Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Νέος Εσωτερικός κανονισμός – Νέα δεδομένα, Τι γνωρίζουν οι εργαζόμενοι?

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Νοσ. Παπαγεωργίου

στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

Νέος Εσωτερικός κανονισμός – Νέα δεδομένα, Τι γνωρίζουν οι εργαζόμενοι?
Τετάρτη 5/11/14 συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου μας συζήτηση νέου ΕΚΛ του νοσοκομείου
Εμείς τονίσαμε ότι ο νέος ΕΚΛ προάγει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του νοσοκομείου με βάση τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, το αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο. Αποτελεί εξειδίκευση μέτρων στο χώρο μας, που έχουν παρθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με σκοπό να επιταχύνουν την εμπορευματοποίηση της υγείας. Είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Διοίκησης του νοσοκομείου, ώστε στα πλαίσια του Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.), να έχει πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό έναντι των άλλων (δημόσιων και ιδιωτικών) νοσοκομείων. Από 625 στα 710 και τώρα κοντά 800 κρεβάτια θα έχει το νοσοκομείο μας. Παρ ότι προβλέπονται περισσότεροι εργαζόμενοι και πάλι είναι κατά πολύ λιγότεροι από τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται. Θέλουν ανταγωνιστικό και αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο, απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση, έσοδά που θα προέρχονται από την ΕΣΑΝ Α.Ε., αυτό σκοπεύουν να το πετύχουν και με τη μείωση του «μισθολογικού» και του «μη μισθολογικού κόστους» και την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. Τούτο το νοσοκομείο πρωτοστατεί στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην εξουθένωση των εργαζομένων και σαν ώριμο φρούτο θα πέσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (μπλοκάκια, ενοικιαζόμενοι κλπ.).  Και ποιος εργοδότης είναι αυτός, που θα έχει έναν εργαζόμενο αορίστου χρόνου και έναν συμβασιούχο με τα μισά λεφτά που θα βγάζει την ίδια δουλειά, θα μπορεί να τον απολύσει όποτε θέλει χωρίς αποζημίωση και στο όνομα της «ίσης μεταχείρισης», δεν θα μπει στον πειρασμό  να τους «εξισώσει»; Όμως η «εξίσωση» από τη μεριά του εργοδότη γίνεται πάντοτε προς τα κάτω, ώστε να έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του και όπως έλεγε και ο Βέγγος «μπαμπούλες και αφεντικά είναι πρώτα ξαδέλφια» και όλα αυτά πάνε χέρι χέρι με την ένταση του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας από πλευράς της διοίκησης αλλά και με την εξαγορά των συνειδήσεων.
Αυτοί είναι οι όροι λειτουργίας μιας καπιταλιστικής επιχείρησης. Επιχείρηση νοσοκομείο που θα «λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας..» και από εκεί και κάτω όλη η φιλοσοφία του ΕΚΛ είναι ενταγμένη σε αυτή τη λογική. Αρμοδιότητες στο ΔΣ να προσλαμβάνει το προσωπικό ανάλογα με τον προϋπολογισμό και να πληρώνει «ανάλογα με την επιχορήγηση του κράτους».
Αυτοί λοιπόν «εξοπλίζονται» όλο και καλύτερα όλο και περισσότερο για τη συνέχιση του «πολέμου» που έχουν κηρύξει στους εργαζόμενους, εμείς ως σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αντί να «εξοπλίζουμε» τους συναδέλφους, η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μας τους οδηγεί στη συσκότιση και στη  σύγχυση.
Εμείς προτείναμε στο Δ.Σ. του σωματείου ενημέρωση των εργαζομένων για τον ΕΚΛ, να γίνει Γενική Συνέλευση και να προετοιμαστούμε αγωνιστικά για να μην επέλθει καμιά μα καμιά επιδείνωση της θέσης μας κανένας διορισμός με ελαστική σχέση εργασίας παρά μονάχα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Όμως οι «συνήθεις 5 ύποπτοι» άλλα έχουν κατά νου με θέσεις του τύπου ότι αυτό το έκτρωμα «εμπεριέχει και θετικά στοιχεία και αν έρθει τότε βλέπουμε….».
Το ζήτημα της υγείας δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Είναι υπόθεση όλου του λαϊκού κινήματος, που οργανωμένο στα σωματεία θα διεκδικήσει αγωνιστικά την αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την ανεργία την 1η Νοέμβρη με συμμετοχή 1000 και πλέον σωματείων ήταν ένα βήμα  προς αυτή την κατεύθυνση.
Επόμενος σταθμός η πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη.