Τα οικονομικά τερτίπια της Μάντσεστερ Σίτι με το FFP την οδήγησαν εκτός Ευρώπης για δύο χρόνια
Την περασμένη βδομάδα το ενδιαφέρον στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο μονοπώλησε η επανεκκίνηση της αγωνιστικής δράσης σε Champions League και Europa League, και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο όμως δεν έλειψαν οι ειδήσεις. Η κυριότερη ήταν αυτή για τον διετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό που επιβλήθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι από την UEFA, λόγω οικονομικών παρατυπιών και παραβίασης του λεγόμενου «οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι» (Financial Fair Play).
Δεν ήταν όμως η μόνη. Εξίσου μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν και οι αποκαλύψεις στην Ισπανία ότι η διοίκηση της Μπαρτσελόνα πλήρωνε συγκεκριμένη εταιρεία με ειδικότητα στα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» προκειμένου να καταφέρεται εναντίον και νυν παικτών της ομάδας στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, για μία ακόμα φορά ήρθαν στο φως αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα που έστηνε αγώνες στο ισπανικό πρωτάθλημα, με «πλοκάμια» σε όλη την Ευρώπη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αποκαλύψεις για το τι κρύβεται πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι δε παραπάνω περιπτώσεις αφορούν διαφορετικά περιστατικά, με διάφορες «σκοτεινές» πτυχές το καθένα, με κοινό στοιχείο όμως ότι αποδεικνύουν για πολλοστή φορά πως φαινόμενα διαφθοράς - σαπίλας και παρασκηνιακών κινήσεων εν μέσω αδυσώπητων ανταγωνισμών, με τις ανάλογες πρακτικές, είναι στην ίδια τη φύση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, σε όλες τις εμπορικές βαθμίδες του - από τις μικρές και μικρομεσαίες ποδοσφαιρικές αγορές μέχρι και τις πλέον πρωτοκλασάτες.
Τα χαμόγελα των παικτών της Μπαρτσελόνα κόπηκαν απότομα όταν αποκαλύφθηκαν οι πρακτικές των διοικούντων το σύλλογο
Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, πηγές της διοίκησής της άφησαν να εννοηθεί πως στην επιβολή της ποινής υπήρξε «δάκτυλος» βασικών ανταγωνιστών, «φωτογραφίζοντας» Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν. Η τελευταία, άλλωστε, πολλές φορές την τελευταία πενταετία βρέθηκε στο επίκεντρο για ζητήματα ανάλογα με αυτά για τα οποία κατηγορείται η Σίτι. Στη δε είδηση για την Μπαρτσελόνα αναδεικνύεται μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι τακτικές των διοικητικών ηγετών ενός μεγάλου - και, κυρίως, πλουσιοπάροχου - οργανισμού, με κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να «γαντζωθούν» στην κεφαλή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε υλικά και ηθικά κέρδη. Οσο για τις νέες αποκαλύψεις για τα πλοκάμια του ισπανικού κυκλώματος των στημένων αγώνων, φανερώνεται το τεράστιο τζογάρισμα που συνοδεύει τα τεκταινόμενα στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Και, βέβαια, σε σχέση με όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί και ο υποκριτικός ρόλος των ιθυνόντων του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου (FIFA - UEFA), οι οποίοι «κόπτονται» να καθαρίσουν το σάπιο προϊόν που οι ίδιοι δημιούργησαν, συντηρούν και εμπλέκονται στο παρασκήνιό του (βλ. σκάνδαλα Μπλάτερ - Πλατινί, χρηματισμού παραγόντων κ.ο.κ.).
Η πρωταθλήτρια Αγγλίας τα τελευταία δύο χρόνια, Μάντσεστερ Σίτι, εδώ και μια τριετία βρισκόταν στο επίκεντρο φημών και αποκαλύψεων για τις σχέσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και για τα οικονομικά του συλλόγου, εξαιτίας των πολλών και δαπανηρών μεταγραφών που πραγματοποιούσε.
Παρά το γεγονός ότι «ο κόσμος το 'χε τούμπανο», η UEFA χρειάστηκε τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της Σίτι, σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, από το Αμπου Ντάμπι, χρηματοδοτούσε την ομάδα μέσω επιφανειακών χορηγιών από εταιρείες που ανήκαν στον ίδιο. Μ' αυτόν τον τρόπο η Σίτι μπόρεσε να «ντριμπλάρει» τους κανόνες του FFP της UEFA για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να έχει το ελεύθερο να πραγματοποιεί δαπανηρές μεταγραφές.
Το σκοτεινό παρασκήνιο και τα σκάνδαλα αποτελούν πλευρές του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου που στηρίζει η UEFA
Το σκοτεινό παρασκήνιο και τα σκάνδαλα αποτελούν πλευρές του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου που στηρίζει η UEFA
Μετά από έρευνες όλο τον προηγούμενο χρόνο, στις αρχές του 2020 η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA συνεδρίασε για το θέμα και κατέληξε στην επιβολή ποινής διετούς αποκλεισμού τη Σίτι. Η αγγλική ομάδα, που συμμετέχει και στο φετινό Champions League, αναμένεται να προσφύγει στο CAS κατά της ποινής.
Μπαρτσελόνα: Διοικούντες εναντίον παικτών
Αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερη υπόθεση βρίσκεται η Μπαρτσελόνα. Οπως αποκάλυψε ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός «Cadena Ser», η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» υπό τον πρόεδρο Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου είχε υπογράψει συμφωνία με εταιρεία κατοχής ιστοσελίδων στο διαδίκτυο προκειμένου να ασκείται κριτική σε νυν και πρώην παίκτες, προπονητές αλλά και άλλους υποψήφιους προέδρους της Μπαρτσελόνα, αντιπάλους του Μπαρτομέου. Στο στόχαστρο μπήκαν παίκτες - σύμβολα της Μπαρτσελόνα, όπως ο Πουγιόλ, ο Τσάβι, αλλά και οι Πικέ και Μέσι, καθώς και ο πρώην τεχνικός της και νυν της Σίτι, Πεπ Γκουαρντιόλα: Ολοι τους γέννημα - θρέμμα του καταλανικού συλλόγου.
Η είδηση στις αρχές της βδομάδας έφερε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στο για πολλούς λόγους ήδη βαρύ φέτος κλίμα στην Μπαρτελόνα. Αναμένονται τώρα οι αντιδράσεις από τη μεριά των θιγόμενων, ενώ εντείνονται οι φήμες για αποχώρηση του Μέσι προσεχώς.
Δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό οι πληροφορίες που έρχονται στο προσκήνιο σχετικά με τη δράση του μεγάλου κυκλώματος στημένων αγώνων στην Ισπανία, με τη συμμετοχή πρώην και νυν ποδοσφαιριστών και ατζέντηδων και με πάνω από 50 συλλήψεις. Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Confidential» κάνει λόγο για σχέσεις του κυκλώματος με στημένους αγώνες στην Κύπρο και μάλιστα για θεσμική διαφθορά, που φτάνει σε υψηλά κλιμάκια.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, πριν από λίγες μέρες συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία ο Χόρχε Λαρένα, Ισπανός ποδοσφαιριστής με θητεία στο κυπριακό ποδόσφαιρο, ανακρίθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος λόγω τυπικών κενών.