Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τρίτη, 02/12/2014


Πραξικοπηματική κίνηση από ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ
στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ της 1ης Δεκέμβρη 2014


Το ότι δεν θα εφαρμόσουν απόφαση του 35ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στο ίδιο το καταστατικό, δήλωσαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού -ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ- στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Στην πρωτοφανή αυτή πραξικοπηματική κίνηση πήραν πολύτιμη βοήθεια και από τη «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (στηρίζεται κυρίως από δυνάμεις της πρώην ΠΑΣΚ - ΟΤΑ), που αποχώρησε «διακριτικά» από τη διαδικασία για να μην πάρει θέση.
Η απόφαση του Συνεδρίου όριζε, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο το β' εξάμηνο του 2014 και διατύπωνε τη δέσμευση να προτείνει σε αυτό την αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού, έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εγγραφής στις δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρονικό διάστημα στην εργασία.
Με άλλα λόγια, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αδιαφόρησαν για απόφαση του Συνεδρίου, με προφανή στόχο να συνεχίσουν να κρατάνε έξω από τα συνδικάτα τους συμβασιούχους κάθε είδους, τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Έτσι προσπαθούν να τους εμποδίσουν να αναπτύξουν κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τους εμποδίζουν να δώσουν ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις. Τους εμποδίζουν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά στοιχειώδη δικαιώματα (μισθολογικά, ασφάλιση κ.ά.).   Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος αυτών των συνδικαλιστικών δυνάμεων, να προστατέψουν τις κυβερνήσεις από τις αντιδράσεις των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση και των τριών δείχνει ότι θέλουν αποδυναμωμένα συνδικάτα και οι όποιες αγωνιστικές κορόνες είναι για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ως δεκανίκια του κεφαλαίου, ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο αντέδρασαν, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία, και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Προηγουμένως, ο Αλέκος Αρβανιτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, έκανε την εξής δήλωση: «Πρώτον, για εμάς απόφαση υπάρχει για Συνέδριο. Είναι αυτή που προβλέπει το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Δεύτερον, το Γενικό Συμβούλιο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αναιρέσει αποφάσεις Συνεδρίου.
 Τρίτον, σε ό,τι αφορά εμάς δεν θα αναγνωρίσουμε καμιά ψηφοφορία που θα ακυρώνει αποφάσεις συνεδρίου.
Τέταρτον, υπάρχει ημερομηνία για να γίνει το καταστατικό συνέδριο. Είναι 15 και 16 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν το υλοποιήσουν, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους».
Καταλήγοντας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο.
Μετά τα παραπάνω, πέρασε σε δεύτερη μοίρα ο προγραμματισμός δράσης της ΑΔΕΔΥ, για τον οποίο δεν έγινε ψηφοφορία.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ όπως και η «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ - ΟΤΑ) είχαν κρατήσει παρόμοια στάση και στο 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.
Η απόφαση για το καταστατικό συνέδριο και της αλλαγής του άρθρου 4 είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία στο 35ο Συνέδριο. Για το καταστατικό, ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ισχυρίστηκαν ότι είναι υπόθεση του Γενικού Συμβουλίου και όχι του συνεδρίου! Για την αλλαγή, η ΠΑΣΚ απείχε από την ψηφοφορία και η ΔΑΚΕ είπε πως πρόκειται για υποκλοπή! Στην ίδια συζήτηση, αποκαλύφθηκε η υποκρισία της πρωτοεμφανιζόμενης, δήθεν «ανεξάρτητης» παράταξης «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής». Ο επικεφαλής της καλούσε τα μέλη της παράταξης να πάνε για φαΐ και έτσι δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία για την αλλαγή του άρθρου 4.
ΠΑΜΕ: Αιτία πολέμου τα νέα μέτρα
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο τόνισαν ότι τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, στο μισθολόγιο και για το συνδικαλιστικό νόμο είναι αιτία πολέμου. Κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα και να απαντήσουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις μέχρι και με απεργία.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ο δρόμος της ΑΔΕΔΥ είναι σωστός και αναγκαίος» 
«O δρόμος που έχει χαράξει η ΑΔΕΔΥ είναι και σωστός και αναγκαίος. Η γραμμή του μετώπου της ανατροπής πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) Γρ. Καλομοιρης. Μια ανατροπή που φτάνει όμως μέχρι την αλλαγή της κυβέρνησης, καθώς αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κίνημα είναι να «παλέψει» για να έρθει μια άλλη «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», να αλλάξει ο διαχειριστής των προβλημάτων του, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το κεφάλαιο.