Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

1η Μάη 2020: Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός (SPOT)




«1η Μάη 2020: Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός - Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός», είναι μήνυμα του ΠΑΜΕ για τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά. Δείτε το σχετικό Spot του ΠΑΜΕ.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

FINANCIAL TIMES Οι πραγματικοί θάνατοι λόγω Covid-19 παγκοσμίως μπορεί να είναι έως 60% περισσότεροι


Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση των «Financial Times» για 14 χώρες, η οποία λαμβάνει υπόψη της τους αυξημένους συνολικούς θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας. Ανάλογο δημοσίευμα είχε κάνει πρόσφατα και ο «Economist».
Τα έως τώρα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία σε αυτές τις 14 χώρες δείχνουν περίπου 122.000 παραπάνω θανάτους σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων ετών 2015-2019, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τους 77.000 θανάτους που έχουν επίσημα αποδοθεί στη νόσο Covid-19 στις ίδιες χώρες και την ίδια περίοδο Μάρτη και Απρίλη 2020.
Με βάση αυτή την «ψαλίδα», η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι, αν μια ανάλογη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» υπάρχει σε όλο τον κόσμο, τότε ο πραγματικός αριθμός θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 και σήμερα αγγίζει τις 207.000, θα είναι αρκετά μεγαλύτερος, πάνω από 318.000.
Σε όλες τις χώρες, πλην της Δανίας, οι υπερβάλλοντες συνολικοί θάνατοι υπερβαίνουν τα επίσημα στατιστικά θανάτων από κορονοϊό. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στη διάρκεια της πανδημίας οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκαν κατά 60% στο Βέλγιο, κατά 51% στην Ισπανία, κατά 42% στην Ολλανδία και κατά 34% στη Γαλλία.
Στη Λομβαρδία της Ιταλίας τα στατιστικά συνολικών θανάτων περιλαμβάνουν περισσότερους από 13.000 έξτρα θανάτους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι επίσημοι νοσοκομειακοί θάνατοι από κορονοϊό στην ίδια περιοχή είναι 4.348 - μια αύξηση περίπου 155%. Στο Μπέργκαμο η υπερβάλλουσα θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως φθάνοντας το 464% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στη Νέα Υόρκη είναι 200% και στη Μαδρίτη 161%.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες η «ψαλίδα» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, σε μια επαρχία του Εκουαδόρ αναφέρθηκαν 245 επίσημοι θάνατοι από Covid-19 μεταξύ 1ης Μάρτη και 15ης Απρίλη, αλλά τα στατιστικά συνολικής θνησιμότητας δείχνουν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα πέθαναν περίπου 10.200 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε ένα τυπικό έτος στο παρελθόν - μια αύξηση κατά 350%. Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα ο αριθμός των έξτρα θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το παρελθόν είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19.
Ένα ποσοστό των έξτρα θανάτων εν μέσω πανδημίας πιθανώς οφείλονται στο ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις, αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο από φόβο για τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από το υποκείμενο νόσημά τους (π.χ. καρδιοπάθεια).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπερβάλλουσα (σε σχέση με τα ιστορικά «φυσιολογικά» επίπεδα) θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις χώρες όπου η πανδημία έχει τη μεγαλύτερη έξαρση, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι σχετίζονται με τον κορονοϊό, παρά απλώς με τις παρενέργειες του lockdown.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ δήλωσε ότι οι ημερήσιοι επίσημοι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία «είναι υπερβολικά χαμηλοί», επειδή λαμβάνουν υπόψη μόνο τους θανάτους εντός νοσοκομείου. «Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση που έχουμε δει στους θανάτους που δεν αναφέρουν την Covid-19 στο πιστοποιητικό θανάτου και οι οποίοι έχει κανείς την αίσθηση ότι αναπόφευκτα συνδέονται με κάποιο τρόπο με την επιδημία», ανέφερε.
«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους τρόπους που οι διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και πόσο αυτή επηρέασε την υγεία του πληθυσμού τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να μετρήσουμε τους έξτρα θανάτους», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ντέιβιντ Λέον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά ιδιαίτερα τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Το εμπόρευμα...


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη μετάδοση του κορονοϊού σε εργαζόμενους και ασθενείς ιδιωτικών κλινικών, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οι καταγγελίες και οι προειδοποιήσεις από σωματεία της ιδιωτικής Υγείας και υγειονομικούς, που αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την κυβέρνηση και τους επιστημονικούς της συνεργάτες, ήταν γνωστές από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Ολες μάλιστα κατέληγαν στο ίδιο αίτημα: Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ένταξη όλων των μονάδων και υγειονομικών σε ενιαίο σχέδιο προστασίας των εργαζομένων και του λαού, με ευθύνη του κράτους. Η αναγκαιότητα αυτού του αιτήματος επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Η πλημμελής τήρηση των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, με ευθύνη των ιδιοκτητών και της κυβέρνησης, προκειμένου να μην μπει σε «καραντίνα» η κερδοφορία τους, είναι όπως φαίνεται η βασική αιτία για τα κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές.

Καταγγελίες για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, άλλωστε, υπήρχαν από πριν: Αγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, σε βαθμό εξουθένωσης, παροχή ειδών ατομικής προστασίας με το σταγονόμετρο, εξαναγκασμοί σε εργαζόμενους να πάνε για δουλειά ακόμα κι αν είχαν συμπτώματα οι ίδιοι ή άτομα του στενού τους περιβάλλοντος, καμία τήρηση των οδηγιών για την αποφυγή του συγχρωτισμού κ.ο.κ.

Ακόμα και πλαστικές επεμβάσεις εξακολουθούσαν να γίνονται σε μεγάλα ιατρικά κέντρα, για να μη χαθεί η πελατεία, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία «προσαρμόστηκαν» στην αντιμετώπιση της πανδημίας αφήνοντας έξω από κάθε περίθαλψη χρονίως πάσχοντες και άλλα σοβαρά περιστατικά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όσες από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας δεν εξασφάλιζαν την προσδοκώμενη κερδοφορία στις μέρες της πανδημίας, παρά τις παχυλές κυβερνητικές επιδοτήσεις, έκλεισαν ή περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, βγάζοντας σε αναστολή εργαζόμενους.

