Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Το ιστορικό της ΣΣΕ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
(στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ιστορικό της ΣΣΕ
Δεκέμβριος 2013: Η Διοίκηση του νοσοκομείου αποφασίζει την κατάργηση της άδειας πληροφορικής καθώς και την λήξη της ΣΣΕ. Ενημερώνεται η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μας.
Ιανουάριος 2014: Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου προτείνουμε τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση των εργαζομένων και προγραμματισμό κινητοποιήσεων, η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου αποφασίζει αποστολή εγγράφου στη Διοίκηση του νοσοκομείου και υπεράσπιση της «εργασιακής ειρήνης».
Φεβρουάριος 2014: Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη Διοίκηση του νοσοκομείου και το ΔΣ του σωματείου ξεκαθαρίζεται πως είναι παράνομη νέα υπογραφή ΣΣΕ και πως θα ερωτηθεί έγκριτος εργατολόγος γι’ αυτό.
Μάρτιος - Απρίλιος 2014: Με πρωτοβουλία της ΑΣΥ γίνεται προσπάθεια Γενικής Συνέλευσης με το μάζεμα υπογραφών, όμως η Γενική Συνέλευση που έγινε στις 6 Μαρτίου οδηγείται σε εκφυλισμό με ευθύνη της πλειοψηφίας η οποία μάλιστα υποστηρίζει «μα όλοι μας έχουμε υπογράψει ατομικές συμβάσεις»!!! Όταν δεν είχαν πλέον να επιχειρηματολογήσουν, άρχισαν την καθιερωμένη πια στο τέλος κάθε Γενικής Συνέλευσης λασπολογία για την ΑΣΥ και το ΠΑΜΕ. Στη νέα Γενική Συνέλευση που έγινε κάτω από την έντονη πίεση των συναδέλφων συναίνεσαν προσχηματικά στο πλαίσιο πάλης για υπεράσπιση της ΣΣΕ και προκήρυξης κινητοποιήσεων για υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων θορύβησε έντονα τη Διοίκηση του νοσοκομείου η οποία απαντώντας σπασμωδικά έστειλε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια (ένα από τα αιτήματα της οι κινητοποιήσεις να θεωρηθούν παράνομες μέχρι 1/5/2014) και σε ατομικές επιστολές υποστήριζε ότι είναι παράνομη η υπογραφή ΣΣΕ. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν υπέρ των εργαζομένων και αυτό μας όπλιζε με επιπλέον αισιοδοξία για την έκβαση των κινητοποιήσεων. Σε νέο ελιγμό πλέον η διοίκηση του νοσοκομείου αφού διαπιστώνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια προτείνει υπογραφή ΣΣΕ χωρίς την άδεια πληροφορικής, αυτή είναι και η θέση της πλειοψηφίας του Σωματείου στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Κυριακή 13 Απριλίου. Όμως την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση ανατρέπουν την απόφαση της πλειοψηφίας (που ταυτίζεται με την απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου) και αποφασίζουν υπογραφή ΣΣΕ χωρίς καμιά περικοπή. Η σύμπλευση όμως της πλειοψηφίας του Δ.Σ. με τη Διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαιώθηκε και με την πρόταση αναστολής των κινητοποιήσεων μέχρι 1/5/2014 γιατί έπρεπε να έρθει ο Υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης για τα εγκαίνια σε περιβάλλον «εργασιακής ειρήνης». Ότι δεν πέτυχαν τα δικαστήρια το κατάφερε η πλειοψηφία του Δ.Σ..
