ΕΟΠΥΥ: Όρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα
Όρια στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα βάζει ο ΕΟΠΥΥ με υπουργική απόφαση.
Όπως σημειώνει η απόφαση «όσες εξετάσεις υπερβαίνουν τον εγκεκριμένο αριθμό διενεργούνται δωρεάν στις δημόσιες δομές, χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον διενεργηθούν σε ιδιώτες παρόχους». Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ ορίζει ένα ποσό το οποίο θα δαπανά ετησίως για διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις κι από κει και πέρα αν υπάρξει υπέρβαση του ορίου, αν δηλαδή ο ασφαλισμένος χρειαστεί κάποια επιπλέον εξέταση θα την πληρώνει απευθείας από την τσέπη του.
Το μέτρο εντάσσεται στην περιστολή των κρατικών δαπανών για την Υγεία, μεταφέρει το κόστος και την ευθύνη στον καθένα ξεχωριστά, στην κάθε οικογένεια, στον κάθε ασθενή. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί το 2014 μόνο με 777 εκατομμύρια ευρώ. Το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατομμύρια ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τι προβλέπουν οι υπουργικές αποφάσεις
Σήμερα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έδωσαν στη δημοσιότητα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2243/18.8.2014) για τη δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες παροχείς και πώς αυτή κατανέμεται ανά νομό. Είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2111/1.8.2014) με την οποία προσδιορίζονταν τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους ιδιώτες παροχείς για το έτος 2014. Για νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές το ετήσιο όριο ανέρχεται στα 384 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένα:
235 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών κλινικών
51 εκατομμύρια για υπηρεσίες Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κλειστής Περίθαλψης.
45 εκατομμύρια για υπηρεσίες Νοσηλείας Ιδιωτικών Κλινικών Ψυχιατρικής.
3 εκατομμύρια για Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
50 εκατομμύρια για Φορείς Υποστήριξης Αναπηρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Με τη αυτή την υπουργική απόφαση οι δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων ορίζονται το 2014 στα:
302 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις που θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα. Από αυτά, περίπου 107 εκατομμύρια κατανέμονται στο νομό Αττικής και 31 εκατομμύρια στο νομό Θεσσαλονίκης.
18 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς με ειδικότητα καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική). Ενδεικτικά, στο νομό Αττικής κατανέμονται γύρω στα 8 εκατομμύρια.
8,1 εκατομμύρια ευρώ για εξετάσεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.