Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Πόσες φορές να πληρώσεις για ένα χειρουργείο; Πόσο αντέχεις να δουλέψεις σε μία μέρα;

Πόσες φορές να πληρώσεις για ένα χειρουργείο; Πόσο αντέχεις να δουλέψεις σε μία μέρα;

Κράτος και η κυβέρνηση ανοίγουν ακόμα μια μπίζνα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τάχα για να μειώσουν την αναμονή για χειρουργεία. Βέβαια ούτε τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία αποσυμφορήθηκαν από την αντίστοιχη απογευματινή λειτουργία για εισπρακτικούς σκοπούς.

Αποσυμφόρηση θα γινόταν αν υπήρχε προσωπικό για να δουλέψουν το 30-40% των χειρουργικών αιθουσών που είναι εκτός λειτουργίας. Αν γινόταν το αυτονόητο, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν μέσα στο 2024 να κάνουν 40%  περισσότερα χειρουργεία από ότι το 2023.

Για τη λειτουργία των νοσοκομείων ο λαός έχει πληρώσει με το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας! Πληρώνει με ασφαλιστικές εισφορές από τα ταμεία με την ιδιωτική δαπάνη για την υγεία να φτάνει στο 69,6% - άμεσες 37,8% και έμμεσες (ΟΚΑ) 31,8%.

Επίσης, η απογευματινή λειτουργία θα υλοποιείται σε βάρος της πρωινής: 

Το προσωπικό που θα δουλεύει 13 και 16 ώρες σε εξοντωτικές συνθήκες, με τυράκι την αύξηση του πενιχρού εισοδήματος.

Η έλλειψη κλινών για τα υπόλοιπα περιστατικά και τα νέα "ήθη" περί οικονομικής αποδοτικότητας θα εκχυδαΐσει το ιατρικό και υγειονομικό επάγγελμα αφαιρώντας κάθε έννοια προσφοράς. Θα οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις.

Νέοι συνάδελφοι χειρούργοι θα εκβιάζονται να συνεισφέρουν στην απογευματινή λειτουργία, ενώ οι ειδικευόμενοι που αρνούνται θα κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα πρωινά και θα στιγματίζονται (όλοι γνωρίζουν το πώς ένα περιστατικό μπορεί να χαρακτηριστεί «επείγον»).

Η αγωνία για την είσοδο του ασθενή στη νέα λίστα της ντροπής στα απογευματινά, στρώνει το έδαφος για επιπλέον εξαγορά, για νέα φακελάκια.

Το φακελάκι και η νομιμοποίησή του με την απογευματινή λειτουργία δείχνει πόσο σάπιο είναι το σημερινό σύστημα που εμπορευματοποιεί κάθε δραστηριότητα, τον ανθρώπινο πόνο, την ίδια τη ζωή. 

Ας πάρουμε υπόψη τα 14 χρόνια περικοπών σε μισθούς που μας οδήγησαν να κάνουμε το χρόνο εργασίας λάστιχο. Οι ίδιοι που δημιουργούν την εξαθλίωση, έρχονται να την εξαγοράσουν με ξεροκόμματα.  Και όταν σου το δίνουν από τη μια σου το παίρνουν διπλάσιο από την άλλη, αυξάνοντας για τις ασφαλιστικές εισφορές, τη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, σε δίδακτρα στο πανεπιστήμιο, σε ανταποδοτικά τέλη στα σκουπίδια, σε ακριβότερο νερό και πανάκριβο ρεύμα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αποδεχθούν τη συμμετοχή σε αυτό το εμπόριο ελπίδας!

Η εικόνα με τα «όρνια» (Υπουργός υγείας,  και άλλοι πρόθυμοι) που στέκονται πάνω από τον ασθενή έτοιμοι να του αδειάσουν την τσέπη είναι τραγική, αισχρή και ντροπιαστική για το υγειονομικό επάγγελμα και την κοινωνία γενικά!

Άλλωστε η εμπειρία από τα πρώτα χειρουργεία δείχνει ότι καμιά λίστα δεν τηρείται παρά το μοναδικό κριτήριο στην επιλογή, είναι το αν διαθέτεις χρήματα.

Καμία ανοχή στο φακελάκι νόμιμο ή παράνομο! Για εμάς, οι ασθενείς δεν είναι πελάτες ούτε η υγεία εμπόρευμα. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια υγεία στο ύψος των πραγματικών μας αναγκών. 

 

                ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