες κι επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορεί να επιφέρουν σοβαρή φθορά στη σωματική και ψυχική τους υγεία, να προκαλέσουν επαγγελματικές ασθένειες, ακόμα και εργατικά ατυχήματα.
Υπάρχουν χώροι εργασίας, που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους κι επαγγέλματα, οι οποίες είναι συγκριτικά πιο επιβαρυντικές για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ). Τέτοιοι επαγγελματικοί χώροι είναι οι δομές στις δημόσιες μονάδες υγείας (νοσοκομεία, κ.ά.).
Ο θεσμός των ΒΑΕ αναγνωρίζει, ότι σε αυτούς τους χώρους και τα επαγγέλματα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εισπράττουν ως αντιστάθμισμα στη φθορά της υγείας και της εργατικής τους δύναμης υψηλότερες μισθολογικές απολαβές, μειωμένα ωράρια, μεγαλύτερες άδειες, να συνταξιοδοτούνται κατά 5 (πέντε) έτη νωρίτερα, κ.ά.
Το ΚΚΕ επισημαίνει, ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις των ΒΑΕ δεν σημαίνει, ότι αρκούν για την προστασία της ΥΑΕ, πόσο μάλλον που οι εργαζόμενοι στις σημερινές συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εντεινόμενη αντεργατική επίθεση σε ασφάλιση – υγεία και σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Η μείωση των παροχών υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, η εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας κάνουν ακόμα πιο δύσκολη κι ακριβή την αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων, ακόμα περισσότερο αυτών που εργάζονται σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
Η γενικότερη επίθεση και οι ανατροπές κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων από της κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού των ΒΑΕ και επέκτασής τους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησαν στην αντίθεση κατεύθυνση για τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργηση των ΒΑΕ με στόχο την εξασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης.
Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πολλά, δεν πρέπει πληρώσουν ξανά. Το σύνθημά τους “κάτω τα χέρια από τα ΒΑΕ” είναι δίκαιο και εκφράζει καθολικά όλους τους εργαζόμενους.
Σήμερα, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι στις δομές δημόσιας υγείας με αυταπάρνηση και ηρωισμό μπήκαν στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη, την άμυνα του λαού, τόσο απέναντι στην πανδημία, όσο και τις πολιτικές που μετατρέπουν την υγεία σε ακριβό, απρόσιτο εμπόρευμα για το λαό. Χωρίς αυτούς, το σαθρό δημόσιο σύστημα υγείας θα είχε καταρρεύσει.
Είναι μέγιστη υποκρισία από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους στις δομές της δημόσια υγείας από τη μια να τους αποκαλεί “ήρωες για την αντιμετώπιση της πανδημίας” κι από την άλλη να αρνείται τους εντάξει στο καθεστώς των ΒΑΕ, ως ελάχιστη αναγνώριση και των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, αλλά και της προσφοράς τους.
Στις μέρες μας, όπου με τον ιδρώτα και τον κόπο των εργαζομένων διαπιστώνεται τεράστια αύξηση του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε ο κανονισμός των ΒΑΕ της υπ’ αριθ. Φ10221/ΟΙΚ 26816/929/2 του Δεκέμβρη 2011 να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους στις δομές της δημόσιας υγείας.
Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω Πρόταση Νόμου, η ψήφιση της οποίας έχει άμεσο και επιτακτικό χαρακτήρα.
Αιτιολογική Έκθεση - Κατ' άρθρο
ΑΡΘΡΟ 1
Στο άρθρο 1 προβλέπεται η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των εργαζομένων με κάθε σχέση εργασίας (μόνιμο, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και Μονάδες Χρονίως Πασχόντων, Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών, ΤΟΜΥ κλπ, Τράπεζες Αίματος, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), Ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια.
ΑΡΘΡΟ 2
Στο άρθρο 2 προβλέπεται η επέκταση της χορήγησης του Ανθυγιεινού Επιδόματος στο Νοσοκομειακό Προσωπικό και τους εργαζόμενους στις δομές Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 1.
