Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

«Λεφτά με ουρά» από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

 «Λεφτά με ουρά» από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Μετά τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Θεαγενείου παραδίδει με απευθείας ανάθεση τις «δευτερογενείς διακομιδές» (δηλαδή τη διακομιδή ασθενών μεταξύ νοσοκομείων και από τα νοσοκομεία στα σπίτια) σε ιδιωτική εταιρεία πληρώνοντας το κόστος από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Μισθώνει ασθενοφόρα, με αντίτιμο υπέρογκα ποσά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά ασθενοφόρων και πρόσληψη πληρωμάτων! Με αυτό το μέτρο:

Αυξάνει το κόστος με έμμεσο και άμεσο τρόπο. Με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε, η διακομιδή ασθενούς εντός της Θεσσαλονίκης κοστολογείται στα 60 ευρώ ελάχιστη τιμή, προσαυξημένη ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση! Ενώ η διακομιδή εκτός πόλης υπολογίζεται στα 140 ευρώ ελάχιστη τιμή, προσαυξημένη ανάλογα με την απόσταση και ορισμένες «ειδικές συνθήκες», όπως για παράδειγμα το αν ο ασθενής έχει covid ή είναι υπέρβαρος!!! Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησης που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη, σε συνέχεια ανάλογης τροπολογίας το 2016, που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων.

Εντείνεται η πολυδιάσπαση στις υπηρεσίες υγείας και δυσχεραίνει η ενιαία, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του περιστατικού από την κλήση μέχρι την εισαγωγή. Επιπλέον, δημιουργείται το ερώτημα εάν τα ασθενοφόρα αυτά είναι πιστοποιημένα από το ΕΚΑΒ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, αν τηρούνται οι προϋποθέσεις των οχημάτων και αν εργάζεται εξειδικευμένο προσωπικό ή αν για άλλη μια φορά στο όνομα του κέρδους υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας εις βάρος των ασθενών! Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η λογική κόστους - οφέλους οδηγεί σε αντιεπιστημονικά μέτρα και που στον κρίσιμο τομέα της Υγείας αυτό μπορεί να επιφέρει μέχρι  και απώλεια  ανθρώπινης ζωής. 

Πλασάρεται το δηλητήριο ως φάρμακο. Η παραπάνω τακτική παρουσιάζεται ως υποκατάστατο του ρημαγμένου ΕΚΑΒ, το οποίο λόγω των τεράστιων ελλείψεων αδυνατεί να καλύψει τις δευτερογενείς διακομιδές. Ομολογούν ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις των ασθενοφόρων, δυσαρέσκεια στους ασθενείς που έχουν λάβει το εξιτήριο και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά τμήματα, δεδομένου ότι παραμένουν δεσμευμένες νοσηλευτικές κλίνες. Όμως στο υπαρκτό πρόβλημα που δημιούργησε η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση, λύση ΔΕΝ είναι η διεύρυνση των ΣΔΙΤ επειδή ακριβώς φέρνει κερδοφόρες για τους λίγους και κοστοβόρες για τους πολλούς υπηρεσίες Υγείας. Κι όταν στο επίκεντρο μπαίνει ο παράγοντας του κέρδους πάει περίπατο η αντιστοίχιση των υπηρεσιών με το σημερινό επίπεδο εξέλιξης της επιστήμης. Αυτό σημαίνει τελικά περαιτέρω ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ! 

Να λοιπόν γιατί οι ΣΔΙΤ δεν αποτελούν τη λύση στις λαϊκές ανάγκες, αντίθετα τις αφήνουν ανικανοποίητες. Αυτή η πολιτική είναι διαχρονική και ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, στοχεύει στην εξοικονόμηση των κρατικών πόρων για να δίνονται χάρισμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και για να ανοίγει ο δρόμος για τις επενδύσεις των κλινικαρχών και άλλων επιχειρηματιών του κλάδου. 

Η υγεία του λαού μας αποτελεί στοιχείο πάλης πρώτης προτεραιότητας για το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Όσο η υγεία γίνεται αντικείμενο κερδοφορίας των λίγων, δεν γίνεται να παρέχεται στους πολλούς, με την ποιότητα και την ποσότητα που είναι εφικτό με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες. Οι αγώνες των εργαζόμενων πρέπει να θέσουν στο επίκεντρο τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.

Στο σύστημα υγείας για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ, όλες οι λειτουργίες του νοσοκομείου είναι σχεδιασμένες με επιστημονικά κριτήρια και αποτελούν ενιαίο σύνολο. Δεν διασπώνται και δεν κομματιάζονται, επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου Α.Ε. που δημιουργήθηκε με ευθύνη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Τ.Ε. Υγείας – Πρόνοιας ΚΜ του ΚΚΕ                                          25/8/2023