Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Απόφαση του Δ.Σ. για στάση εργασίας στις 17 Απρίλη

 


Το «νέο ΕΣΥ» έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες”, με το κόστος λειτουργίας να καλύπτεται είτε από τις άμεσες πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε έμμεσα  μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους. 

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι  “ανταγωνιστικό”, θα πρέπει με όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος μισθοδοσίας να βγάζει περισσότερη απόδοση. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο επιχειρηματικότητας είναι ενταγμένα και τα ιδιωτικά  απογευματινά χειρουργεία. δραστηριότητα που αναγκάζει  τους ασθενείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους για να μειώσουν το χρόνο αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση.

Λίγες μέρες λειτουργίες των απογευματινών και ένας μικρός αριθμός χειρουργημένων ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία εργαζόμενων κατήγγειλαν

ότι λειτουργία των απογευματινών ξεκίνησε για να απογειωθεί η εμπορευματοποίηση της παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας για να μην επωμίζεται κανένα βάρος ο κρατικός προϋπολογισμός. 

ότι καμιά λίστα αναμονής δεν θα μειωθεί από τη στιγμή που το κριτήριο επιλογής ασθενή είναι τα χρήματα και αυτό  επιβεβαιώνεται από τα πραγματοποιηθέντα χειρουργεία.

ότι θα επιβαρυνθεί το σύνολο λειτουργίας των νοσοκομείων από πρόσθετες δραστηριότητες.

Έτσι τα 36 εκατομμύρια κέρδη  που παρουσιάζει η διοίκηση το 2022 από την επιχειρηματική του δράση μπορεί να εκτοξευθούν. Μαζί τους εκτοξεύεται και η ένταση της εργασίας από τα υποστελεχωμένα τμήματα, υποστελέχωση που αγγίζει όλες τις ειδικότητες.

Σε αυτό το περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης η διοίκηση αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ με τους οικονομικούς όρους που οι εργαζόμενοι διεκδικούν. Ενώ κάνει χρήση  της διοικητικής και οικονομικής της αυτοτέλειας,  που της ορίζει ο  νόμος, αναπτύσσοντας δραστηριότητες που η ίδια επιθυμεί, προσλαμβάνει εργαζόμενους με τους όρους που αυτή θέλει, σφυρίζει αδιάφορα όταν πρόκειται για τους όρους βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση του εισοδήματος μας, των συνθηκών εργασίας, για την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Οι μοναδικές λύσεις για όλα αυτά είναι η πραγμάτωση των πάγιων αιτημάτων των υγειονομικών: 

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών. 

Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού σε όλες τις βαθμίδες.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. 

Δεν χωράει καμιά αναμονή! Η κατάσταση στην Δημόσια Υγεία  είναι τραγική και καθημερινά, είναι σε κίνδυνο η ασφάλεια, η υγεία και η ζωή εργαζόμενων και ασθενών!

Προκηρύσσουμε στάση εργασίας στις 17/4 ώρες 11έως πέρας και καλούμε στο Άγαλμα Βενιζέλου.

ΔΣ ΣΕΝΠ