Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ» Ενα μακελειό διαρκείας είναι σε εξέλιξη στους χώρους δουλειάς

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ένας εργάτης χάνει τη ζωή του κάθε τρεις μέρες στα προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα


Η έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ), η ραγδαία άνοδος των «ευέλικτων» μορφών εργασίας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η υπερεντατικοποίηση και οι υποβαθμισμένοι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους, είναι παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τα χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες που συστηματικά δεν καταγράφονται, έστω και τυπικά, και άρα ...«δεν υπάρχουν»!

Αυτή η πραγματικότητα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες, μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά, όπου έχασε τη ζωή του ο 45χρονος εργάτης καταμεσής της βάρδιάς του.

Ολα όσα ζουν και περιγράφουν οι εργαζόμενοι, τόσο στο λιμάνι όσο και σε άλλους χώρους δουλειάς, δεν αποτελούν ...«παθογένειες», αλλά την άλλη όψη εκείνων των εργαλείων που υπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Θύματα αυτών των «εργαλείων» είναι η υγεία και η ίδια η ζωή των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που είναι πιο ανεπτυγμένα από ποτέ, εν έτει 2021, εκείνα τα μέσα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη φθορά του ανθρώπινου οργανισμού λόγω εργασίας και πολύ περισσότερο να μειώσουν ραγδαία τους θανάτους από εργατικά «ατυχήματα». Στον αντίποδα, η εργατική τάξη ζει έναν ανηλεή πόλεμο, τα θύματα από τις γραμμές της αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται, έχοντας μετατρέψει σε «κανονικότητα» το να μην επιστρέφει σπίτι του μετά το μεροκάματο ένας εργάτης κάθε τρεις μέρες!

Εργοδοσία: Καλύτερα μια ψευτοαποζημίωση στον σακατεμένο παρά συγκροτημένα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Στην καλύτερη περίπτωση ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα ΥΑΕ μέχρι του σημείου που το «κόστος» πρόληψης είναι μικρότερο του «κόστους» ενός εργατικού «ατυχήματος» ή της επαγγελματικής ασθένειας. Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έχουν καταγράψει χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που τραυματίζονται και σακατεύονται κάθε χρόνο, ενώ δεκάδες πέφτουν νεκροί στους χώρους δουλειάς. Κι αυτό ενώ τα επίσημα στοιχεία είναι ελλιπή, λόγω και του ανύπαρκτου ουσιαστικά ελεγκτικού μηχανισμού, κατάσταση που θρέφει την εργοδοτική ασυδοσία. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες εργαζόμενοι από επαγγελματικές ασθένειες, ωστόσο καταγράφονται ως περιστατικά «κοινής νόσου».

Η καταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» είναι σκόπιμα ελλιπής. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι παραπλανητικά, διότι γίνεται προσπάθεια απόκρυψης των εργατικών «ατυχημάτων» από την εργοδοσία μη δηλώνοντάς τα στις αρμόδιες αρχές. Συχνά πιέζονται οι εργαζόμενοι να μη δηλώνουν το ατύχημα, χάνοντας έτσι και τις ελάχιστες παροχές που προβλέπονται. Τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν, επίσης, εργατικά «ατυχήματα» σε ανασφάλιστους, σε ελαστικά εργαζόμενους ή σε όσους δουλεύουν με όρους (π.χ. δελτίο παροχής υπηρεσιών) που υποκρύπτουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία. Ακόμα στα στοιχεία του ΣΕΠΕ δεν περιλαμβάνονται «ατυχήματα» σε εργάτες γης, ναυτεργάτες, εργάτες ορυχείων. Υπάρχει, επίσης, η μεταβολή της ανεργίας που αλλοιώνει την πραγματική εικόνα.

107.000 «ατυχήματα» - 2.039 νεκροί. Ενας εργάτης χάνει τη ζωή του κάθε τρεις μέρες...

Το ΣΕΠΕ έχει δημοσιοποιήσει ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων στις οποίες περιλαμβάνονται και τα στοιχεία για τα εργατικά «ατυχήματα» από το 1999 (πρώτος χρόνος λειτουργίας του) μέχρι και το 2017. Από εκεί και πέρα, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι επόμενες Εκθέσεις, αν και - υποτίθεται - τα στοιχεία υπάρχουν συγκεντρωμένα... Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη μεγάλη καθυστέρηση ως προς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων είχε συμβεί και για τα έτη 2014 - 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα στοιχεία των τεσσάρων ετών δημοσιοποιήθηκαν μόνο μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της περιόδου 1999-2017 καταγράφουν συνολικά 107.617 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 2.039 είναι θανατηφόρα! Με άλλα λόγια, την περίοδο αυτή συμβαίνουν περίπου 19 εργατικά «ατυχήματα» κάθε εργάσιμη μέρα και κάθε τρεις εργάσιμες μέρες ένας εργάτης χάνει τη ζωή του!

