Το άρθρο 1 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ, δεν αλλάζει καθόλου αν και η πρόταση του σωματείου προτείνει την αλλαγή του, αφού εξαιρεί πολλούς εργαζόμενους από τη ΣΣΕ.
Το άρθρο 2 ΑΠΟΔΟΧΕΣ επίσης δεν αλλάζει.
Προστίθεται το άρθρο 3 ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, στην ουσία εφαρμογή του νόμου, που έτσι κι αλλιώς ισχύει. Τώρα το πως ερμηνεύονται και ποιος κρίνει, αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Πχ, το “κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης”, ακόμα και το δυνάμωμα της φωνής μπορεί να θεωρηθεί λεκτική βία! Θεωρούμε το άρθρο περιττό. Μπορεί να το επικαλεστεί η Διοίκηση για να ξεφορτωθεί “ενοχλητικούς” εργαζόμενους, μιας και οι όροι “βία” και “παρενόχληση” μπορούν να ερμηνευθούν καταπώς συμφέρει αυτόν που ασκεί διευθυντικό δικαίωμα, τον εργοδότη δηλαδή.
Στο άρθρο 4 ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΔΕΙΑ, η 1η και η 3η παράγραφοι μένουν όπως είναι, από τη 2η λείπει η διατύπωση ότι “η κανονική άδεια … στο ημερολογιακό έτος που αντιστοιχεί. Προστίθεται παράγραφος 4, όπου όσοι έχουν συμπληρώσει 25ετία στο νοσοκομείο δικαιούνται 4 μέρες επιπλέον κανονική άδεια(από 26 στις 30). Πόσους εργαζόμενους αφορά;
Άρθρο 5 ΑΔΕΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ουσιαστικά αμετάβλητο.
Άρθρο 6 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, παρ. 1, 2, 3 ουσιαστικά το ίδιο, ενώ στην 4η λείπει το “η χορήγησή τους είναι υποχρεωτική στην περίπτωσή που ο/η αιτών/ούσα είναι εισηγητής/τρια, με προϋπόθεση την αντίστοιχη αίτηση 15 μέρες νωρίτερα”. Η προηγούμενη διατύπωση ήταν καλύτερη.
Άρθρο 7 ΑΔΕΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ, ουσιαστικά το ίδιο, στην 1η παράγραφο μόνο μπαίνει το “που συναρτάται με τη δραστηριότητα του Νοσοκομείου”, πράγμα που λειτουργεί περιοριστικά.
Το άρθρο 8 ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ, είναι το 6 της προηγούμενης, μεγάλη φασαρία για το τίποτα στα άρθρα 1 και 2 που σε έκταση είναι 5 φορές μεγαλύτερα από το άρθρο 1 της προηγούμενης και λένε τα ίδια σχεδόν πράγματα, μάλιστα περιορίζουν την άδεια από 2 σε 1 έτος στην 1η παράγραφο. Στην παρ. 2 προστίθενται 3 μήνες με αποδοχές(προσθήκη του Ν. 4808). Στην 3η παράγραφο ορίζεται η 5ετία ως πλαφόν. Πόσους εργαζόμενους αφορά; Στην 4η παράγραφο προστίθεται το “απόφασης του ΔΣ του Νοσοκομείου”.
Το άρθρο 9, ΑΔΕΙΑ ΓΑΜΟΥ Ή ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ, όπως το παλιό 19, μπαίνει και το σύμφωνο συμβίωσης αναγκαστικά από τη σχετική νομοθεσία(άδεια γάμου άρθρο 39 του ν. 4808).
Άρθρο 10, ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ, στην προηγούμενη το 8, τα ίδια εκτός του ότι λείπει η 3η παράγραφος, ενώ στο 4 προστίθεται απλώς η ισχύουσα νομοθεσία.
Στο άρθρο 11, ΑΔΕΙΑ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ, τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του ν. 4808 άρθρο 27 που ισχύει έτσι κι αλλιώς.
Στο άρθρο 12 ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ, ειδική άδεια 9 μηνών, (πάλι ο 4808).
Στο άρθρο 13 ΑΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΕΚΝΟΥ, μεγάλη φασαρία για το τίποτα, το άρθρο 9 στην παλιά, άρθρο 37 του ν. 4808.
Στο άρθρο 14, ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, πάλι μεγάλη φασαρία για το τίποτα(άρθρο 28του ν. 4808).
Στο άρθρο 15, ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ή ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ, στην παλιά το 10, προστίθεται παράγραφος για άδεια 2 φορές το έτος μέχρι 2 μέρες λόγω ανωτέρας βίας(άρθρο 30 του 4808 προσαυξημένη κατά μια μέρα(2 φορέςΧ1 μέρα στο νόμο). Ερωτηματικά γεννά, το ότι η ειδοποίηση στον προιστάμενο επεκτείνεται και στην αναρρωτική άδεια. Το άρθρο 2 επίσης για ασθένεια τέκνου, που είναι αντιγραφή της παλιάς ΣΣΕ, είναι πίσω από το νόμο που προβλέπει 6 μέρες για όλους -αντί για 2 για όλους και 4 για τρίτεκνους και άνω, 8 για 2 τέκνα και 14 για 3 και πάνω(άρθρο 42 του ν. 4808)!
Στο άρθρο 16, ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ(άρθρο 44 του ν. 4808).
Στο άρθρο 17 ΑΔΕΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ,το παλιό 15, με τις επικαιροποιήσεις του 4808.
Στο άρθρο 18, ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, στην παλιά το 20, οι 8 μέρες της παλιάς γίνονται 6 για όσους έχουν κάτω από 3 παιδιά. Υπάρχει πάλι αυτό το δύναται για την εξαίρεση από τα νυχτερινά(άρθρο 45 του ν. 4808).
Στο άρθρο 19, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ, στην παλιά το 16, τα ίδια εκτός του ότι μπαίνει το δύναται για την 5η μέρα(άρθρο 38 του ν. 4808).
Στο άρθρο 20, ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, 7 μέρες με αποδοχές(άρθρο 35 του 4808).
Στο άρθρο 21, ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, μια μέρα άδεια για συγκεκριμένες εξετάσεις.
Στο άρθρο 22 ΑΔΕΙΑ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ Η ΣΥΓΓΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, στο παλιό το 11, το ίδιο με την προσθήκη των 20 ημερών για τέκνο(ν. 4808).
Στα άρθρα 23, 24 και 25, στο παλιό το 12, 13 και 14 αντίστοιχα, ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ και ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ τα ίδια ακριβώς.
Στο άρθρο 26 ΑΔΕΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, αντικαθιστά το παλιό 17 ΑΔΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, η άδεια παύει να συνδέεται με την προστασία της υγείας του εργαζόμενου από την ακτινοβολία και συνδέεται με την αύξηση της παραγωγικότητας. Για το λόγο αυτό και τα υποχρεωτικά σεμινάρια 2 φορές το χρόνο με λήψη εκπαιδευτικής άδειας. Πετάει έξω δικαιούχους(πχ. Φαρμακοποιούς και βοηθούς Φαρμακείου), ενώ ανοίγει διάπλατα την πόρτα για κατάργηση του 7ήμερου.
Στο άρθρο 27, ΝΟΣΗΛΕΙΑ, παλιό το 21, προστίθεται η παράγραφος για τα χειρουργεία. Δεν αφορά όμως το σύνολο των εργαζομένων αλλά μόνο τους ΙΔΑΧ.
Στο άρθρο 28 ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ, παλιό 22, προστίθεται και ως κατηγορούμενος, καθώς επίσης και 2η μέρα για πάνω από 250 χιλιόμετρα. Εξακολουθεί να υπολείπεται των δικαιωμάτων του δημοσίου.
Στο άρθρο 29 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, το παλιό 23 αμετάβλητο.
Στο άρθρο 30(νέο), ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, μηνιαίες διατακτικές, αν, εφόσον και σύμφωνα με τους όρους που βάζει η Διοίκηση, το οικονομικό αποτέλεσμα, τη ρευστότητα και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών! Όχι μόνο κοροϊδία, αλλά και προσπάθεια ρυμούλκησης των εργαζομένων στους στόχους της εργοδοσίας, αφού τους καθιστά λίγο-πολύ συνυπεύθυνους σε περίπτωση αποτυχίας της επίτευξης των στόχων του νοσοκομείου. Τούτοι δω πάνε πολύ παραπέρα: α) η επίτευξη των στόχων της κερδοφορίας εξαρτάται από την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζόμενων, β) η ρευστότητα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και κατά δεύτερο λόγο από τις απευθείας πληρωμές των ασθενών και γ) το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές εξαρτάται από τα παραπάνω. Τα 31 εκ. κέρδος του 2023 μπορεί να μην αρκούν για τη χορήγηση των διατακτικών και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Το 1,5 εκ. μπορεί να είναι γραμμένο στον προϋπολογισμό, αλλά δεν παράγει από μόνο του καμιά υποχρέωση χορήγησής του. Για αυτό και η μη εγγραφή του στη ΣΣΕ. Με μισθοδοσία γύρω στα 45 εκ., αποτελεί το 1/30 της, δηλαδή 3,33%! Οι 2 κλεμμένοι μισθοί αποτελούν αύξηση της τάξης του 16,7%!
Στό άρθρο 31(νέο), ΚΑΛΥΨΗ ΕΞΟΔΩΝ ΚΗΔΕΙΑΣ, επιχειρεί όπως και το προηγούμενο να αναπληρώσει ένα δίκαιο αίτημα των εργαζόμενων, αυτό για χορήγηση της αποζημίωσης απόλυσης αναλογικά για όσους δεν συμπληρώνουν 15ετία, όπως και στους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας.
Στο άρθρο 32, ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ, το παλιό 24, στη μεσολάβηση προστίθεται ο όρος συμφιλίωση, πάλι από τον ν. 4808.
Στο τελευταίο άρθρο, παλιό 25, ρυθμίζονται η διάρκεια της σύμβασης μέχρι τις 30/6/2026 και η απαλλαγή της Διοίκησης από τυχόν αναδρομικές παροχές γιατί η ισχύς αρχίζει από τις 1/7/2023.