Οι ίδιοι δηλαδή που ισχυρίζονται ότι επιτελούν τάχα «κοινωνικό έργο» και «συνδράμουν το σύστημα Υγείας», με τις πλάτες της κυβέρνησης, τις κρισιμότερες στιγμές έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανάγκες του λαού, στερώντας προσωπικό και μέσα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία από τον κορονοϊό.

Ολα αυτά ήταν και είναι σε γνώση της κυβέρνησης. Οπως όμως σε όλα τα μέτωπα, έτσι και εδώ προτεραιότητα είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι οι ανάγκες του λαού.

Οι τεράστιες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος δημιουργούν σίγουρη και σταθερή πελατεία για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ και η λειτουργία του δημόσιου συστήματος με κριτήρια αγοράς μετατρέπει ακόμα και τα νοσοκομεία σε «πελάτες» των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν απλώσει πλοκάμια σε όλες τις βαθμίδες και σε όλους τους τομείς, αναζητώντας το κέρδος. Αυτή είναι η άλλη όψη της «ατομικής ευθύνης», αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτους όσους δεν μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τελικά, αυτός που «πληρώνει τη νύφη» είναι ο λαός: Πληρώνει ολοένα και περισσότερα ακόμα και για τα στοιχειώδη, ταλαιπωρείται στις ουρές και στις λίστες αναμονής, «σπρώχνεται» να αναζητήσει γιατρειά στον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, βάζοντας το χέρι στην τσέπη.

Η «επόμενη μέρα» για το λαό επιβάλλει να δυναμώσει η πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους, με σύγχρονες υπηρεσίες, όπως είναι σήμερα δυνατό να συμβεί, από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής. Και επειδή με την πανδημία του κορονοϊού δεν ξεμπερδέψαμε, το αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα από το κράτος παραμένει αναγκαίο και επιτακτικό.
https://www.rizospastis.gr

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ ΣΕΝΠ

                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ ΣΕΝΠ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΡΑΣΗ
Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Στις 7 Απριλίου η φωνή πίσω από τις μάσκες ακούστηκε δυνατά.
Στις 7 Απριλίου το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα»,  διαδόθηκε παντού σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα.
Η μεγάλη συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση  που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία, συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας.
Στις 28 Απριλίου προχωράμε σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση! 
Kαλούμε τις Ενώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στις ΥΠΕ, με συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες και στα προαύλια των νοσοκομείων και των ΚΥ.
Τιμούμε την μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Διεκδικούμε:
Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.

Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
Ένταξη στα BAE.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και όλων των υγειονομικών θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας για να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά μας.
Στις 28 Απρίλη η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα μία φορά. Ακόμα πιο δυνατά!

Συγκέντρωση- διαμαρτυρία στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου στις 8.30 πμ.

                                                              Δ.Σ. ΣΕΝΠ 

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ «Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία φωνάζουμε χρόνια τώρα: Υγεία και κέρδος δεν πάνε μαζί!» Με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού σε ιδιωτικές κλινικές


Πηγή: Eurokinissi
Της Στέλλας Μπαρδούνια, Προέδρου Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Πειραιά

Τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι 3 ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι σε χώρους ιδιωτικής υγείας φωνάζουμε και δε μας ακούει κανείς : ότι η υγεία και το κέρδος δεν πάνε μαζί! ‘Ότι πίσω από την ωραία βιτρίνα που έχουν στήσει οι κλινικάρχες, πίσω από τον πλούσιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, πίσω από τις «επιτυχίες» και τα «επιτεύγματά» τους κρύβονται χιλιάδες εργαζόμενοι υγειονομικοί! Εργαζόμενοι που στενάζουν από την εντατικοποίηση, εργαζόμενοι με μυοσκελετικά προβλήματα, εργαζόμενοι κακοπληρωμένοι που τους έχουν ξηλώσει όλα τα δικαιώματα… εργαζόμενοι που ακόμα και στις πιο ακριβές και χλιδάτες κλινικές δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες των ασθενών και δεν ξεπερνάνε σχεδόν ποτέ το προσωπικό ασφαλείας!

Κι όμως αυτοί οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια τώρα με την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό τους κρατάνε αυτές τις κλινικές όρθιες και κάνουν παραπάνω από τις δυνάμεις τους απέναντι σε αφεντικά που τους χρονομετρούν στο πόση ώρα κάνουν να φροντίσουν έναν ασθενή, τους μετράνε τα γάντια , τις σύριγγες , τις γάζες που χρησιμοποιούν, ακόμα και τα μήλα που δίνουν στους ασθενείς, τους κάνουν παρατήρηση αν δεν είναι καλοχτενισμένοι και χαμογελαστοί γιατί χαλάνε το προφίλ της κλινικής και των πανάκριβων υπηρεσιών της. Κι όταν τολμήσουν να ζητήσουν τα αυτονόητα , αυτά που έχουν μάθει από τις σχολές και την εμπειρία τους, αυτά που δικαιούνται, απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Και τώρα που το θλιβερό περιστατικό στην ιδιωτική κλινική ταξιάρχης με τους 3 νεκρούς και τα 34 κρούσματα ασθενών και εργαζομένων στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στην ιδιωτική υγεία αποκαλύπτονται η πραγματική κατάσταση που εμείς οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Η εξέλιξη αυτή ραγίζει τη βιτρίνα της ιδιωτικής υγείας και αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι όταν η υγεία γίνεται εμπόρευμα οι συνέπειες είναι καταστροφικές!

