Χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, με διασωληνωμένους να νοσηλεύονται στις απλές κλινικές COVID ή σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ, και με το προσωπικό να λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να διαχειριστούν την πίεση που δέχονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα και η οποία εκφράζεται με δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.
Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ COVID των νοσοκομείων είναι γεμάτες και πολλοί διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι γεμάτες οι 12 κλίνες ΜΕΘ COVID και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους που βαφτίστηκαν ΜΑΦ. Αγανακτισμένοι είναι οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φροντίδας των ασθενών στους θαλάμους. Τη ίδια ώρα, και οι 3 κλινικές COVID είναι σχεδόν πλήρεις.
Γεμάτες ήταν χτες και οι 8 κλίνες ΜΕΘ στον «Άγιο Δημήτριο», οι 15 στο «Ιπποκράτειο», οι 30 στο «Παπανικολάου» και οι 15 στο ΑΧΕΠΑ. Καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί μια κλίνη στη ΜΕΘ, ενώ οι περισσότερες κλινικές κορονοϊού γεμίζουν κι αυτές. Οι νοσηλευτές μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να καλύπτουν τα κενά, με τις κλινικές να λειτουργούν επισφαλώς, αφού οι νυχτερινές βάρδιες σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν με ένα και δύο άτομα.
Αποκαλυπτική η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών
Στο νοσοκομείο Σερρών οι 10 κλίνες της ΜΕΘ είναι γεμάτες με περιστατικά κορονοϊού. Λειτουργεί με 5 γιατρούς (καθώς ο ένας παραιτήθηκε) και με μόλις 28 νοσηλευτές, πολλοί από τους οποίους είναι επικουρικοί με ολιγόμηνες συμβάσεις. Λειτουργούν 3 κλινικές COVID με 41 κρεβάτια συνολικά, όλα γεμάτα, και υπάρχει πίεση να ανοίξει και 4η κλινική, αλλά αυτό δεν γίνεται, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μετέφεραν 5 γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, αλλά εξακολουθεί το πρόβλημα σημαντικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι πέρυσι το νοσοκομείο λειτουργούσε με 163 γιατρούς και τώρα με μόλις 144, εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί σε Ξάνθη και Καβάλα, ενώ από τον οργανισμό προβλέπεται να υπάρχουν 250.
Το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άλλους ασθενείς και ήδη όσοι χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται σε νοσοκομεία άλλων νομών, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Πτολεμαΐδα, όπου υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο θαλάμους από 4 κρεβάτια, προκειμένου να νοσηλεύονται περιστατικά που δεν βρίσκουν κρεβάτι και περιμένουν τη μεταφορά τους.
Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και οι 5 κλίνες ΜΕΘ COVID εδώ και περίπου έναν μήνα είναι γεμάτες και άρχισε να επαναλειτουργεί η κλινική COVID, με 38 κλίνες, ενώ την ίδια ώρα το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30 άτομα (συνταξιοδοτήσεις, αναστολές, άδειες).
Χαρτζιλίκια πάλι στον ιδιωτικό τομέα
Με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνολικά, κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ για άλλη μια φορά ετοιμάζονται να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά και να σπρώξουν δωράκια στις ιδιωτικές κλινικές.
Στο πλαίσιο λοιπόν του λεγόμενου σχεδίου αποσυμφόρησης, ετοιμάζουν τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» σε νοσοκομείο COVID και, αν παραστεί ανάγκη, να συμβάλουν στην ίδια κατεύθυνση τόσο ο «Αγιος Παύλος» όσο και το «Γ. Γεννηματάς».
Επιπλέον, για την «αποσυμφόρηση» του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε - πάντα με το αζημίωτο - συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις σε Βόλο και Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε COVID και non COVID ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ 1.600 ευρώ ως αποζημίωση στους κλινικάρχες, ενώ έχει διπλασιάσει την αποζημίωση για κάθε απλό κρεβάτι.