Η μείωση των εργατικών «ατυχημάτων» την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα ελέγχων, ούτε και λήψης επαρκών μέτρων ΥΑΕ, αλλά το αποτέλεσμα συρρίκνωσης της παραγωγικής διαδικασίας. Ομως, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, τα δημοσιοποιημένα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά και παρουσίαζαν αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, το 2017 καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1999! Αντί δηλαδή να μειώνονται τα εργατικά «ατυχήματα», αφού πλέον η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να παράσχει περισσότερα μέτρα προστασίας, συμβαίνει το αντίθετο! Στο ίδιο έτος, σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα, σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, ενώ τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011!

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό και στα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2018 στην ΕΕ των «27» σημειώθηκαν πάνω από 3,1 εκατομμύρια εργατικά «ατυχήματα» και 3.332 θάνατοι εργαζομένων.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) εκτιμά ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται περίπου 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο λόγω εργατικών «ατυχημάτων» ή επαγγελματικών ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι τη μέρα πεθαίνουν πάνω από 6.000 εργάτες στους χώρους δουλειάς, ενώ κάθε έτος σημειώνονται 340 εκατομμύρια εργατικά «ατυχήματα» και 160 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν επαγγελματικές ασθένειες.

Μηδενικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς

Ολες οι κυβερνήσεις έχουν φροντίσει για τη μόνιμη και συστηματική υποστελέχωση του ΣΕΠΕ αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις στην απαραίτητη για τη λειτουργία τους υλικοτεχνική υποδομή.

Ως προς τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ΥΑΕ, το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Από το 2013 και μετά υπάρχει συνεχής μείωση των ελέγχων και επανελέγχων, φτάνοντας τους 21.423 το 2017, που είναι ο μικρότερος αριθμός από το 2001!

Χαρακτηριστικά, το 2017 το ΣΕΠΕ πραγματοποίησε μόλις 14.000 ελέγχους για ΥΑΕ (δεν περιλαμβάνονται οι επανέλεγχοι και οι έλεγχοι που προκαλούνται από καταγγελίες και εργατικά «ατυχήματα»). Με δεδομένο ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων επιχειρήσεων ήταν 236.500, απαιτούνται 17 χρόνια για να γίνουν έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις! Για τις εργασιακές σχέσεις πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, που σημαίνει ότι για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις απαιτούνται 8 χρόνια!

Ως προς την υποστελέχωση του Σώματος, είναι αποκαλυπτικά τα εξής στοιχεία:

Το 2000, τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του ΣΕΠΕ, υπηρετούσαν 683 επιθεωρητές (349 Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 334 Επιθεωρητές για την ΥΑΕ).

Το 2017 υπηρετούσαν ακόμα λιγότεροι! Συνολικά 618 επιθεωρητές (373 Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την ΥΑΕ)!

Και, φτάνοντας στο σήμερα, με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη η κυβέρνηση νομοθέτησε τη μετατροπή του ΣΕΠΕ από υπηρεσία υπαγμένη στο υπουργείο Εργασίας σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Η στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι προφανής. Να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, να απαλλαγούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις από τις πιέσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ασφάλειας και υγείας, για να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις Επιθεωρήσεις και να διεκδικούν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως η έγκαιρη καταβολή του μισθού τους. Δημιουργείται δηλαδή ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για να μπορεί να ξεσαλώνει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς και να αποφεύγει ακόμα και τα ελάχιστα εμπόδια που είχε μέχρι σήμερα.

Αν στα παραπάνω προστεθούν η 10ωρη δουλειά, οι σχέσεις εργασίας - λάστιχο, οι «κόντρα βάρδιες» σαν αυτές που καταγγέλλουν οι λιμενεργάτες στον Πειραιά, γίνονται φανερές οι αιτίες του «μακελειού διαρκείας» που είναι σε εξέλιξη στους χώρους δουλειάς και με το οποίο είναι καθημερινά αντιμέτωπη η εργατική τάξη

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ «Ανατριχιαστικές» οι δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενισχύουν το αφήγημα της ατομικής ευθύνης

 

Τις δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Νίτσα καταγγέλλει ως «ανατριχιαστικές» η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, καθώς «ούτε λίγο ούτε πολύ έριξε την ευθύνη για τον θάνατο τους στους ίδιους τους ασθενείς!».

Συγκεκριμένα, ο Ν. Νίτσας δήλωσε ότι «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μην εξετάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσηλευομένων ασθενών σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ, αλλά και των συμπολιτών μας που πεθαίνουν νικημένοι από τον ιό και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είχαν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν».

«Συνεχίζει στην ίδια γραμμή υποστήριξης του κυβερνητικού αφηγήματος περί ατομικής ευθύνης. Συνεχίζει στην ίδια λογική αναφοράς ως μοναδικού όπλου ενάντια στην πανδημία του εμβολιασμού, ο οποίος παρότι κρίσιμος και αναγκαίος, δεν αποτελεί το μοναδικό όπλο σύμφωνα με όλη την επιστημονική κοινότητα», τονίζει η ΔΗΠΑΚ.

Και συμπληρώνει:

«Στην ίδια δήλωση δεν χώρεσε να αναφέρει την τραγική κατάσταση που βιώνει το ΕΣΥ, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης. Δεν ανέφερε τους δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ λόγω έλλειψης διαθέσιμων κρεβατιών. Η διαπίστωση ότι δεν πρέπει το ΕΣΥ να μετατραπεί ξανά σε μονοθεματικό και να κλείσει για τις υπόλοιπες ασθένειες είναι απλά ευχολόγια όταν δεν αναφέρει την κύρια αιτία που γίνεται αυτό, η οποία είναι ότι με επιλογή της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων το ΕΣΥ έχει μείνει ανοχύρωτο.

Δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η στάση του κ. Νίτσα. Είναι άλλωστε πρόσφατες οι δηλώσεις του που ζητούσε την άμεση προώθηση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία. Την προώθηση δηλάδη όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που θα μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, με τις εργολαβικές εταιρείες να λυμαίνονται το δημόσιο σύστημα υγείας, τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και τους ασθενείς-πελάτες. Γνωρίζουμε την “ευαισθησία” της πλειοψηφίας του ΙΣΘ για τους μεγαλοκλινικάρχες που έχουν κυριολεκτικά θησαυρίσει από τον πόνο των ασθενών και τα τραγικά κενά στο ΕΣΥ.

Δεν θα τους περάσει!

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί θα συνεχίσουμε να αγωνίζομαστε στο πλάι των ασθενών μας για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις-μονιμοποίηση των επικουρικών. Για ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ. Για επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών ώστε να συνεισφέρουν επιτέλους στην αντιμετώπισης της πανδημίας. Για την λήψη άμεσων μέτρων μείωσης της διασποράς στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης, στα ΜΜΜ με εύθυνη του κράτους και της εργοδοσίας».

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ασφυκτιούν πάλι τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

 

Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, με διασωληνωμένους να νοσηλεύονται στις απλές κλινικές COVID ή σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ, και με το προσωπικό να λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας προσπαθούν να διαχειριστούν την πίεση που δέχονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα και η οποία εκφράζεται με δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ COVID των νοσοκομείων είναι γεμάτες και πολλοί διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι γεμάτες οι 12 κλίνες ΜΕΘ COVID και 6 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους που βαφτίστηκαν ΜΑΦ. Αγανακτισμένοι είναι οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φροντίδας των ασθενών στους θαλάμους. Τη ίδια ώρα, και οι 3 κλινικές COVID είναι σχεδόν πλήρεις.

Γεμάτες ήταν χτες και οι 8 κλίνες ΜΕΘ στον «Άγιο Δημήτριο», οι 15 στο «Ιπποκράτειο», οι 30 στο «Παπανικολάου» και οι 15 στο ΑΧΕΠΑ. Καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί μια κλίνη στη ΜΕΘ, ενώ οι περισσότερες κλινικές κορονοϊού γεμίζουν κι αυτές. Οι νοσηλευτές μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα για να καλύπτουν τα κενά, με τις κλινικές να λειτουργούν επισφαλώς, αφού οι νυχτερινές βάρδιες σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν με ένα και δύο άτομα.

Αποκαλυπτική η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών 

Στο νοσοκομείο Σερρών οι 10 κλίνες της ΜΕΘ είναι γεμάτες με περιστατικά κορονοϊού. Λειτουργεί με 5 γιατρούς (καθώς ο ένας παραιτήθηκε) και με μόλις 28 νοσηλευτές, πολλοί από τους οποίους είναι επικουρικοί με ολιγόμηνες συμβάσεις. Λειτουργούν 3 κλινικές COVID με 41 κρεβάτια συνολικά, όλα γεμάτα, και υπάρχει πίεση να ανοίξει και 4η κλινική, αλλά αυτό δεν γίνεται, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μετέφεραν 5 γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, αλλά εξακολουθεί το πρόβλημα σημαντικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι πέρυσι το νοσοκομείο λειτουργούσε με 163 γιατρούς και τώρα με μόλις 144, εκ των οποίων οι δύο έχουν μετακινηθεί σε Ξάνθη και Καβάλα, ενώ από τον οργανισμό προβλέπεται να υπάρχουν 250.

Το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άλλους ασθενείς και ήδη όσοι χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται σε νοσοκομεία άλλων νομών, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Πτολεμαΐδα, όπου υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο θαλάμους από 4 κρεβάτια, προκειμένου να νοσηλεύονται περιστατικά που δεν βρίσκουν κρεβάτι και περιμένουν τη μεταφορά τους.

Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και οι 5 κλίνες ΜΕΘ COVID εδώ και περίπου έναν μήνα είναι γεμάτες και άρχισε να επαναλειτουργεί η κλινική COVID, με 38 κλίνες, ενώ την ίδια ώρα το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30 άτομα (συνταξιοδοτήσεις, αναστολές, άδειες).

Χαρτζιλίκια πάλι στον ιδιωτικό τομέα

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνολικά, κυβέρνηση και διοικήσεις ΥΠΕ για άλλη μια φορά ετοιμάζονται να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά και να σπρώξουν δωράκια στις ιδιωτικές κλινικές.

Στο πλαίσιο λοιπόν του λεγόμενου σχεδίου αποσυμφόρησης, ετοιμάζουν τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» σε νοσοκομείο COVID και, αν παραστεί ανάγκη, να συμβάλουν στην ίδια κατεύθυνση τόσο ο «Αγιος Παύλος» όσο και το «Γ. Γεννηματάς».

Επιπλέον, για την «αποσυμφόρηση» του ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε - πάντα με το αζημίωτο - συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις σε Βόλο και Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε COVID και non COVID ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ 1.600 ευρώ ως αποζημίωση στους κλινικάρχες, ενώ έχει διπλασιάσει την αποζημίωση για κάθε απλό κρεβάτι.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Στενεύουν κι άλλο τα «πεπερασμένα όρια του δημόσιου συστήματος Υγείας»

Τις «πεπερασμένες δυνάμεις» του ΕΣΥ επικαλείται ξανά και ξανά η κυβέρνηση, για να υποστηρίξει ότι τάχα «κάνει ό,τι μπορεί» στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για να συντηρήσει τη λογική της ατομικής ευθύνης για τον εμβολιασμό, που παρουσιάζεται ως το μοναδικό όπλο για να μην επιβαρυνθούν τα ξεχαρβαλωμένα δημόσια νοσοκομεία.

Και, την ίδια στιγμή που ξεδιάντροπα τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι «σε τέτοια νούμερα αρρώστων δεν μπορεί να δοθεί καλή φροντίδα», ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχει προσωπικό σε κάθε θάλαμο για τους διασωληνωμένους», η πληρότητα των κρεβατιών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ξεπερνά το 90% και την τελευταία βδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν σχεδόν 30%. Επίσης, σχεδόν όλα τα τμήματα και οι κλινικές δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό, οι πολύμηνες λίστες αναμονής για θεραπείες και χειρουργικές πράξεις έχουν εκτοξευτεί λόγω και της νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Με την ίδια συνταγή των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων, τα νοσοκομεία μετατρέπονται και πάλι σε «μιας νόσου», το προσωπικό μετακινείται για να μπαλώσει τρύπες ανοίγοντας περισσότερες, ενώ η κατάσταση αυτή αξιοποιείται για να προωθούνται οι αντιδραστικές αλλαγές με βάση τις κατευθύνσεις του «νέου ΕΣΥ», των ΣΔΙΤ και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε ό,τι έγινε υποχρεωτικά την περίοδο που δεν υπήρχε το εμβόλιο, που το ΕΣΥ περιόρισε όλες τις δραστηριότητές του για να περιθάλψει ασθενείς Covid. Θέλουμε την ίδια πρόσβαση που έχει ένας ασθενής με Covid στο ΕΣΥ, να έχει κι ένας που πάσχει από καρδιά ή έχει πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σε μια ωμή παραδοχή ότι το σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε «μιας νόσου». Ενώ, ακόμα και τώρα, η όποια εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα «εξετάζεται», πάντα με το αζημίωτο, απορρίπτοντας το δίκαιο αίτημα των υγειονομικών για την επίταξή του.

