Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ανακοίνωση για το δελτίο τύπου της στάσης εργασίας

 Επειδή παραβρεθήκαμε στη συνάντηση και η συζήτηση δεν είχε καμία σχέση με το δελτίο τύπου του ΔΣ ΑΧΕΠΑ οφείλουμε να υιοθετήσουμε την ανακοίνωση της ΑΣΥ ΑΧΕΠΑ


 Ανακοίνωση

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΑΧΕΠΑ εκφράζει την διαφωνία της με το Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. του νοσοκομειακού σωματείου (19/7/2021, Αριθ. Πρωτ.: 205).

Το κάλεσμα σε στάση εργασίας και η κινητοποίηση δεν συνδέονται ουσιαστικά με κανένα συγκεκριμένο αίτημα ή διεκδίκηση. Γιατί καλούνται τελικά οι εργαζόμενοι να κινητοποιηθούν; Γιατί από το συγκεκριμένο Δελτίου Τύπου απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά για διεκδίκηση μέτρων για την προστασία τόσο των εργαζόμε

νων όσο και των ασθενών. Προφανώς, αυτό δεν αφορά τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές. Γι’ αυτό και έχουν θάψει την κινητοποίηση στην οποία καλούν την ακριβώς προηγούμενη μέρα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης αλλά και εκατοντάδες άλλοι φορείς σε όλη την Ελλάδα; Μάλιστα η συγκεκριμένη κινητοποίηση αναγγέλθηκε από σύσκεψη για τον συντονισμό σωματείων στην οποία συμμετείχε και το δικό μας σωματείο (με κανονική απόφαση και ψηφοφορία στο Δ.Σ.).

Με αυτή τους τη στάση παίζουν ακριβώς εκείνο το παιχνίδι που θέλει η κυβέρνηση. Να καλλιεργήσει τον ψεύτικο διαχωρισμό μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, να διασπάσει τους εργαζόμενους, να ξεπλύνει για άλλη μια φορά τις ευθύνες της μέσα στην κολυμπήθρα της «ατομικής ευθύνης» και τελικά να στρέψει την προσοχή της μακριά από τα εξής:

• Από το γεγονός ότι η διασπορά του ιού συνεχίζει εκεί που υπάρχει συνωστισμός που δεν αντιμετωπίζεται. Στα ΜΜΜ, στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα πλοία και στους τουριστικούς προορισμούς όπου δεν υπάρχει καμία ενίσχυση και δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος.

• Από το γεγονός ότι μπροστά στο 4ο κύμα η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, αντίθετα με το «νέο ΕΣΥ» έχει προαναγγείλει την περαιτέρω υποβάθμισή του.

• Από το γεγονός ότι η ουσιαστική καθυστέρηση στο πρόγραμμα του εμβολιασμού προέρχεται από την ανεπάρκεια των εμβολίων από τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή και σε τελική ανάλυση από τους ανταγωνισμούς μεταξύ κρατών και φαρμακευτικών εταιριών.

Η στάση της ΑΣΥ ενάντια στην υποχρεωτικότητα δεν έχει καμία σχέση με τη στάση απέναντι στον εμβολιασμό τον οποίο προφανώς θεωρούμε συστατικό στοιχείο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης τόσο ενάντια στον κορονοϊό όσο και ενάντια σε οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια. Όμως η πρόληψη, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν είναι μια καρέκλα μια βελόνα και η «ατομική ευθύνη». Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ενημέρωσης της κοινότητας, μέτρων ενάντια σε κάθε πιθανή παρενέργεια και μηχανισμούς που εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας. Όμως η κυβέρνηση, σε αντίθεση με κάθε υγειονομικό και επιστημονικό πρωτόκολλο και οδηγία, κάνοντας κουρέλι έναν αιώνα επιστημονικής προόδου και εμπειρίας στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών, δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Αντί να προσλάβει προσωπικό για να στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα και την ΠΦΥ, μετακινεί προσωπικό από τα νοσοκομεία και μετατρέπει τα ίδια σε εμβολιαστικά κέντρα αυξάνοντας την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντί να ενημερώσει τον πληθυσμό, τόσο μαζικά όσο και εξατομικευμένα για την ανάγκη εμβολιασμού, το έχει αφήσει στην «ατομική ευθύνη» του καθενός να ανακαλύψει αν υπάρχει λόγος να μην εμβολιαστεί.

Αντί για πειθώ, επιστράτευσε εκπτωτικά κουπόνια για τους νέους και απειλές για τους εργαζόμενους. Αυτά σε συνδυασμό με τις παλινωδίες του προηγούμενου διαστήματος στις οποίες επιχειρούσε να δώσει επιστημονικοφανές άλλοθι, έχουν αποπροσανατολίσει και μπερδέψει μια μερίδα του κόσμου και των υγειονομικών. Την ίδια στιγμή αυτές οι αντιφάσεις είναι βούτυρο στο ψωμί των διάφορων συνωμοσιολόγων.

Ως ΑΣΥ, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε πρωτοστατήσει για να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία και του λαού και των υγειονομικών. Σε αντίθεση με ορισμένους συνδικαλιστές που είτε ήταν άφαντοι και δήλωναν «θα λογαριαστούμε μετά» είτε ακόμα και όταν εμφανίζονταν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην είναι αγώνες μας μαζικοί και στοχοπροσηλωμένοι. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτει και ο Πρόεδρος του σωματείου του ΑΧΕΠΑ αλλά και οι άλλοι πρόεδροι των σωματείων της Θεσσαλονίκης που καλούσαν στην σύσκεψη. Τυχαίο; Δε νομίζουμε.

Καλούμε τους συναδέλφους, να δυναμώσουν τώρα την οργανωμένη μαζική πάλη για τη στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία την Τρίτη 20/7 στις 20:00 στο άγαλμα Βενιζέλου.

Απαιτούμε:

• Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας

• Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

• Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

• Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών

• Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

• Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

• Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό