Σάββατο 18 Απριλίου 2020

«Iός» χρόνιας υποχρηματοδότησης αποδόμησε την επιδημική ετοιμότητα στην Ελλάδα

Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε με οδυνηρό τρόπο τις επιπτώσεις της χρόνιας υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας στη χώρα μας, ενώ η επιτυχής επιβράδυνση του πρώτου επιδημικού κύματος έδωσε χρόνο ο οποίος όφειλε να είχε χρησιμοποιηθεί για τη θωράκιση και ενίσχυση των παραπάνω υπηρεσιών.

Οι παραπάνω επισημάνσεις περιλαμβάνονται στη νέα  έκθεση (12.4.2020) του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης  στη Δημόσια  Υγεία, την Πολιτικής Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ). «Ο κίνδυνος μίας πανδημίας, ήταν γνωστός» υπογραμμίζουν ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής ΠΦΥ Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και ο Αλέξης Μπένος καθηγητής υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Τμήμα Ιατρικής που υπογράφουν την έκθεση. Και θυμίζουν ότι η προειδοποίηση αυτή είχε διατυπωθεί το 2016 απο διεθνείς επιτροπές που έκαναν τον απολογισμό της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Ebola, ο οποίος έπληξε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής την περίοδο 2013-2015.


«Το νέο στέλεχος του κορωναϊού (SARS-CoV2) την πυροδότησε» σημειώνουν οι επιστήμονες και προειδοποιούν: «Γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδημία covid-19 δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία έκτακτη κατάσταση ολίγων εβδομάδων, αντιθέτως απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό, επαρκή χρηματοδότηση και οργάνωση».


Διαβάστε όλη την έκθεση, που περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία.


συνέχεια εδώ