Κι ενώ τη βδομάδα που πέρασε τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιβεβαίωσαν τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία ενός συγκροτημένου και αποτελεσματικού εμβολιαστικού προγράμματος, ο δρόμος που επιλέγεται είναι αυτός της «ατομικής ευθύνης», του «κόψτε το κεφάλι σας», ή του «μη σώσετε να εμβολιαστείτε» όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Από το ίδιο το βάλτωμα των ρυθμών αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο μεγαλύτερος «υπονομευτής» του γενικού εμβολιασμού είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των περικοπών στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, του εγκλωβισμού του εμβολίου στη μέγγενη των ανταγωνισμών και της μετατροπής του σε εργαλείο διάσπασης των εργαζομένων και προώθησης της αντεργατικής επίθεσης.

Αντί λοιπόν για μόνιμες προσλήψεις, για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για άμεση ενίσχυση της ΠΦΥ, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, η στρατηγική που επιλέγεται είναι αυτή που έφερε την κατάρρευση του συστήματος Υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη. Είναι αυτή της προώθησης της επιχειρηματικής δράσης, που αποτελεί «εγγύηση» για μεγέθυνση της κερδοφορίας των ομίλων του κλάδου, για νέες περικοπές και παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών στον λαό. Είναι αυτή των ανύπαρκτων ελέγχων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, της απουσίας μέτρων ουσιαστικής πρόληψης. Στον αντίποδα των αναγκαίων αυτών μέτρων, η κατάσταση χειροτερεύει π.χ. με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, στοιβάζοντας έτσι ακόμα περισσότερους μαθητές στην ίδια τάξη και δείχνοντας ως μόνο μέτρο την «αυτοδιάγνωση».

Ηπανδημία είναι λοιπόν εδώ, με τους δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα, με τα χιλιάδες νέα κρούσματα, αποτέλεσμα της πολιτικής της εγκληματικής διαχείρισης με γνώμονα το «κόστος - όφελος» για το κράτος και το κεφάλαιο, που καθορίζει τις «πεπερασμένες δυνατότητες» των νοσοκομείων.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι δυνατότητες είναι πολύ περισσότερες, για να έχει σήμερα ο λαός αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας δημόσιες και δωρεάν, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η πάλη για άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος, για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πιάνοντας το «νήμα» από την πανυγειονομική απεργία.

Γιατί η ζωή του λαού δεν μπορεί να εξαρτάται από τις «πεπερασμένες δυνατότητες» ενός βάρβαρου, εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας.


Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Στις μυλόπετρες των «αντοχών της οικονομίας» ...το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022...

 Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022, ο υπουργός Εργασίας δεν χάνει την ευκαιρία να ενισχύσει την επικίνδυνη αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η ζωή τους θα πρέπει να κινείται με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα όρια που θέτουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Βλέποντας ότι η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά και παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Πάντοτε, βέβαια, στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους», αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης, την ώρα που βέβαια μισθοί και συντάξεις έχουν τσακιστεί, ενώ λεηλατούνται ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του κύματος ακρίβειας και των ανατιμήσεων. 

Υπενθυμίζουμε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση ανακοίνωσε θριαμβολογώντας συμβολική «αύξηση» 2% (0,52 ευρώ την ημέρα), παρουσιάζοντας το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα ίδια άθλια επίπεδα ως «αύξηση» για να «τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους».

Μάλιστα, αυτή η «λελογισμένη» αύξηση, όπως χαρακτήριζαν αυτά τα ψίχουλα από την κυβέρνηση, θα ισχύσει από την 1η Γενάρη του 2022 και όχι από φέτος, «προκειμένου να έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επανεκκίνησης».

Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι από το 2021 και μετά, δηλαδή ενώ έχουν περάσει 9 ολόκληρα χρόνια, ο κατώτερος μισθός παραμένει πολύ κάτω από τα 751 ευρώ που ήταν στις αρχές του 2012, πραγματικότητα που σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται από τα ψίχουλα του 2%.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη γνωστή μεθόδευση που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), με τον οποίο αφού στέρησαν από τα Συνδικάτα το δικαίωμα να έχουν λόγο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και αυτός μπήκε στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της κατάστασης της οικονομίας, η τελική απόφαση, διανθισμένη με τις «εκθέσεις» των ειδικών, ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Άλλωστε, η κυβέρνηση με το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημα-δώρο στις επιχειρήσεις νομοθέτησε το απλήρωτο 10ωρο, τη μείωση του κόστους των υπερωριών κλπ., διατάξεις που χτυπάνε το σύνολο των εργατικών μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται πως ο νόμος για τον κατώτερο μισθό, που ψήφισε η ΝΔ και με τυμπανοκρουσίες εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε για να συμπιέζει τον μέσο μισθό με βάση τη «μέγγενη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τους στόχους της ανάπτυξης, τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.

