Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ε.Σ.Α.Ν.-Α.Ε.(Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.)


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
www.asypapageorgiou.blogspot.gr         (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η «ανάπτυξη» της συγκυβέρνησης και η «παραγωγική ανασυγκρότηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης προϋποθέτουν φτηνή εργατική δύναμη αλλά και «αναδιαρθρώσεις» ώστε να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν τα συσσωρευμένα και «λιμνάζοντα» κεφάλαια. Προϋποθέτουν επίσης συρρίκνωση των κρατικών δαπανών σε κοινωνικές παροχές ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν ως «κίνητρα» στους επιχειρηματίες για νέες επενδύσεις. Μερικά ψίχουλα που θα περισσέψουν, θα δοθούν για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι απλά «μνημονιακές» υποχρεώσεις της χώρας, αλλά εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται ή έχουν ήδη εφαρμοστεί πριν από χρόνια σε άλλες χώρες χωρίς μνημόνια.
Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής κινείται και ο νόμος για την Ε.Σ.Α.Ν.-Α.Ε.(Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.). Η εταιρεία αυτή με μετόχους το κράτος, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας. Βασικό εργαλείο είναι Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRG), σύμφωνα με τα οποία ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με βάση ένα τιμολόγιο, ανάλογα με την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας.
Στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας θα ενσωματωθούν και οι αμοιβές των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ώστε το κράτος να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των μισθών των υγειονομικών. Οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα έσοδα των νοσοκομείων. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού δημόσιων – ιδιωτικών νοσοκομείων και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους, θα έχουμε νέες περικοπές μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Από την επιχειρηματική λειτουργία και συνεχώς ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Από το πόσο «ανταγωνιστικά» είναι, θα εξαρτάται η συνέχιση της λειτουργίας τους ή όχι, η ανάπτυξη ή το κλείσιμο κλινικών και ιατρικών τμημάτων.
Για να είναι «βιώσιμα» και τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία, θα υπάρχει διαρκής πίεση και τάση για μείωση των εξετάσεων που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία όπως και να αυξάνονται οι εξετάσεις που θα επιβαρύνουν τα νοσοκομεία τους ασθενείς. Η κρατική ευθύνη θα περιορίζεται όλο και περισσότερο στο «ελάχιστο πακέτο παροχών».
Εργαλεία για την εφαρμογή των παραπάνω, είναι η «αξιολόγηση», το νέο μισθολόγιο, ο Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ αλλά και ο νέος ΕΚΛ του νοσοκομείου μας.
Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ από τη μια ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά ταυτόχρονα αποδέχεται τη συνύπαρξη – ανταγωνισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας καθώς και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελείς μονάδες, τη βάση δηλαδή του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης. Βγάζει λάδι τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρεί την Υγεία προσωπική ευθύνη του καθενός, άρα εμπόρευμα..
Ο αγώνας μας ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην υγεία, συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά δημόσιες & δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία. Για να έχει ο αγώνας μας προοπτική, χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή δράση συνδικάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας.
Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι όλο και αυξανόμενες ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις δεν είναι θέμα ηθικής, αλλά εφαρμογή των νόμων λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση που έχει οριστεί για το πρώτο 20ήμερο του Οκτώβρη, γιατί εδώ πλέον διακυβεύεται το εργασιακό μας μέλλον.