Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Για τα απογευματινά χειρουργεία του Παπαγεωργίου

 Για τα απογευματινά χειρουργεία του Παπαγεωργίου


Με στοιχεία του 2022 (του 2023 δεν τυπώθηκαν ακόμη) το νοσοκομείο λειτουργούσε με πληρότητα 85,36% με τις χειρουργικές επεμβάσεις να φτάνουν τις 12.552. Οι επισκέψεις σε ΤΕΙ και επείγοντα ξεπέρασαν  τις 244.000 με τους ασθενείς  που νοσηλεύτηκαν στους 94.205.

 Η λίστα χειρουργείων από την επίσημη ιστοσελίδα του νοσοκομείου με στοιχεία του 2020 (δεν έγινε επικαιροποίηση),  ανέρχεται στα 10.000 χειρουργεία περίπου.

Όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά πίσω από τα πεπραγμένα του νοσοκομείου στην προ πανδημίας περίοδο. Αυτήν την περίοδο αναπολούν  και ορέγονται οι διοικούντες. Για να μπορέσουν να εκτινάξουν την κερδοφορία πολύ παραπάνω από τα 36 εκατ. του 2022.

Με τα κενά των οργανικών θέσεων να είναι κάτι λιγότερο από 500 και μέρος τους να καλύπτεται από συμβασιούχους:

επικουρικούς διάφορων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

εργαζόμενους με εργοδότη τον ΕΟΔΥ.

εργαζόμενους με προγράμματα χρηματοδότησης από Περιφέρεια. 

ατομικές συμβάσεις με εργοδότη το νοσοκομείο.

ατομικές συμβάσεις με εργοδότη εργολαβικές εταιρείες.

Αντίστοιχα και το ιατρικό προσωπικό με κάτι λιγότερα από 100 κενά οργανικών θέσεων, οι οποίες καλύπτονται εν μέρει με ατομικές συμβάσεις, επικουρικούς, πανεπιστημιακούς υποτρόφους και παρατασιακούς ειδικευόμενους. Ανάλογη και η κατάσταση στους ειδικευόμενους.

Τα απογευματινά χειρουργεία

Τα απογευματινά χειρουργεία θα αποτελέσουν την πρώτη πράξη του εγκλήματος, απέναντι σε ότι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Η δεύτερη πράξη θα είναι η δυνατότητα στους γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο και η τρίτη, η ελεύθερη είσοδος ιδιωτών στο ΕΣΥ.

Το ότι στα πρώτα 50.000 απογευματινά χειρουργεία η συμμετοχή των ασθενών θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναδεικνύει το ρόλο του ως εργαλείου υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός αυτών των προγραμμάτων της Ε.Ε. και όχι η στήριξη ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. 

Στο νοσοκομείο μας λειτουργούν κατά μέσο όρο 9 με 10 από τις 14 αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και μειωμένου αριθμό αναισθησιολόγων. Σε ένα υδροκέφαλο λοιπόν νοσοκομείο, λόγω δραστηριότητας με πληρότητα πάνω από 85%, με τεράστιο αριθμό προσερχόμενων ασθενών σε τακτική βάση, με αυξημένες δραστηριότητες σε ακτινοδιαγνωστικό, απογευματινά ΕΙ, κτλ και με δεδομένη την υποστελέχωσή του, εξωθείται το προσωπικό σε υπερεργασία,  εργασιακή εξουθένωση μέσα σε συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και απαξίωσης.

Αντί το κράτος και η κυβέρνηση να κάνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και να εξασφαλίσουν όλες τις αναγκαίες υποδομές, αντί να αυξήσουν τους μισθούς γιατρών, νοσηλευτών και όλων των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας και να βελτιώσουν τις συνθήκες της δουλειάς τους,  ανοίγουν μια ακόμα μπίζνα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τάχα για να αποσυμφορήσουν την πρωινή λειτουργία και να μειώσουν τους χρόνους αναμονής για χειρουργεία. 

Αλήθεια, πόσο αποσυμφόρησε η απογευματινή λειτουργία τα πρωινά Ε.Ι. και γιατί δεν βρίσκει κανείς ραντεβού μετά την πρώτη του μήνα;

Με μια επιπλέον “βαριά” επιχειρηματική δραστηριότητα, η Διοίκηση προσδοκά μια εκτόξευση των κερδών πάνω από τα 36 εκ. του 2022 την ίδια στιγμή που αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ με τους οικονομικούς όρους που οι εργαζόμενοι διεκδικούν.


Μάρτης 2024


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