 

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Απεργούμε!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει πόλεμο στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κλιμακώνει την υλοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων στο χώρο της υγείας με σκοπό να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση των δημόσιων δομών και τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου.


Μαζί με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και μετά τους νόμους που ιδιωτικοποιούν παραπέρα την κοινωνική ασφάλιση, καταργούν το 8ωρο και δυναμώνουν την εκμετάλλευση, κατηγοριοποιούν τα σχολεία και υποβαθμίζουν τη μόρφωση των παιδιών μας, με την ακρίβεια να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και μαζί με ένα κρεσέντο αυταρχισμού και καταστολής, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, το "νέο ΕΣΥ" με ολέθριες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή του λαού.

"Νέο ΕΣΥ" σημαίνει :

Νέο λουκέτο σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές της ΠΦΥ, νέες συγχωνεύσεις –καταργήσεις τμημάτων και κλινικών

Νέα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Νέο τσεκούρι στις κρατικές και ασφαλιστικές παροχές για την υγεία

Νέα χαράτσια στην εργατική λαϊκή οικογένεια, νέες αυξήσεις άμεσων ή έμμεσων πληρωμών και συμμετοχής για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες

Νέες χρυσές δουλειές για τους μεγαλέμπορους της υγείας και τα αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών

Αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ"!

"Νέο ΕΣΥ" σημαίνει λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μετακινήσεις υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό για τη στελέχωση των ανεπαρκέστατων ΜΕΘ. Ήδη είναι περισσότερο από εμφανή τα σημάδια αυτής της κατεύθυνσης. Ασθενείς διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, εργαζόμενοι που λειτουργούν ως "εσωτερικοί μετανάστες", που εξειδικεύονται μέσα σε μια μέρα για να "ανταποκριθούν",  εργαζόμενοι  με διαφορετικούς  εργοδότες και ημερομηνία λήξης. 

Στο "νέο ΕΣΥ" θα ενισχυθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση και με ίδια έσοδα. Η "βιωσιμότητά" τους θα κρίνεται από την ικανότητα τους να προσελκύουν πελατεία, να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες, να βρίσκουν χορηγούς. Η αξιολόγηση τους θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με το κριτήριο της πληρότητας λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία. Μια πολιτική που οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια σε κλείσιμο χιλιάδων κρεβατιών, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων, τις συνέπειες της οποίας πλήρωσε ο λαός μας πανάκριβα στις συνθήκες της πανδημίας μετρώντας πάνω από 15.000 νεκρούς.

Με το κριτήριο της χιλιομετρικής απόστασης θα κλείνουν μονάδες υγείας σε κοντινούς νομούς όχι επειδή δεν χρειάζονται αλλά επειδή θεωρούνται σπατάλη πόρων. Το "νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας" θα είναι βαθιά ταξικό. Θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες που προσφέρει η αλματώδης ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η ανακάλυψη νέων καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών και στην πραγματικά τραγική κατάσταση που θα υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας αφαιρώντας τη δυνατότητα από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να απολαμβάνουν σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Θα διαμορφωθεί ένα ελάχιστο πακέτο φτηνών υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας για το λαό και ένα πακέτο υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας μόνο για όσους έχουν τη δυνατότητα να τις αγοράσουν πανάκριβα στο "νέο ΕΣΥ" ή στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας.

Αυτό άλλωστε υπηρετούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Το "νέο ΕΣΥ" είναι παλιός στόχος για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, πλευρά του οποίου είναι η υγεία, γιατί μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Στόχος που προώθησαν όλα τα αστικά κόμματα ανεξαρτήτως απόχρωσης. Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε που εφοδίασε τη σημερινή κυβέρνηση με τα DRG, πολύτιμο εργαλείο για την οικοδόμηση του "νέου ΕΣΥ" και απαίτηση των ασφαλιστικών εταιριών .

Η θεραπεία για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δε μπορεί να είναι η αιτία που τα δημιουργεί. Η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι φαρμάκι για το λαό και φάρμακο για τους καπιταλιστές.

Η υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι υπόθεση των συνδικάτων. Την περίοδο της πανδημίας εάν δεν ήταν η αγωνιστική δράση των υγειονομικών και όλου του εργαζόμενου λαού η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Για να εμποδίσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ"

Για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με υποδομές και εξοπλισμό

Για υγεία κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να απολαμβάνουμε οι εργαζόμενοι, ο λαός υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας απολύτως δωρεάν».

Όλοι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Υ.Π.Ε στις 21/10  10πμ

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών


Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΙΘ

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η ΔΗΠΑΚ ιατρών χαιρετίζει τους εκατοντάδες νοσοκομειακούς γιατρούς για τη συμμετοχή και τη  στήριξη στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 12/10 για την εκλογή του νέου ΔΣ στην ΕΝΙΘ αλλά και για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΗΠΑΚ αναδείχθηκε σε 1η δύναμη στην ΕΝΙΘ καταλαμβάνοντας 5 έδρες στο ΔΣ και με εκλογή 7 αντιπροσώπων για την ΟΕΝΓΕ, υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις της.

Είναι σημαντικό ότι αυξήθηκε σημαντικά η  συνολική συμμετοχή των συναδέλφων στις αρχαιρεσίες αυτές και είναι βέβαιο ότι κάθε ψήφος στη ΔΗΠΑΚ θα κατατεθεί στους δρόμους του συλλογικού αγώνα και των μαζικών διεκδικήσεων για ένα σύστημα υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ,με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης, με παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών του λαού και των επιτευγμάτων της Επιστήμης.

Καλούς και δυναμικούς αγώνες!

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ «Η απεργία είναι το καλύτερό μας όπλο!»

Οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις στην Πολωνία για το σύστημα Υγείας έχουν ξεπεράσει τον έναν μήνα. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, συνδικάτα από όλα τα ιατρικά επαγγέλματα συμμετέχουν από κοινού σε μια απεργία.

Η μαζικότητα είναι χαρακτηριστική, καθώς στις 11 Σεπτέμβρη, στη Βαρσοβία, 40.000 εργαζόμενοι από όλους τους τομείς του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια για το σύστημα Υγείας και σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης να αναβάλει την αναγκαία αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη και να μην αυξήσει τις δαπάνες στο 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2027. Στις 17 Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον οποίο ο προϋπολογισμός πρόκειται να αυξηθεί μόνο κατά 85 δισ. ζλότι (περίπου 19 δισ. ευρώ) σε διάστημα 6 ετών, ένα σχεδόν προσβλητικό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές συνθήκες στο σύστημα Υγείας και τις συνέπειες της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι μαίες, οι φυσιοθεραπευτές, οι παραϊατρικοί και το διοικητικό προσωπικό ζητούν, μεταξύ άλλων, αύξηση των κατώτατων μισθών και αλλαγές στον νόμο για τη μέθοδο καθορισμού του κατώτατου μισθού στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση της αποτίμησης των ιατρικών παροχών, απασχόληση πρόσθετων υπαλλήλων στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών και του βοηθητικού προσωπικού, ρύθμιση των συνθηκών εργασίας των εργαστηριακών ιατρών και των παραϊατρικών, με νόμο και καθιέρωση άδειας ασθενείας μετά από 15 χρόνια επαγγελματικής εργασίας. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι δεν πρόκειται μόνο για αύξηση των μισθών, αλλά για μια σειρά θεμελιωδών αλλαγών στο σύστημα Υγείας, οι οποίες είναι σημαντικές κυρίως προς όφελος των ασθενών.

Πεθαίνοντας από υπερκόπωση...

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Πολωνίας χαρακτηρίζεται από τους χαμηλούς μισθούς, τις οξείες ελλείψεις προσωπικού και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μέσος μισθός των νοσηλευτών, που κυμαίνεται στα 3.000 ζλότι τον μήνα καθαρά, δηλαδή περίπου 659 ευρώ. Συνέπεια αυτού είναι διάφορες ειδικότητες να αναγκάζονται να εργάζονται σε παραπάνω από ένα νοσοκομεία και κλινικές, τόσο για να τα βγάλουν πέρα, όσο και για να διατηρήσουν τις βασικές υπηρεσίες σε πολλές περιοχές.

Περίπου το 60% του συνόλου των Πολωνών ιατρών εργάζονται σε περισσότερα από ένα ιδρύματα. Τα τραγικά παραδείγματα ενός γιατρού από το Lodz, που εργαζόταν 620 ώρες το μήνα και ενός 39χρονου αναισθησιολόγου από το Walbrzyc, ο οποίος, σύμφωνα με τους συναδέλφους του, εργαζόταν 96 ώρες τη βδομάδα λόγω έλλειψης προσωπικού και πέθανε στα τέλη Αυγούστου, αναδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο ότι η εξάντληση και η έλλειψη συγκέντρωσης λόγω χρόνιας κόπωσης αποτελούν τεράστιο κίνδυνο τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τραυματιοφορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργία σε ποσοστά άνω του 65%. Για τον λόγο αυτό, τοπικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό ως απεργοσπάστες, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν. Oι Πολωνοί τραυματιοφορείς, οι περισσότεροι από τους οποίους πρέπει να υπομένουν 24ωρες βάρδιες, εργάζονται κατά μέσον όρο 300 ώρες υπερωρίες το χρόνο. Την ίδια στιγμή, το μεικτό ωρομίσθιο ενός τραυματιοφορέα στη Βαρσοβία είναι μόλις 24 ζλότι (5,25 ευρώ).

