Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Το σωματείο εργαζόμενων νοσ. Παπαγεωργίου δίπλα στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ



            Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 15 Απρίλη – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τους Εργαζόμενους στα Σούπερ-μάρκετ  

     Εδώ και δυο μήνες οι εργαζόμενοι στα Σούπερ-μάρκετ εργάζονται κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία, για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Πολλοί δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως χωρίς ρεπό, υπερωρίες, τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα.     
     Συνωστίζονται κατά δεκάδες με τα μέτρα ατομικής προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο και την καθαριότητα των χώρων να είναι ανεπαρκής. Όσα μέτρα προστασίας πάρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής πίεσης των σωματείων.     
     Αναφέρουν ότι δέχονται  εκβιασμούς για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών, ενώ οι εργοδότες αρνούνται σθεναρά να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, καταφεύγοντας σε προσλήψεις με συμβάσεις λίγων ημερών προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με το χαμηλότερο κόστος. Ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις είναι η απόκρυψη κρουσμάτων που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα Σούπερ-μάρκετ είναι υγειονομικές βόμβες. 

     Παράλληλα, οι εργαζόμενοι οδηγοί στις ταχυμεταφορές και στη διανομή ανεβαίνουν κι αυτοί τον δικό τους Γολγοθά. Σε εντατικούς ρυθμούς λόγω του πολλαπλάσιου όγκου, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό,  χωρίς ΜΑΠ  και χωρίς  να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλειά τους  με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας για τους δικυκλιστές (προστατευτικό κράνος, πανωφόρι, γάντια, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία και ανακλαστικό γιλέκο που πρέπει να επιβαρύνουν οικονομικά μόνον τον εργοδότη όπως ορίστηκε πρόσφατα στο άρθρο 56 του ν. 4611/2019 από το Υπουργείο Εργασίας.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων που είναι και αυτοί στην πρώτη γραμμή της μάχης. Να γίνουν τεστ σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, προσλήψεις με αξιοπρεπή και μόνιμη σχέση εργασίας, να τηρούνται τα ωράρια, να παρθούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας κι ο απαραίτητος εξοπλισμός,  άμεσα και να δοθεί, ΤΩΡΑ, έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.


                                                                                          ΔΣ Σ.Ε.Ν.Π.