Μάιος – Ιούνιος 2014: Σε Γενική Συνέλευση το Μάιο, λόγω μη μεγάλης προσέλευσης, προτείναμε την επανάληψή της για την επόμενη εβδομάδα. Με διάφορα προσχήματα διαλύουν τη Συνέλευση, που ήταν και η τελευταία. Αφού πλέον έχει γίνει ξεκάθαρο από τους εργαζόμενους ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αλλά θα διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους, ο ένας της πλειοψηφίας, στα μουλωχτά και χωρίς καμιά εξουσιοδότηση, τον Ιούνιο πρώτα υπογράφει τη γνωστή ΣΣΕ στον ΟΜΕΔ υπαγορευμένη από το νομικό σύμβουλο της Διοίκησης, (τον ίδιο που μέχρι πριν λίγο έλεγε ότι είναι παράνομο να υπογράψει ΣΣΕ η διοίκηση), έπειτα ενημερώνει τους υπόλοιπους της πλειοψηφίας και στη συνέχεια συγκαλεί Δ.Σ. για να επικυρώσει την κίνησή του. Στα παλιά τους τα παπούτσια το Σωματείο, η Γενική Συνέλευση, οι συνάδελφοι!!
Όλη η ουσία της νέας ΣΣΕ κρύβεται στα άρθρα 2 και 20, όπου η πλευρά των εργαζομένων αποδέχεται τις μέχρι τώρα μειώσεις μισθών που έγιναν και απεμπολεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αυξήσεις ή να αντιπαλέψει μειώσεις μισθών!!! Το ότι το νοσοκομείο είναι ΝΠΙΔ, σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης καλύτερων παροχών και μισθών σε σχέση με το Δημόσιο. Η γνωμοδότηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  για την άδεια πληροφορικής πάνω σε αυτό βασίστηκε. Έτσι με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου που ετοιμάζεται, ανοίγει διάπλατα η πόρτα για νέες μειώσεις μισθών. Και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα το παιχνίδι της Διοίκησης, που καλλιεργεί σύγχυση στους εργαζόμενους με το να λέει όπως τη συμφέρει, μια είμαστε Δημόσιο, μια ΝΠΙΔ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιχειρεί να κόψει την άδεια πληροφορικής από τους νοσηλευτές.
Η Δύναμη της συμμετοχής, της δράσης και της οργάνωσης τους οδήγησαν να υπογράψουν ΣΣΕ στα κρυφά και μουλωχτά!!!
Το Δ.Σ. του Σωματείου έχει να συνεδριάσει από το τέλος Ιούνη, όταν ανασυγκροτήθηκε. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Διοίκηση τα βρήκε σκούρα με τις κινητοποιήσεις. Επέβαλε τον εκλεκτό της στη θέση του Προέδρου, αφού η πλειοψηφία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τους εργαζόμενους, να διοχετεύσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις σε ανώδυνα για αυτήν κανάλια. Οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δείχνουν ότι θέλουν να υποβαθμίσουν το ρόλο του Σωματείου, να το υποκαταστήσουν με ένα όργανο που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα κάνει προτάσεις στο πνεύμα του «εφικτού» στη Διοίκηση και δεν θα διεκδικεί αγωνιστικά τίποτα! Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις το τελευταία διάστημα από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Ούτε συνεδριάσεις Δ.Σ. θέλουν ούτε Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες είναι διαδικασίες συμμετοχής και συνειδητοποίησης των εργαζομένων.
Και εδώ μπαίνει το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κάθε συνάδελφος: Τι σωματείο θέλουμε;
Θέλουμε Σωματείο που θα ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της Διοίκησης και θα έχει σκοπό τη διαφύλαξη της «εργασιακής ειρήνης», το «ανταγωνιστικό Νοσοκομείο», που δεν θα διεκδικεί με το σκεπτικό «υπάρχουν και χειρότερα» και που θα ρίχνει που και που καμιά άσφαιρη τουφεκιά στον αέρα για να εκτονωθούν οι εργαζόμενοι
ή
Σωματείο που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων αντιπαλεύοντας τη λογική του μικρότερου κακού, που θα συγκρούεται με την ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζει πιστά η Διοίκηση στο νοσοκομείο και θα οικοδομεί συμμαχίες στη βάση της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα συσπειρώνοντας τους εργαζόμενους σε ταξική κατεύθυνση;


www.asypapageorgiou.blogspot.gr