Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Όταν η δεύτερη φορά αριστερή κυβέρνηση μιλά για "ανταποδοτικό" ασφαλιστικό σύστημα.

«Μούγκα» για το ύψος των συντάξεων
Μια προκαταρκτική παρατήρηση: Μιλάνε για «ανταποδοτικό σύστημα», αλλά δε μας λένε τι θα ανταποδίδει. Ποιο θα είναι το ύψος των συντάξεων σε σχέση με τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου. Και δεν το λένε γιατί απλούστατα - όπως γράψαμε με αφορμή το πόρισμα και το «νέο μοντέλο» που προωθεί - στο νέο σύστημα ο ασφαλισμένος ξέρει μόνο ότι θα πληρώνει «καθορισμένες εισφορές», δεν ξέρει όμως τι θα λάβει ως συνταξιούχος.
Κατά συνέπεια, οι παροχές δεν καθορίζονται και άρα το κράτος δε φέρει καμία ευθύνη γι' αυτές, δηλαδή δεν εγγυάται το ύψος της σύνταξης μετά από 40 χρόνια συνεχούς εργασίας και Ασφάλισης.
Η κυβέρνηση σκόπιμα μιλάει γενικά για τις εισφορές στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου και «τις αποδόσεις του κεφαλαίου»! Ποιες, όμως, θα είναι οι αποδόσεις αυτές; Ποιος θα εγγυάται το ύψος των αποδόσεων και άρα των συντάξεων; Επ' αυτού «μούγκα» από τα κυβερνητικά στελέχη και βέβαια από την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το μοντέλο, όμως, όπου εφαρμόστηκε, έχει φέρει δραματικές μειώσεις σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Μαθαίνουμε, όμως, ότι το κράτος θα χρηματοδοτεί μόνο «το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα», δηλαδή ένα εισόδημα πραγματικής πείνας, το οποίο μάλιστα κάθε φορά θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις «δυνατότητες του προϋπολογισμού». Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις θα αποδίδονται αφού πρώτα ο προϋπολογισμός καταβάλλει και αποπληρώνει στο διηνεκές το χρέος που προκλήθηκε από την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου και αφού πρώτα δοθούν και τα χρηματοδοτικά πακέτα μέσω των ΕΣΠΑ και των λοιπών «αναπτυξιακών προγραμμάτων» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εκεί θα εξαντλείται η συμμετοχή του κράτους και μάλιστα μόνο μετά το 67ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου, συνυπολογίζοντας και το προσδόκιμο ζωής. Αλλά και αυτό θα δίνεται αντί των σημερινών «προνοιακών επιδομάτων που θα καταργηθούν διά παντός», όπως κατηγορηματικά σημειώνεται, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στο εισόδημα των φτωχών οικογενειών.

περισσότερα για το ασφαλιστικό http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=25/10/2015&id=16000&pageNo=16