Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Πρώτο θέμα: Συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ

Στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου μας οι μάσκες έπεσαν πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι του «μεμονωμένου και ανεξάρτητου». Ενώ οι κάλπες ανέδειξαν το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών και συνεργαζόμενοι» όχι απλά ιδιαίτερα ενισχυμένο αλλά με σαφέστατη κατακόρυφη άνοδο, παίρνοντας το 41% των ψήφων και δύο επιπλέον έδρες στο ΔΣ, διαφορετική ήταν η ανάγνωση του αποτελέσματος στην πρώτη συνεδρίαση. 
Στις εκλογές ψήφισαν 617 εργαζόμενοι έναντι 550 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες. Έγκυρα ήταν τα 584 (487 προηγούμενα). Άκυρα - Λευκά 33 (63 προηγούμενα).
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών και Συνεργαζόμενοι» έλαβε 235 ψήφους (είχε 104) και 4 έδρες (είχε 2).
Το «Ενιαίο ψηφοδέλτιο», πήρε 347 ψήφους (είχε 383) και 5 έδρες (είχε 7).


2011
2013


Ψήφοι(%)      
ΕΔΡΕΣ
Ψήφοι (%)
ΕΔΡΕΣ
Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ
550

617

+ 67
ΕΓΚΥΡΑ
487

584

+ 97
ΑΣΥ
104 (21,4%)
2
235 (41%)
4
+ 131  (+20%)
ΕΝΙΑΙΟ
383 (78,6%)
7
   347 (59%)
5
  -   36  (- 20%)

Εμείς, με βάση και τη δυναμική του αποτελέσματος αλλά και το γεγονός ότι είμαστε συγκροτημένη και συντεταγμένη παράταξη με ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις και με βάση το ότι είχαμε πολλούς περισσότερους ψήφους (235) από τον πρώτο «μεμονωμένο» (185) προτείναμε να εκλεγούμε είτε στη θέση του Προέδρου είτε στου Γενικού Γραμματέα (μία από τις δύο σημαντικές θέσεις του Προεδρείου). Αλλά, άλλες οι βουλές των μεμονωμένων……
Αυτός ο καταποντισμός, το ξεκάθαρο αποτέλεσμα ερμηνεύεται και ερμηνεύτηκε ως «επιβράβευση της δράσης τους» (των μεμονωμένων και ανεξάρτητων), οι οποίοι όμως κατά τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα κινήθηκαν ως ενιαίο σώμα, ως ομάδα και μάλιστα χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση και για αυτό εκλέχθηκαν μεταξύ τους σε όλες τις θέσεις με 5 ψήφους ο καθένας τους (ουσιαστικά αυτοψηφίστηκαν).


Αφού λοιπόν είναι «ομάδα» και ήταν «ομάδα» και προεκλογικά γιατί δεν παρουσίασαν το πρόγραμμα δράσης τους, τις θέσεις τους για το τι θα παλέψουν αν εκλεγούν παρά μονάχα «κρύφτηκαν» πίσω από το πέπλο του «μεμονωμένου»; Μήπως δεν ήθελαν να φανεί η γύμνια θέσεων ή μήπως οι όποιες θέσεις δεν θα είχαν την έγκριση των συναδέλφων διότι όπως αποδείχθηκε και από την πρώτη συνεδρίαση είναι επικίνδυνες για όλους μας; 



Δεύτερο θέμα: Κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ (στάση εργασίας 30/5 και απεργία 7/6)

Αφού έγινε η ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από την ΠΟΕΔΗΝ προτάθηκε από εμάς να προβούμε σε διαδικασίες προπαγάνδισης των κινητοποιήσεων με απόφαση του ΔΣ, με ανακοίνωση που θα βγάλει το σωματείο, με εξορμήσεις εντός του νοσοκομείου, με περιοδείες στα τμήματα και στις κλινικές και με ενημέρωση και παρότρυνση των συναδέλφων να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
Μετά από έντονη συζήτηση και αφού στην αρχή συναντήσαμε σθεναρή αντίδραση στο να μη βγεί η ανακοίνωση και αφού έγιναν παρεμβάσεις και από συναδέλφους που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση αλλά δεν είναι στο ΔΣ, αποφασίστηκε να βγεί ανακοίνωση. Υπήρξε όμως απροθυμία στη διακίνηση της ανακοίνωσης.

Επιπλέον στην πρόταση μας για συγκρότηση επιτροπής που θα περιφρουρεί και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα μας και θα συντονίσει τη δράση για την επιτυχία των κινητοποιήσεων, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι συνάδελφοι μπορούν, εκφράστηκε η επικίνδυνη άποψη από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του σωματείου, πως κατά την απεργία οι απεργοσπάστες έχουν δικαίωμα στην εργασία… προς απάντηση για το ποιον συμφέρουν αυτές οι θέσεις, σας παραθέτουμε την άποψη του υπουργού εσωτερικών Λογοθέτη της κυβέρνησης Μεταξά για την απεργία του Μάη του ’36 εδώ στην πόλη μας τη Θεσσαλονίκη…

«Αν συνεχισθεί η απεργία (των καπνεργατών), είπε ο Λογοθέτης, τότε η Κυβέρνηση θα πάρει το μέρος των καπνεμπόρων, θα εφαρμόσει αυστηρά μέτρα κατά των απεργών και θα προστατεύσει με κάθε τρόπο την ελευθερία της εργασίαςΗ Κυβέρνηση, θα εφαρμόσει και το στρατιωτικό νόμο στην περίπτωση που η απεργία συνεχισθεί».


Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, τέτοιο ολίσθημα για τη δράση του σωματείου μας πρέπει να το αποτρέπουμε κάθε φορά που θα εμφανίζεται, διότι πως ένας υπέρμαχος της απεργοσπασίας θα υπερασπιστεί την απεργία;