Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014


Δήλωση
της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών ΑΣΥ (Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ

Για άλλη μια φορά  με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Μ.Ε.Τ.Α  ανακοίνωσαν  24ωρη απεργία  στις 2/10/2014 μετά από μεταξύ τους τηλεφωνικές …συνεννοήσεις  χωρίς καν να συνεδριάσει και να αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ!!!
Μέλη της εκτελεστικής επιτροπής που είναι εκλεγμένα με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, «ενημερωθήκαμε» για την απεργία εν μέσω… γενικών συνελεύσεων.  Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε προκειμένου να οργανωθεί η απεργία και να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Δεν μπορούν να επικαλεστούν οι παρατάξεις αυτές ότι έγιναν γενικές συνελεύσεις. Πρακτικά επρόκειτο για συγκεντρώσεις που έγιναν με ευθύνη αυτών των δυνάμεων μετατρέποντάς τους εργαζόμενους σε ακροατές, χωρίς καμιά ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο και την οργάνωση της απεργίας, για τη  αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας λόγω της φύσης τους.
Και αυτές ακόμα οι συγκεντρώσεις ήταν πρόχειρες και απροετοίμαστες. Τις περισσότερες φορές  δεν ήταν ενημερωμένα ακόμα και μέλη του ΔΣ των σωματείων. Δεν υπήρχαν επίσης ούτε καν εισηγήσεις  των ΔΣ των σωματείων.
Η τακτική αυτών των δυνάμεων δεν είναι καινούρια. Είναι η τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα, των «αγώνων χωρίς κόστος», των «έξυπνων μορφών πάλης»,  η λογική «όποιος θέλει ας απεργήσει». Η έγνοιά τους δεν είναι πως θα προετοιμαστούν καλά οργανωμένοι, νικηφόροι αγώνες, αλλά πως οι εργαζόμενοι να περιμένουν ακινητοποιημένοι και μακριά από τους αγώνες, τους νέους …«κυβερνητικούς σωτήρες». 
Οι δυνάμεις αυτές έχουν ευθύνη  για την απαξίωση και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματός στην υγεία και στην πρόνοια. Κάνουν ότι είναι δυνατόν για να δέσουν τα χέρια των εργαζομένων, να είναι ανίκανοι να αποτρέψουν την επίθεση που δέχονται.
Είναι θιασώτες της «ανταγωνιστικότητας» και της επιχειρηματικής δράσης στη υγεία. Εδώ  εντάσσεται και η προσπάθειά τους να πείσουν ότι  μπορεί να υπάρξει και «καλή» αξιολόγηση, ότι το πρόβλημα κυρίως είναι στα ποσοστά (15%), στις παράνομες διαδικασίες και όχι ότι η αξιολόγηση υπηρετεί την επιχειρηματική δράση στην υγεία. Εδώ εντάσσεται και η προσπάθεια τους να πείσουν ότι το κύριο ζήτημα με την Ανώνυμη εταιρεία αμοιβών νοσοκομείων είναι η προνομιακή μεταχείριση τον ιδιωτικού τομέα υγείας. 
Δεν είναι τυχαία η μικρή συμμετοχή στην απεργία, και στην απεργιακή συγκέντρωση, που δεν ξεπέρασε τα 250 άτομα.
Η ΑΣΥ, δεν ανέχτηκε και  δεν ανέχεται αυτή την κατάσταση.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να τους γυρίσουν τη πλάτη. Δεν έχουν θέση στις διοικήσεις των σωματείων και στη διοίκηση της ομοσπονδίας αυτοί που έχουν ευθύνη για τον εκφυλισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους ώστε  να γίνουν τα σωματεία εργαλεία  οργάνωσης της πάλης, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητες και εργασιακές σχέσεις. Να γίνουν ζωντανά κύτταρα, κυψέλες του αγώνα, ενάντια στην εργοδοσία, αλληλέγγυα με τους ασθενείς, οργανωτές του αγώνα για κάθε πρόβλημα που μαστίζει την οικογένεια των εργαζομένων.
Να συμβάλουν στην ενιαία  λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στην επίθεση ΕΕ-κυβέρνησης-κεφαλαίου. 
Για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία & πρόνοια, για ενιαίο  αποκλειστικά δημόσιο και δωρεά σύστημα υγείας-πρόνοιας. Για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, απαλλαγμένο από τα δεσμά των μονοπωλίων και της Ε.Ε. με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.


Αθήνα 23 Οκτώβρη 2014