Ποια μέτρα προστασίας να τηρήσουν οι κλινικάρχες όταν θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν εργαζόμενους και ασθενείς; Εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που καταγγέλλουν ότι αγοράζουν μόνοι τους γάντια και μάσκες! Γιατί ακόμα και εκεί που δίνουν , τα δίνουν με το σταγονόμετρο ! Ακούσαμε ακόμα και το αμίμητο: μία μάσκα την εβδομάδα! Ακούσαμε ότι δεν πρέπει να φοράμε γάντια και μάσκες γιατί προσβάλλουμε τους πελάτες , γιατί δημιουργούμε πανικό χωρίς λόγο! Δεκάδες οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμπτώματα, ποιος να τους αντικαταστήσει; Για τεστ, ούτε λόγος …κοστίζει! Οι πιο γενναιόδωροι εργοδότες κάνανε έκπτωση (!!!) στους εργαζόμενους τους για να κάνουν το τεστ που μοσχοπουλάγανε σε φοβισμένους ασθενείς… Το μόνο μέτρο που εφαρμόζουν όλοι , για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, είναι η θερμομέτρηση – όχι γιατί είναι αποτελεσματικό αλλά γιατί είναι τζάμπα!

Οι εργαζόμενοι σήμερα στην ιδιωτική υγεία πάνε στο μεροκάματο του τρόμου, γιατί αυτοί που τους εμποδίζουν να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας είναι τα αφεντικά τους και η αύξηση των κερδών τους ! Είναι τουλάχιστον ανήθικο να αφήνονται υπονοούμενα για το αν τηρούν τα μέτρα αυτοί οι εργαζόμενοι που παίζουν την υγεία τους κορώνα – γράμματα, που κάθε μέρα και εκβιάζονται με την απόλυση. Που θέλουν να γυρίσουν υγιείς στα σπίτια τους και στα παιδιά τους. Οι ευθύνες βρίσκονται αλλού...

Οι εργαζόμενοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτοί οι κλινικάρχες δεν μπορούν και δεν τους νοιάζει να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία! Γιατί δεν τη θεωρούν αγαθό ούτε δικαίωμα , τη θεωρούν εμπόρευμα. Και το ξέραμε γιατί τους βλέπουμε χρόνια τώρα να ξεζουμίζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία , να μειώνουν τους μισθούς μας, να μην περνάει την πόρτα τους κανείς ακόμα και να πεθαίνει, αν δε βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη! Γιατί τους βλέπουμε να στέλνουν βαριά περιστατικά στο δημόσιο για να μην τους χαλάσουν τα στατιστικά τους! Γιατί ακόμα και τώρα βαφτίζουν «έκτακτα» όλα τα χειρουργεία ακόμα και τις αισθητικές επεμβάσεις και ξεχειλίζουν τα ταμεία τους! Γιατί ξέρουμε ότι δεν τους ελέγχει κανείς και πριν και στη διάρκεια της πανδημία. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις τους πριμοδοτούν και τους στηρίζουν, τους δίνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της υγείας. Τώρα οι επιτελείς της κυβέρνησης και οι μεγαλοδημοσιογράφοι πεφτουν από τα σύννεφα! «Μα γίνονταν χειρουργεία εν μέσω πανδημίας;» ρωτούν... Φτάνει η κοροϊδία, η υποκρισία και η ασυδοσία…

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, απαιτούμε:

Να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας με τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο χρήσης τους

Να γίνουν μαζικά test σε όλους τους υγειονομικούς και στους ασθενείς που υποβάλλονται σε υψηλού κινδύνου ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις

Nα ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας. Στις 28 Απριλίου προχωράμε σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση!


Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

 Στις 7 Απριλίου η φωνή πίσω από τις μάσκες ακούστηκε δυνατά.
Στις 7 Απριλίου το σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή. Δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα»,  διαδόθηκε παντού σε όλη τη χώρα αλλά και πέρα από τα σύνορα.
Η μεγάλη συμμετοχή στην αγωνιστική κινητοποίηση  που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, το κύμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία, συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια.
Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας.
Στις 28 Απριλίου προχωράμε σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση!
Kαλούμε τις Ενώσεις να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία και αυτής της κινητοποίησης. Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων, στις ΥΠΕ, με συμβολικές κινητοποιήσεις στις πύλες και στα προαύλια των νοσοκομείων και των ΚΥ.
Τιμούμε την μνήμη των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Διεκδικούμε:
·        Μονιμοποίηση των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·        Πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού) για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ.

·        Μέτρα και μέσα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των υγειονομικών.
·        Ένταξη στα BAE.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και όλων των υγειονομικών θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας για να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά μας.
Στις 28 Απρίλη η φωνή μας θα ακουστεί ακόμα μία φορά. Ακόμα πιο δυνατά!


Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Το κυνήγι προστατευτικού εξοπλισμού στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες


Φωτογραφία από New York Post. Νοσοκόμες στο Mount Sinai West φοράνε σακούλες σκουπιδιών για ρόμπες προστασίας.
Στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά κεντρική κυβέρνηση, Πολιτείες και μεμονωμένα νοσοκομεία βρίσκονται στην μάχη για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, όπου ενίοτε εμπλέκονται και οι σερίφηδες των μυστικών υπηρεσιών.
Οι ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού στις ΗΠΑ που μετράνε τις περισσότερες απώλειες από κάθε άλλη χώρα, κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω φωτογραφιών με γιατρούς και νοσοκόμες ντυμένους με σακούλες σκουπιδιών. Πολιτείες των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με το κεντρικό κράτος στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μάσκες και ρόμπες, ενώ ακόμα και μεμονωμένα νοσοκομεία μπαίνουν στην διαδικασία πλειστηριασμού για να αποκτήσουν όσα χρειάζονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μαρτυρία του γιατρού-διοικητή ενός νοσοκομείου στην Μασαχουσέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. Η αλυσίδα εφοδιασμού του νοσοκομείου δουλεύοντας υπερωρίες κατάφερε να εξασφαλίσει κάποιες ρόμπες, γάντια, χειρουργικές μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, ασπίδες προσώπου και μάσκες με φίλτρο Ν95. Αυτό κατέστη εφικτό αξιοποιώντας γνωριμίες, ασυνήθιστες συμφωνίες και μεγάλα ποσά. Παρ’ όλα αυτά πολλές φορές την τελευταία στιγμή έχαναν παραγγελίες μέσα από τα χέρια τους καθώς άλλοι προσέφεραν πολλαπλάσια χρήματα, μεταξύ αυτών και η κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σε μια περίπτωση μέσω μιας γνωριμίας ενός μέλους της ομάδας του κατάφερε να εξασφαλίσει ένα μεγάλο φορτίο από χειρουργικές μάσκες και μάσκες Ν95 από την Κίνα. Ακολουθεί η μαρτυρία του:

“Λάβαμε δείγματα για να επιβεβαιώσουμε την καταλληλότητα του υλικού, αλλά ανησυχούσαμε αν το φορτίο που θα λαμβάναμε θα ανταποκρίνεται στην ποιότητα που απαιτείται. Αφού εξασφαλίσαμε το κατάλληλο χρηματικό ποσό- πάνω από 5 φορές από αυτό που θα πληρώναμε κανονικά, αλλά μικρότερο από αυτό που ζητούσαν άλλοι προμηθευτές. Στην συνέχεια 3 μέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας του νοσοκομείου μαζί με έναν δοκιμαστή ποιότητας πέταξαν σε ένα μικρό αεροδρόμιο κοντά σε μια βιομηχανική αποθήκη στην μεσο-ατλαντική περιοχή. Έφτασα με αυτοκίνητο για να πάρω την τελική απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η συναλλαγή. Δυο φορτηγά με διακριτικά υπηρεσίας τροφίμων μας συνάντησαν στην αποθήκη. Όταν θα γέμιζαν με το φορτίο τους θα έπαιρναν δυο διαφορετικές πορείες πίσω στην Μασαχουσέτη προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να κατασχεθεί το περιεχόμενό τους. Ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη μας ενημερωθήκαμε ότι θα λάβουμε μόνο το ¼ της αρχικής παραγγελίας. Πήγαμε κανονικά, καθώς χρειαζόμασταν απελπισμένα οποιαδήποτε ποσότητα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε. Μόλις φτάσαμε είδαμε παλέτες με χειρουργικές μάσκες καθώς και KN95 να ξεφορτώνονται. Ανοίξαμε πολλά κουτιά, τα εξετάσαμε και ελπίζαμε ότι αυτή η τυχαία δειγματοληψία θα είναι αντιπροσωπευτική. Προτού μπορέσουμε να στείλουμε το αντίτιμο της συναλλαγής μέσω wire transfer, δύο πράκτορες του FBI έφτασαν στον χώρο, έδειξαν τα σήματά τους και άρχισαν να με ανακρίνουν σχετικά με το αν οι μάσκες προορίζονταν για επαναπώληση ή για την μαύρη αγορά. Οι πράκτορες έλεγξαν τα στοιχεία μου και προσπάθησα να τους πείσω ότι το φορτίο του προστατευτικού εξοπλισμού προοριζόταν για το νοσοκομείο, ενώ τόνισα το εξαιρετικά επείγον της προμήθειας του υλικού. Τελικά άφησαν τα υλικά να φορτωθούν στα φορτηγά αλλά έμαθα πως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εξέταζε ακόμα την κατάσχεση του φορτίου. Έκανα κάποια γρήγορα τηλέφωνα που οδήγησαν στην παρέμβαση του αντιπροσώπου μας στο Κογκρέσο που απέτρεψε την κατάσχεση. Παρέμεινα νευρικός και ανήσυχος στον μακρύ δρόμο της επιστροφής, συναισθήματα που δεν υποχώρησαν παρά τα μεσάνυχτα όταν έλαβα το τηλεφώνημα που επιβεβαίωνε πως ο προστατευτικός εξοπλισμός ήταν ασφαλής στην αποθήκη μας.”

Είναι φανερό ακόμα και στον πλέον αδαή πως στις ΗΠΑ, την πιο ισχυρή καπιταλιστική οικονομία του κόσμου, όχι μόνο δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που να διασφαλίζει τον επαρκή εξοπλισμό που εγγυάται την ασφάλεια των γιατρών και νοσηλευτών στην μάχη με την Πανδημία, αλλά κεντρική κυβέρνηση, Πολιτείες ακόμα και μεμονωμένα νοσοκομεία βρίσκονται στην μάχη για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, στην οποία ενίοτε εμπλέκονται και οι σερίφηδες των μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή: The New England Journal of Medicine

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Το Πάσχα στην ελληνική ποίηση

«Λαμπρή», αιώνες κι αιώνες πριν, ονόμασε ο λαός μας το Πάσχα. Πανάρχαιη η λέξη, μετέφερε το πανάρχαιο αισιόδοξο μήνυμα του αέναου κινούμενου κύκλου της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, της νίκης της ζωής επί του θανάτου, του ερχομού του «Ανώτατου Αγαθού», δηλαδή της γεμάτης λαμπρό φως άνοιξης. Πανάρχαιη και η καταγωγή των χριστιανικών μύθων και περί των παθών του θεανθρώπου και της εκ νεκρών «ανάστασής» του, «έθρεψε» και την ποιητική μούσα του λαού μας, δημώδη και έντεχνη. 

ΒΑΡΝΑΛΗΣ Κ.: «Οι πόνοι της Παναγιάς»

«Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;

Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική;

Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάξεις

Ξέρω πως θάχεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή,

που με τα βρόχια της οργής ταχιά θενά σπαράξεις.

---

Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι αγάλια θα νυχοπατώ,

να σκύβω την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό

να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι,

κ' υστέρα απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι να κοιτώ

που θα πηγαίνεις στο σκολιό με πλάκα και κοντύλι...

---

Κι αν κάποτε τα φρένα σου μ' αλήθεια, φως της αστραπής,

χτυπήσει ο Κύρης τ' ουρανού, παιδάκι μου να μη την πεις!

Θεριά οι ανθρώποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν!

Δεν είν' αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής.

Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν!»

***

ΒΑΡΝΑΛΗ Κ.: «Η Μάνα του Χριστού»

«Πώς οι δρόμοι ευωδάνε με βάγια στρωμένοι,

ηλιοπάτητοι δρόμοι και γύρω μπαξέδες!

Η χαρά της γιορτής όλο πιότερο αξαίνει

και μακριάθε βογκάει και μακριάθε ανεβαίνει.

