Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΕΠΑ Ενώ έχει ελλείψεις προσωπικού, η κυβέρνηση στέλνει το προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία!

 

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και μετακινήσεις του προσωπικού του για την κάλυψη σημαντικών αναγκών άλλων νοσοκομείων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, έχει ως εξής:

«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσης, που ακολουθήθηκε από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Πολιτική συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της Υγείας.

Η εκρηκτική κατάσταση, που επικρατεί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, είναι γνωστή εδώ και καιρό. Άλλωστε ήδη το Σωματείο των εργαζόμενων έχει εκδώσει δύο σχετικά Δελτία Τύπου, ενώ η Διοίκηση της Νοσηλευτικής έχει αποστείλει τρία έγγραφα προς τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ. Οι ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων είναι τεράστιες, χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία η κάλυψη των οργανικών θέσεων βρίσκεται στο 62%, ενώ όσοι υπηρετούν είναι αντιμέτωποι με επαγγελματική εξουθένωση. Είναι χιλιάδες τα οφειλόμενα ρεπό στο προσωπικό του Νοσοκομείου, που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, αλλά και κανονικών αδειών. Τέλος στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ λειτουργούν μόλις οι μισές αίθουσες χειρουργείων, με πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής για χειρουργείο, ενώ είναι μεγάλη η αναμονή και για ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, με χρέωση μάλιστα κλήσης στον ασθενή.

Σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αντί να δώσει λύση, στελεχώνοντας το Νοσοκομείο με το απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εξωθεί τη λειτουργία του Νοσοκομείου στα άκρα. Με εντολή της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ δύο νοσηλευτές χειρουργείων και ένας αναισθησιολόγος του Νοσοκομείου θα μετακινούνται κάθε Τρίτη (από τον Μάρτη 2024) στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, μάλιστα για τους ίδιους λόγους και υπό τις ίδιες συνθήκες αποφασίστηκε και η μετακίνηση δύο νοσηλευτών χειρουργείων του ΓΝΘ "Αγίου Παύλου" στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο κάθε Παρασκευή.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στο κόκκινο, ενώ πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας με τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για:

- Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μονίμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών.

- Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας».