Στον καλύτερο χορηγό των επιχειρηματικών ομίλων των ιδιωτικών δομών Υγείας αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το κράτος, από τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού, με τη χτεσινή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού».
Εν μέσω νέας έξαρσης της πανδημίας, συνεχίζοντας την πολιτική της εμπορευματοποίησης που υλοποίησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, αποψιλώνοντας τα νοσοκομεία από προσωπικό, κλείνοντας πάνω από 10.000 κρεβάτια με την επίκληση της «χαμηλής πληρότητας», καταργώντας τμήματα και κλινικές, η κυβέρνηση έρχεται και πάλι να τροφοδοτήσει με το αζημίωτο τον ιδιωτικό τομέα.
Αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ανοίξει απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να προχωρήσει σε επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, η κυβέρνηση σπρώχνει εκ νέου «πελατεία» στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό δεν είναι «καινούριο φρούτο»: Και πριν την πανδημία, λόγω των τεράστιων ελλείψεων, σοβαρά περιστατικά είτε περίμεναν σε πολύμηνες λίστες αναμονής στον δημόσιο τομέα Υγείας με κίνδυνο της ζωής τους ή αναγκάζονταν να ξεπαραδιάζονται, πηγαίνοντας στον ιδιωτικό.
Η νέα ΚΥΑ έρχεται και όχι μόνο πριμοδοτεί τις δουλειές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις χρυσοπληρώνει.
Στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, που γίνεται σαφές ότι θα διατηρηθούν, ο ιδιωτικός τομέας θα χρυσοπληρωθεί για νοσηλείες σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ αναφέρει ότι σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ή χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική, εφαρμόζεται το ημερήσιο νοσήλιο του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, «πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09». και αυτό προφανώς θα γίνει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.
Οπως προβλέπεται, μάλιστα, δεν θα εφαρμόζονται clawback και rebate, ένα ακόμα «δώρο» που ζητούσαν επίμονα όλο το προηγούμενο διάστημα οι κλινικάρχες.
Παράλληλα, η ΚΥΑ δίνει το δικαίωμα στα ιδιωτικά θεραπευτήρια να επεκταθούν και να αυξήσουν μέχρι και 40% τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς να πραγματοποιηθεί ο παραμικρός «έλεγχος καταλληλότητας». Οι κλινικάρχες υποτίθεται θα ελεγχθούν αν τηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις «με τη λήξη της κρίσης», αφού πρώτα θα έχουν νοσηλεύσει ασθενείς.
Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά θα γίνονται προαιρετικά, εφόσον ο κλινικάρχης δεν έχει πελατεία με περισσότερα εξασφαλισμένα κέρδη και «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική», όπως αναφέρεται, ενώ δεκάδες ασθενείς θα βολτάρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και πίσω πάλι αν αδειάζει κρεβάτι...
Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω, προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από την αντιλαϊκή φοροληστεία σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.