Πρόταση Νόμου
«Ένταξη στα ΒΑΕ και ανθυγιεινό επίδομα σε νοσοκομειακό προσωπικό και τους εργαζόμενους στις δομές Δημόσιας Υγείας»
ΑΡΘΡΟ 1
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
Πεδίο εφαρμογής:
Ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων - ΚΒΑΕ της υπ’ αριθ. Φ10221/οικ.26816/929/2 Δεκεμβρίου 2011 Υπουργικής Απόφασης συμπληρώνεται ως προς τις αναφερόμενες στις Α31 και Α32 περιπτώσεις και συγκεκριμένα ως προς τους εργαζόμενους με κάθε σχέση εργασίας (μόνιμο, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και Μονάδες Χρονίως Πασχόντων, Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών, ΤΟΜΥ κλπ, Τράπεζες Αίματος, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), Ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια με τις εξής απαριθμούμενες Βαριές και Ανθυγιεινές εργασίες και έναντι αυτών ειδικότητες:
Νοσοκόμοι-νοσηλευτές, μαίες, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών, Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών, Συντηρητές Πειραματόζωων, Συσκευαστές ορρών-εμβολίων, παρασκευαστές τραπέζης αίματος, βιολόγοι εργαστηρίων παροχής Υπηρεσιών Υγείας, φαρμακοποιοί, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων & διασώστες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, προσωπικό εστίασης, απασχολούμενοι σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί και λοιπό υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας.
Το προσωπικό μόνιμο, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που έχει διορισθεί ή μονιμοποιηθεί στις ειδικότητες της προηγούμενης παραγράφου του άρθρου αυτού ή έχει προσληφθεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και απασχολείται αποκλειστικά στις ειδικότητες αυτές εντάσσεται στο καθεστώς των ΒΑΕ και:
α. Χορηγείται, για κάθε επτά (7) χρόνια πραγματικής απασχόλησης σε αυτές, ένας (1) χρόνος πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας, με αναδρομική υπαγωγή του στη ρύθμιση αυτή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς πρόσθετη εισφορά του εργαζόμενου, σε κύρια και σε επικουρική ασφάλιση.
β. Δικαιούται πλήρη σύνταξη από τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης πέντε (5) έτη νωρίτερα, από τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας για λήψη σύνταξη γήρατος, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς πρόσθετη εισφορά του εργαζόμενου, σε κύρια και σε επικουρική ασφάλιση.
γ. Μειώνεται ο χρόνος εργασίας τους σε 6ωρο/5ήμερο/30ωρο και αυξάνονται οι ημέρες κανονικής αδείας τους κατά 10 μέρες.
ΑΡΘΡΟ 2
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ
Η ΚΥΑ με αριθμό οικ.2/16519/0022/24 Φεβρουαρίου 2012 με θέμα «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/A΄/27−10−2011)» συμπληρώνεται και τροποποιείται ως εξής:
-Γιατροί, νοσοκόμοι-νοσηλευτές, μαίες, παρασκευαστές και βοηθοί αυτών, Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών, Συντηρητές Πειραματόζωων, Συσκευαστές ορρών-εμβολίων, παρασκευαστές τραπέζης αίματος, βιολόγοι εργαστηρίων παροχής Υπηρεσιών Υγείας, φαρμακοποιοί, οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων & διασώστες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, προσωπικό εστίασης, απασχολούμενοι σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί και λοιπό υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας και γενικά όλοι οι εργαζόμενοι των ειδικοτήτων αυτών ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (μόνιμο, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) που εργάζονται σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κλινικές, Μικροβιολογικά και Βιοχημικά Εργαστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και Μονάδες Χρονίως Πασχόντων, Υγειονομικές Μονάδες Ασφαλιστικών Οργανισμών, ΤΟΜΥ κλπ, Τράπεζες Αίματος, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), Ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια υπάγονται στην κατηγορία Α΄ και τους χορηγείται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως.
Το διοικητικό προσωπικό των παραπάνω φορέων και χώρων εργασίας και το λοιπό προσωπικό, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (μόνιμο, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) υπάγεται στην κατηγορία Γ΄ και του χορηγείται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τριάντα πέντε (35) ευρώ μηνιαίως».