---

Τη χαρά σου, Λαοθάλασσα, κύμα το κύμα,

των αλλώνε τα μίση καιρό τήνε θρέφαν,

κι αν η μαύρη σου κάκητα δίψαε το κρίμα,

να που βρήκε το θύμα της, άκακο θύμα!

---

Φεύγεις πάνω στην άνοιξη, γιε μου καλέ μου.

Ανοιξή μου γλυκιά, γυρισμό που δεν έχεις.

Η ομορφιά σου βασίλεψε κίτρινη, γιε μου,

δε μιλάς, δεν κοιτάς πώς μαδιέμαι, γλυκέ μου!

---

Κει στο πλάγι δαγκάναν οι οχτροί σου τα χείλη...

Δολερά ξεσηκώσανε τ' άγνωμα πλήθη,

κι όσο ο γήλιος να πέση και νά 'ρθη το δείλι,

το σταυρό σου καρφώσαν κι' οχτροί σου και φίλοι.

---

Μα γιατί να σταθής να σε πιάσουν! Κι ακόμα,

σα ρωτήσανε: "Ποιος ο Χριστός;" τί 'πες "Νά 'με"!

Αχ! δεν ξέρει τι λέει το πικρό μου το στόμα!

Τριάντα χρόνια παιδί μου δε σ' έμαθ' ακόμα!».



ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ: «Εαρινή Συμφωνία»

«Ακου τα σήμαντρα

των εξοχικών εκκλησιών.

Φτάνουν από πολύ μακριά

από πολύ βαθιά.

Απ' τα χείλη των παιδιών

απ' την άγνοια των χελιδονιών

απ' τις άσπρες αυλές της Κυριακής

απ' τ' αγιοκλήματα και τους περιστεριώνες

των ταπεινών σπιτιών.

---

Ακου τα σήμαντρα

των εαρινών εκκλησιών.

Είναι οι εκκλησίες

που δε γνώρισαν τη σταύρωση

και την ανάσταση.

---

Γνώρισαν μόνο τις εικόνες

του Δωδεκαετούς

που 'χε μια μάνα τρυφερή

που τον περίμενε τα βράδια στο κατώφλι

έναν πατέρα ειρηνικό που ευώδιαζε χωράφι

που 'χε στα μάτια του το μήνυμα

της επερχόμενης Μαγδαληνής.

---

Χριστέ μου

τι θα 'τανε η πορεία σου

δίχως τη σμύρνα και το νάρδο

στα σκονισμένα πόδια σου;».

«Iός» χρόνιας υποχρηματοδότησης αποδόμησε την επιδημική ετοιμότητα στην Ελλάδα

Η πανδημία του κορονοϊού κατέδειξε με οδυνηρό τρόπο τις επιπτώσεις της χρόνιας υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας στη χώρα μας, ενώ η επιτυχής επιβράδυνση του πρώτου επιδημικού κύματος έδωσε χρόνο ο οποίος όφειλε να είχε χρησιμοποιηθεί για τη θωράκιση και ενίσχυση των παραπάνω υπηρεσιών.

Οι παραπάνω επισημάνσεις περιλαμβάνονται στη νέα  έκθεση (12.4.2020) του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης  στη Δημόσια  Υγεία, την Πολιτικής Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ). «Ο κίνδυνος μίας πανδημίας, ήταν γνωστός» υπογραμμίζουν ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής ΠΦΥ Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ και ο Αλέξης Μπένος καθηγητής υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Τμήμα Ιατρικής που υπογράφουν την έκθεση. Και θυμίζουν ότι η προειδοποίηση αυτή είχε διατυπωθεί το 2016 απο διεθνείς επιτροπές που έκαναν τον απολογισμό της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Ebola, ο οποίος έπληξε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής την περίοδο 2013-2015.


«Το νέο στέλεχος του κορωναϊού (SARS-CoV2) την πυροδότησε» σημειώνουν οι επιστήμονες και προειδοποιούν: «Γίνεται ξεκάθαρο ότι η επιδημία covid-19 δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία έκτακτη κατάσταση ολίγων εβδομάδων, αντιθέτως απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό, επαρκή χρηματοδότηση και οργάνωση».


Διαβάστε όλη την έκθεση, που περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία.


συνέχεια εδώ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Γράμμα από τη Γερμανία

Γράμμα από τη Γερμανία

Γεια σου μάνα, γεια σου Στράτο
κι έχω είδηση καλή (;)

(Από τη συλλογή του Φ. Λάδη «Γράμματα από τη Γερμανία»)

* * *
Στο σύστημα αυτό η Υγεία ήταν, είναι και θα είναι εμπόρευμα. Οι υπηρεσίες της πουλιούνται και αγοράζονται έτσι ώστε να αναπαραχθεί το βασικό εμπόρευμα, η εργατική δύναμη, και για να αυγατίζουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Τίποτα παραπάνω. Τίποτα λιγότερο. Η Γερμανία δεν θα μπορούσε να αποτελεί τη «θετική εξαίρεση» αυτού του κανόνα. Αρα η αντιμετώπιση της πανδημίας και στη χώρα αυτή έχει την ίδια αφετηρία, δηλαδή το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, που από το 1991 μέχρι σήμερα αλλάζει προς το χειρότερο.

Σημαντικό ρόλο παίζει η εισαγωγή των «διαγνωστικά ομοειδών ομάδων» DRGs αλλά και η εισαγωγή τα τελευταία χρόνια των «case mix» και «case mix index», με τα οποία το νοσοκομείο αμείβεται για κάθε ασθενή με ένα σταθερό νοσήλιο, ανεξάρτητα από το πραγματικό χρόνο νοσηλείας. Το αποτέλεσμα γνωστό. Γρήγορα εξιτήρια με μέσο όρο διαμονής το 1991 τις 14,4 μέρες ενώ το 2017 τις 7,3 μέρες, αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας στα νοσοκομεία, γραφειοκρατία, συμφέρουσα επιλογή ασθενών για μεγαλύτερο κέρδος.

Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού βρήκε τη Γερμανία να στέλνει τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία σε έναν άνισο πόλεμο. Αοπλους. Οι ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό, μάσκες, ποδιές, γάντια, είναι ακόμα στην ημερήσια διάταξη. Με το δελτίο μοιράζονται τα υλικά ανά πτέρυγα και θάλαμο ανά μέρα. Οι ειδικές μάσκες FFP2 FFP3 είναι ελάχιστες και είδος προς εξαφάνιση. Το αποτέλεσμα τραγικό. Αρχές Απρίλη, σύμφωνα με το ινστιτούτο Robert Koch, είχαν ήδη νοσήσει πάνω από 2.300 υγειονομικοί στα νοσοκομεία. Ο αριθμός όμως είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα ακούμε, τα βλέπουμε καθημερινά. Ούτως ή άλλως η οδηγία του εν λόγω ινστιτούτου είναι ξεκάθαρη: Υγειονομικό προσωπικό που είναι θετικό στον COVID-19 και είναι ασυμπτωματικό για τουλάχιστον 48 ώρες (!) μπορεί να ξαναβρεθεί στο χώρο εργασίας του. Ενώ σε ειδικές περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ο θετικός στον COVID-19 υγειονομικός μπορεί να βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή, με υποχρεωτική τη μάσκα για όλη τη διάρκεια παρουσίας του στο χώρο εργασίας, εκτός της περίπτωσης περίθαλψης ασθενών που έχουν και οι ίδιοι τον COVID-19.

* * *
Πολύ μελάνι χύθηκε από τα αστικά ΜΜΕ, τα οποία προσπαθούν να εξηγήσουν τους μικρούς, ακόμα, αριθμούς θνησιμότητας που εμφανίζει η Γερμανία σε σχέση με τους μολυσμένους από τον COVID-19 ανθρώπους. Ενας παράγοντας, σύμφωνα με τα λεγόμενα ή γραπτά τους, είναι και ο αριθμός κλινών ΜΕΘ. Στη Γερμανία πριν από την πανδημία υπήρχαν 28.031 κλίνες ΜΕΘ σε 1.160 νοσοκομεία. Αναλογία 33,7 κλίνες ανά 100.000. Είναι γνωστό όμως ότι 76% των νοσοκομείων που διαθέτουν ΜΕΘ είχαν πρόβλημα με τη λειτουργία τους καθώς δεν είχαν το ανάλογο προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2017 ένα στα πέντε κρεβάτια ΜΕΘ παρέμεινε άδειο.

Σήμερα και με απόφαση του υπουργείου Υγείας η Γερμανία διαθέτει για την καταπολέμηση της πανδημίας 40.000 κλίνες ΜΕΘ και 30.000 μηχανήματα (από 20.000) μηχανικής υποστήριξης. Για κάθε επιπλέον κρεβάτι που δηλώνεται για την καταπολέμηση της πανδημίας, το νοσοκομείο θα παίρνει 50.000 ευρώ. «Ζεστό» χρήμα λοιπόν στα μονοπώλια της Υγείας. Τι γίνεται όμως με τη στελέχωση των ΜΕΘ; Ελλείψεις, ελλείψεις, ελλείψεις και κλειστές ΜΕΘ λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτές και γιατρούς!

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2019, και που συνδικάτα και άλλοι φορείς τα θεώρησαν πολύ συντηρητικά, 17.000 νοσηλευτές και περίπου 6.000 γιατροί έλλειπαν από τα νοσοκομεία. «Papier ist geduldig», (ελεύθερη απόδοση: άλλο τα γραπτά άλλο η πράξη) λέει μια γερμανική ρήση...

Υπάρχουν όμως και άλλες στατιστικές που κατά περίεργο τρόπο δεν βρίσκουν τόσο εύκολα τον δρόμο της δημοσιότητας. Το 2018 στη Γερμανία ένας νοσηλευτής έπρεπε να φροντίζει κατά μέσο όρο 13 ασθενείς, την ίδια ώρα που στην Ισπανία ήταν 12,6, στο Βέλγιο 10,7, στη Μεγάλη Βρετανία 8,6, στη Σουηδία 7,7 και στην Ολλανδία 6,9 (στοιχεία: Hans Bοckler Stiftung).

* * *
Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας οι ταξικές δυνάμεις πρόβαλαν μια σειρά αιτημάτων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους Υγείας. Εβγαλαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα στα νοσοκομεία που γεννιούνται καθημερινά με την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Αρχές Μάρτη με το σύνθημα «Παρά τη μάσκα, έχουμε φωνή» μοιράστηκαν ανακοινώσεις που ζητούσαν άμεσα επαρκές υλικό προστασίας για όλο το προσωπικό, άμεσο σταμάτημα των τακτικών χειρουργείων για εξοικονόμηση προστατευτικού υλικού και κρεβατιών ΜΕΘ, εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού για τις ειδικές πτέρυγες με ασθενείς με τον COVID-19, άμεση ψυχολογική υποστήριξη συναδέλφων που το έχουν ανάγκη κ.ά.

Πανταχού ...απούσες για άλλη μια φορά οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ισως να βρίσκονται σε «εργασία από το σπίτι» (Homeoffice) και να μην έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό αφού ούτε και σε e-mail απαντάνε.

Τις ώρες αυτές που σου γράφω, η Γερμανία (των «Mercedes», «Porsche», VW, «Siemens», «Bosch», μεγάλος ο κατάλογος) καταγράφει 118.235 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.607 θανάτους. Μοιραίο; Δεν νομίζω. Εν έτει 2020 υπάρχουν μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για μια καλύτερη ζωή, μια ζωή που μας αξίζει. Η πανδημία του COVID-19 φανέρωσε για άλλη μια φορά ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Δεν μένουμε, λοιπόν, σιωπηλοί. Μένουμε δυνατοί. Σήμερα κρίνεται η επόμενη μέρα σημαδεύοντας τον ορατό εχθρό μας.


Παναγιώτης ΑΛΩΠΟΥΔΗΣ
Νοσηλευτής, πρόεδρος του Συμβουλίου Προσωπικούτων RMK νοσοκομείων

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ Η πανδημία ευκαιρία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων



«Για τους επιχειρηματίες η κρίση με την επιδημία έχει μετατραπεί σε ευκαιρία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων. Με την αναστολή συμβάσεων και με την εκ περιτροπής εργασία έχουν ήδη μειωθεί οι μισθοί μας. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αντί να στελεχωθούν και να κάνουν ελέγχους, έχουν ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργούν», σημειώνει το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, προσθέτοντας ότι από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της επιδημίας έχει παρέμβει σε χώρους εργασίας, σε εργοδοσίες, στο υπουργείο Εργασίας και άλλους φορείς με κύριους άξονες της παρέμβασής μας τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η επιδημία φαίνεται καθαρά πως αξιοποιείται από την εργοδοσία του κλάδου για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ σε πολλούς χώρους τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπέστατα», επισημαίνει το Σωματείο αναδεικνύοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

- Μεγάλος όμιλος ανέστειλε τη λειτουργία 19 υποκαταστημάτων στην Αττική. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης να αμείβονται με το επίδομα των 800 ευρώ για 45 μέρες. Ο όμιλος είναι ο κορυφαίος όμιλος στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Διεξάγει καθημερινά δεκάδες ακριβοπληρωμένα διαγνωστικά test για τον Covid-19. Το κλαδικό Σωματείο με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά εργαστήρια διεκδίκησε μέτρα προστασίας και την ακύρωση της αναστολής σύμβασης. Μετά την παρέμβαση πάρθηκαν ορισμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Σε μεγάλο μαιευτήριο δεν ανανεώθηκε η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου σε συναδέλφους που εργάζονται σε τμήματα με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, όπως στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα. Οι συνάδελφοι που απέμειναν να δουλέψουν, δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό λόγω έλλειψης προσωπικού. Από το καλοκαίρι του 2019 έχουμε αναδείξει το ζήτημα της ακαταλληλότητας του χώρου των εργαστηρίων και είχαμε ζητήσει μεταφορά σε χώρο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Σήμερα στον ίδιο ακατάλληλο χώρο διατηρούνται τα δείγματα από τις εξετάσεις του COVID-19.

Σε άλλο μαιευτήριο οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να πάρουν όλη την ετήσια άδεια μέχρι τέλος Μαΐου. Από τον Ιούνιο και μετά θα εργάζονται για τον υπόλοιπο χρόνο χωρίς άδεια. Η διεύθυνση αρνείται να δώσει την άδεια ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους τη δικαιούνται.

Διαγνωστικά Κέντρα έσπευσαν να μειώσουν τους μισθούς μέσω αναστολής συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία. Κατευθείαν δηλαδή η πτώση του τζίρου φορτώθηκε στους εργαζόμενους. Στις γραμματείες υποδοχής των Διαγνωστικών Κέντρων δεν έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά τζάμια, ένα στοιχειώδες δηλαδή μέτρο προστασίας.

Σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων αναστέλλουν την σύμβαση εργασίας σε εργαζόμενες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς να παρουσιάζεται πτώση της δουλειάς και χωρίς η εταιρεία να εντάσσεται στις πληττόμενες. Στους εργαζόμενους δεν παρέχονται ούτε τα ελάχιστα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι για τους επιχειρηματίες η κρίση με την επιδημία έχει μετατραπεί σε ευκαιρία καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων. Με την αναστολή συμβάσεων και με την εκ περιτροπής εργασία έχουν ήδη μειωθεί οι μισθοί μας. Οι Επιθεωρήσεις Εργασίας αντί να στελεχωθούν και να κάνουν ελέγχους, έχουν ουσιαστικά σταματήσει να λειτουργούν» υπογραμμίζει το Σωματείο. «Στο μεγάλο ερώτημα, τι μπορούμε να κάνουμε, απαντάμε: Να οργανωθούμε στα Σωματεία, να έχουμε δυνατά Σωματεία, να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Να είμαστε οργανωμένοι, ενωμένοι, γιατί τα μέτρα δεν θα αποσυρθούν εύκολα. Οι επιδιώξεις των εργοδοτών για ευέλικτη εργασία, για χαμηλούς μισθούς και για δουλειά χωρίς δικαιώματα δεν θα σταματήσουν με το τέλος της επιδημίας».

Το σωματείο εργαζόμενων νοσ. Παπαγεωργίου δίπλα στους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ



            Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 15 Απρίλη – Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τους Εργαζόμενους στα Σούπερ-μάρκετ  

     Εδώ και δυο μήνες οι εργαζόμενοι στα Σούπερ-μάρκετ εργάζονται κάτω από έντονους ρυθμούς, με αυτοθυσία, για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Πολλοί δουλεύουν μέχρι εξαντλήσεως χωρίς ρεπό, υπερωρίες, τις Κυριακές, είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά καταστήματα.     
     Συνωστίζονται κατά δεκάδες με τα μέτρα ατομικής προστασίας να δίνονται με το σταγονόμετρο και την καθαριότητα των χώρων να είναι ανεπαρκής. Όσα μέτρα προστασίας πάρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής πίεσης των σωματείων.     
     Αναφέρουν ότι δέχονται  εκβιασμούς για να μην κάνουν χρήση ειδικών αδειών, ενώ οι εργοδότες αρνούνται σθεναρά να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, καταφεύγοντας σε προσλήψεις με συμβάσεις λίγων ημερών προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό με το χαμηλότερο κόστος. Ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις είναι η απόκρυψη κρουσμάτων που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία. Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι τα Σούπερ-μάρκετ είναι υγειονομικές βόμβες. 

     Παράλληλα, οι εργαζόμενοι οδηγοί στις ταχυμεταφορές και στη διανομή ανεβαίνουν κι αυτοί τον δικό τους Γολγοθά. Σε εντατικούς ρυθμούς λόγω του πολλαπλάσιου όγκου, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό,  χωρίς ΜΑΠ  και χωρίς  να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλειά τους  με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας για τους δικυκλιστές (προστατευτικό κράνος, πανωφόρι, γάντια, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία και ανακλαστικό γιλέκο που πρέπει να επιβαρύνουν οικονομικά μόνον τον εργοδότη όπως ορίστηκε πρόσφατα στο άρθρο 56 του ν. 4611/2019 από το Υπουργείο Εργασίας.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων που είναι και αυτοί στην πρώτη γραμμή της μάχης. Να γίνουν τεστ σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, προσλήψεις με αξιοπρεπή και μόνιμη σχέση εργασίας, να τηρούνται τα ωράρια, να παρθούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας κι ο απαραίτητος εξοπλισμός,  άμεσα και να δοθεί, ΤΩΡΑ, έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.


                                                                                          ΔΣ Σ.Ε.Ν.Π.

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΟΕΝΓΕ Δεν ανεχόμαστε να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στην πολιτική του κόστους – οφέλους




Πηγή: Eurokinissi
Τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας ζητά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας που θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο το έγγραφο της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τονίζει πως δεν ανέχεται «να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στις ελλείψεις, στην πολιτική του κόστους – οφέλους και στους νόμους της αγοράς».

Η ανακοίνωση:

Στις 09/04 δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη απόφαση το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς σε πτέρυγες και ΜΕΘ COVID-19, ΔΕΝ χρειάζονται μάσκες Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας, αλλά μόνο απλές χειρουργικές μάσκες όταν «δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος».

Με λίγα λόγια η απάντηση της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και των διάφορων επιτροπών «Σοφών» στις καταγγελίες των υγειονομικών που πληθαίνουν διαρκώς, για ελλιπή, ακατάλληλα και ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), είναι ότι η απλή χειρουργική μάσκα αρκεί.

Εύλογα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

1. Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιτροπών του; Από πού κι ως πού παραβιάζονται οι σχετικές διεθνείς οδηγίες;

2. Τι θα πει «όταν δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος»; Έχουν οι περίφημοι «Εμπειρογνώμονες» καμία επαφή με την πραγματικότητα; Γνωρίζουν ότι μια σειρά χειρισμοί (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, χρήση ΑΜBU) που διενεργούνται ακόμα και στα ΤΕΠ, όπου συνωστίζονται υγειονομικοί και ασθενείς, μπορούν να προκαλέσουν αερόλυμα; Μήπως νομίζουν πως οι ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται σε υπαίθριες, ευήλιες και ευάερες αλάνες;

3. Είναι, ναι ή όχι, το έγγραφο ομολογία πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μάσκες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας ffp2 και ffp3;

4. Γιατί το έγγραφο είναι ανυπόγραφο; Γιατί κρύβονται τα μέλη της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» από τους υγειονομικούς; Γιατί δεν αναλαμβάνουν επώνυμα τις ευθύνες τους για την υγεία των υγειονομικών; Αν είναι όντως επιστήμονες γιατί δεν αναλαμβάνουν το θάρρος της επιστημονικής τους γνώμης;

Και επειδή συχνά, πυκνά, η κυβέρνηση επικαλείται τον Π.Ο.Υ., την ενημερώνουμε σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (19 Μάρτη 2020) θεωρείται απαραίτητο οι υγειονομικοί να έχουν πλήρη και συγκεκριμένο εξοπλισμό προστασίας στην επαφή τους με ασθενείς COVID-19: μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, και διπλή ρόμπα (φόρμα μιας χρήσης και αδιάβροχη ποδιά).

Προβλέπεται μάλιστα ότι εάν ένας υγειονομικός δεν χρησιμοποιεί πάντα τον παραπάνω εξοπλισμό σε κάθε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, τότε ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για πιθανή έκθεση στον ιό. Και σε αυτή την περίπτωση που δεν φορά κάτι από τα παραπάνω, συστήνεται:

- Να σταματήσει οποιαδήποτε επαφή με ασθενείς για 14 μέρες, μετρώντας από την τελευταία μέρα που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

- Να ελεγχθεί εργαστηριακά.

- Να τεθεί σε καραντίνα για 14 μέρες.

- Να του παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Να σταματήσουν επιτέλους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν ανεχόμαστε με non paper να βγάζουν οδηγίες που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο το οποίο δεν θεωρούμε ότι είναι έγκυρο αφού είναι ανυπόγραφο.

2.Τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα οποία οπωσδήποτε περιλαμβάνουν μάσκες ΥΑΠ ffp2 στην αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων και στην νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις πτέρυγες COVID-19 και μάσκες ΥΑΠ ffp3 μέσα στις ΜΕΘ COVID-19 καθώς και κατά τους χειρισμούς που μπορούν να προκαλέσουν αερόλυμα (διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος, κλπ.).

Δεν ανεχόμαστε να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στις ελλείψεις, στην πολιτική του κόστους – οφέλους και στους νόμους της αγοράς. Στα ζητήματα που άπτονται της υγείας και της ζωής μας δε θα επιτρέψουμε εκπτώσεις. Ας το χωνέψουν μια και καλή.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες....η απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας


Κριτήριο δεν είναι οι ανάγκες του υγειονομικού αλλά το τι έχει ή δεν έχει η αγορά!!!
Μετά τις καταγγελίες για την ανεπάρκεια ή την ακαταλληλότητα των ΜΑΠ  είδαμε και τούτο.

"Απόφαση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας για τα μέτρα ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας
Δελτία Τύπου
|
09.04.2020
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας, η  Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες αποφάσισε ομόφωνα σε χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, τα εξής:



Α. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα  στον ασθενή με COVID-19 και δεν υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

Απλή χειρουργική μάσκα  (κατηγορίας IR ή IIR)
Προστατευτική Μπλούζα
Γάντια
Προστασία ματιών (γυαλιά / ασπίδα προσώπου)


Β. Όταν παρέχουν άμεση φροντίδα στον ασθενή με COVID-19, η οποία εκτελείται σε χώρους όπου υπάρχουν διαδικασίες δημιουργίας αερολύματος, επαρκή και ενδεδειγμένα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα ακόλουθα:

Μάσκα (Respirator-N95/ FFP2 ή FFP3)
Προστατευτική Μπλούζα
Γάντια
Ασπίδα προσώπου
Προστατευτική ποδιά"

Μας αφιερώνουν δηλαδή το "Να δεις που κάποτε θα (σ)ας πού(μ)ε και μαλάκες"