Συντονισμένη δράση για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας
Κοινή συνέντευξη Τύπου από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία
Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας. Προσκλήθηκαν να συμμετέχουν όλα τα σωματεία των υγειονομικών, προκειμένου να αναδειχθεί η κατάσταση που επικρατεί σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία και η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα με συμμαχία υγειονομικών και ασθενών.
Στη συνέντευξη μίλησαν η Αθηνά Γραμματικοπούλου και ο Παύλος Παπακοτούλας, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο», ο Γαβριήλ Τσαρνούχας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Νάουσας, η Δέσποινα Γκίκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Βόρειας Ελλάδας, ο Γιάννης Κοκορόσκος, εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ, η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ (εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ), ο Μπάμπης Αποστολίδης, μέλος ΔΣ Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και η Ελσα Αβραμίδου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Ασθενείς τρέχουν για τα φάρμακά τους
Οπως ανέφεραν, στα νοσοκομεία η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται και η εργασία υπερεντατικοποιείται, ενώ την ίδια ώρα δε γίνονται προσλήψεις, ούτε καν αυτές οι λιγοστές που εξαγγέλλονται.
Στο «Θεαγένειο», η έλλειψη 30 γιατρών οδήγησε σε συγχωνεύσεις (Χειρουργική) και κλείσιμο κλινικών (Γναθοχειρουργική). Υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να επεκταθεί στη Γυναικολογική και τη Θωρακοχειρουργική, που λειτουργούν με επικουρικούς γιατρούς, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τέλος του έτους. Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, τα γυναικολογικά χειρουργεία βρίσκονται σε δύο λίστες: Μία για κακοήθειες με αναμονή 2-3 μήνες και μία για καλοήθειες με αναμονή περίπου 1,5 χρόνο.
Οι προϋπολογισμοί μειώνονται, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρήματα για φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, εργαλεία, να παραμένουν χαλασμένοι για χρόνια αξονικοί τομογράφοι, όπως για παράδειγμα στο νοσοκομείο της Νάουσας και των Γιαννιτσών, να μην εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός. Επιπλέον, λόγω του πλαφόν στις εφημερίες, κυρίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, υπάρχουν κλινικές που δε λειτουργούν όλο το μήνα ή λειτουργούν από τους γιατρούς χωρίς να πληρώνονται. Μπαίνει ο χειμώνας και δεν ξέρουν αν θα έχουν θέρμανση. Πέρσι, στο νοσοκομείο της Νάουσας αναγκάζονταν να κλείνουν τη θέρμανση το βράδυ.
Η ελλιπής χρηματοδότηση των φαρμακείων των νοσοκομείων έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να φέρνουν οι ίδιοι τα φάρμακα για τις θεραπείες τους.
Την περασμένη Τρίτη, το φαρμακείο του «Θεαγένειου» έστειλε έγγραφο προς τους γιατρούς, με το οποίο τους ενημέρωνε πως δεν υπάρχουν 25 βασικά ογκολογικά φάρμακα, όπως αντιεμετικά, αυξητικοί παράγοντες, με αποτέλεσμα να αναβληθούν θεραπείες ασθενών. Οι γιατροί θα πρέπει να τα συνταγογραφούν και οι ασθενείς θα πρέπει οι ίδιοι να τρέχουν είτε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, είτε σε ιδιωτικά φαρμακεία, για να τα προμηθεύονται και στη συνέχεια να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για τις θεραπείες τους.
Χρειάζεται κοινός αγώνας
Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις κλινικών και το κλείσιμο νοσοκομείων (π.χ. «Παναγιά»), σημείωσαν ότι οδήγησαν σε κατάργηση εκατοντάδων νοσοκομειακών κλινών, ενώ υποβάθμιση έφερε και η διοικητική ενοποίηση νοσοκομείων. Για το ΕΚΑΒ, κατήγγειλαν ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ο στόλος των οχημάτων είναι παλιός, υπάρχει έλλειψη ανταλλακτικών για τη συντήρηση και την επισκευή τους, αλλά και έλλειψη αναλώσιμων υλικών.
Στις ιδιωτικές κλινικές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, όπως στον όμιλο «Στασινόπουλου», που λειτουργεί Νευροψυχιατρικές Κλινικές και χρωστά δεδουλευμένα 30 μηνών, με τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας, ή στον όμιλο EUROMEDICA, που οφείλει δεδουλευμένα 4 έως 6 μηνών. Απλήρωτοι για 4-6 μήνες είναι οι εργαζόμενοι και στις μικρότερες κλινικές. Επίσης, στις περισσότερες κλινικές, οι εργοδότες, με την απειλή της απόλυσης, επιβάλλουν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις με μισθούς - ψίχουλα.
Τόνισαν ότι όλα τα προβλήματα είναι το αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται και στην Υγεία, αγαθό που θα έπρεπε να παρέχεται μέσα από ένα σύστημα κεντρικά, επιστημονικά σχεδιασμένο, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, δίχως επιχειρηματική δράση, προσβάσιμο απ' όλους τους πολίτες.
Τέλος, κάλεσαν όλα τα σωματεία να πάρουν θέση, όλους τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, να βρεθούν σε κοινούς αγώνες υγειονομικοί, ασθενείς και οι οικογένειές τους, να απαντήσουν δυναμικά με τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα.