Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Και η ζωή στα νοσοκομεία συνεχίζεται.......

 Μετά το Πάσχα θα γίνει η αναστολή των όποιων μέτρων και η επανεξέτασή τους το φθινόπωρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας και φέτος ότι «φωτεινό παράθυρο» για την πανδημία θα είναι το... καλοκαίρι και όχι η λήψη των αναγκαίων μέτρων, «κουκουλώνοντας» την αθλιότητα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στους αθωράκιστους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, με ακόμη μια δόση εμβολίου, την 4η δόση, ως «κοινή πολιτική της ΕΕ».

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία αγκομαχούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, κρατικούς πόρους, με δεκάδες ράντζα να κατακλύζουν διαδρόμους και σαλόνια, με διπλοβάρδιες και χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας στους υγειονομικούς, τουλάχιστον 6.500 εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας παραμένουν εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας, με αναστολή εργασίας, με πρόσχημα τους εμβολιασμούς. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του επανέλαβε τις πολλάκις εξαγγελλόμενες εδώ και δύο χρόνια προσλήψεις που «θα ανακοινωθούν τώρα».

Οσο για το επικουρικό προσωπικό που καλύπτει τμήμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, «επιβραβεύεται» με παράταση των συμβάσεων μέχρι 31/12 και «με αυξημένη μοριοδότηση που θα λάβει στις προκηρύξεις», η οποία αφήνει απέξω πάνω από το 50% των επικουρικών.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, με τον υπουργό Υγείας να ισχυρίζεται ότι είναι «συμφέρον του πολίτη (...) που αυτή τη στιγμή δίνει 35% για ιδιωτικές δαπάνες Υγείας (...) Τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με συμμετοχή ΕΟΠΥΥ σε πολύ πιο συμφερότερες τιμές», αποσιωπώντας βέβαια τις αιτίες για τις αυξημένες ιδιωτικές πληρωμές αλλά και το γεγονός ότι αυτές δεν θα πάψουν, αφού ο πολίτης θα συνεχίσει να πληρώνει και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΟΠΥΥ και στο κατ' όνομα «δημόσιο» σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης. Κι αυτό, προκειμένου να απεμπλακεί παραπέρα το κράτος από το «κόστος» για την περίθαλψη του λαού.

Ταυτόχρονα, ενώ απουσιάζουν βασικές ειδικότητες στα δημόσια νοσοκομεία, όπως παιδίατροι στη Σάμο, στην Κάλυμνο κ.α., η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την παρουσίαση νέων ψηφιακών πλατφορμών για παιδιά κι εφήβους στον χώρο της Υγείας «που θα διευκολύνουν τον προγραμματισμό των βασικών παιδιατρικών εμβολίων, θα αναβαθμίσουν την παρακολούθηση της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού», άγνωστο βέβαια σε ποιες δομές ΠΦΥ και με ποιο προσωπικό θα διασφαλίζονται τα παραπάνω.

Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που έκλεισε την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε όλες τις υπόλοιπες νόσους επί δυόμισι χρόνια, αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες εννέα βδομάδες του 2022 (3/1 - 6/3) αυξήθηκαν κατά 24,68% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Συγκεκριμένα, φέτος ανήλθαν σε 29.050, ενώ πέρυσι τις πρώτες 9 βδομάδες είχαν ανέλθει σε 23.299, δηλαδή έχασαν τη ζωή τους επιπλέον 5.751 άνθρωποι.

Τη βδομάδα 31/01/2022 - 6/2/2022 καταγράφηκε αύξηση 42,5% στους θανάτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τη βδομάδα 24 - 30/1/2022 οι θάνατοι αυξήθηκαν 40,2% και τη βδομάδα 10 - 16/1/2022 πέθαναν 35,1% περισσότεροι άνθρωποι.

Από την ανάλυση των στοιχείων ανά ηλικιακή ομάδα παρατηρείται ότι οι θάνατοι κατά τις πρώτες 9 βδομάδες του 2022 ήταν περισσότεροι από αυτούς της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2021, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες άνω των 90 (1.612 θάνατοι), 85 έως 89 (1.534), 75 έως 79 (751), 80 έως 84 (638) και στην ηλικιακή ομάδα 0 έως 4 (17 θάνατοι).

Η αύξηση σε θανάτους εντοπίζεται σε 13 Περιφέρειες, με τη θλιβερή «πρωτιά» να έχουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας κατά 1.774, 1.003 και 609 θανάτους αντίστοιχα.