Οι καταστροφικές συνθήκες στο πολωνικό σύστημα Υγείας είναι άμεσο αποτέλεσμα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη χώρα. Οι ιδιωτικοποιήσεις που ακολούθησαν επιδείνωσαν την κατάσταση περαιτέρω όταν η Πολωνία εντάχθηκε στην ΕΕ, το 2004. Εκτός από τους μισθούς φτώχειας, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μαστίζεται από οξεία έλλειψη προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Ανώτατο Ιατρικό Σύλλογο, περισσότεροι από 10.000 γιατροί εγκατέλειψαν τη χώρα μόνο μεταξύ 2004 - 2017. Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους χειρουργούς είναι στην πραγματικότητα ήδη συνταξιούχος. Λόγω της μείωσης των γεννήσεων, της μετανάστευσης και του κλεισίματος ιατρικών σχολών και πανεπιστημίων, μόνο ο αριθμός των φοιτητών Ιατρικής συρρικνώθηκε από 6.310 το 1987 σε 2.070 το 2000. Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις που δημιουργήθηκαν, ο αριθμός αυτός στη συνέχεια αυξήθηκε σχετικά, περνώντας τις 5.000 για πρώτη φορά το 2020, ωστόσο και πάλι το υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες γιατροί περισσότεροι από όσους εκπαιδεύονται για να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις που σχετίζονται με την ηλικία τα επόμενα χρόνια.

Η κατάσταση είναι εξίσου δραματική για τις περίπου 225.000 Πολωνές νοσοκόμες. Με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη, η μαζική έλλειψη προσωπικού σημαίνει ότι είναι ήδη σχεδόν αδύνατο να παρέχεται ασφαλής νοσηλευτική φροντίδα, και επίσης, θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες νέες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών.

Η πρόεδρος του συνδικάτου των νοσηλευτών, Krystyna Malas, επικαλούμενη επεξεργασία στοιχείων από το μητρώο PESEL τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι νοσηλεύτριες ζουν κατά μέσον όρο 62 χρόνια, ενώ η μέση Πολωνή γυναίκα ζει 82 χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η δουλειά που κάνουν είναι σκληρή. Οι νοσηλευτές εργάζονται σε σκληρές και επιβλαβείς συνθήκες εργασίας που προκαλούν ορισμένες ασθένειες και πεθαίνουν αρκετά νωρίς. Γιατί δουλεύουμε πάνω από 300 ώρες μηνιαίως, αφού δεν έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη σύνταξη, γιατί μετά τη λήψη της, ζούμε μόνο 2 χρόνια...».

Φυσικά η πανδημία επιδείνωσε όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα. Μέχρι σήμερα, πάνω από 75.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid-19 στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων 500 υγειονομικών. Μέχρι στιγμής, μόνο περίπου 20 εκατομμύρια Πολωνοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι, περίπου το 51% του πληθυσμού, ενώ ένας στους τέσσερις δεν έχει καθόλου εμβολιαστική προστασία.

Οι διαμαρτυρίες για το σύστημα Υγείας εξελίσσονται στο πλαίσιο μιας εκρηκτικής κατάστασης συνολικότερα για τους εργαζόμενους στην Πολωνία. Εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των δικαστικών υπαλλήλων, διεκδικούν αύξηση μισθών κατά 12,5%. Επίσης, ενόψει της απόφασης για σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα, επίκεινται αγώνες από περίπου 100.000 ανθρακωρύχους. Ταυτόχρονα, οι τιμές της Ενέργειας αυξάνονται ραγδαία εδώ και μήνες, ενώ ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 4%.

Ποια είναι η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα;

Την ίδια στιγμή η ακροδεξιά κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) έχει υιοθετήσει μια προκλητική και σκληρή στάση στις συνομιλίες με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, την ώρα που οξύνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων αποτελούν το στήριγμα της πολωνικής αστικής τάξης και προσπαθούν απεγνωσμένα να αποτρέψουν την ανάπτυξη ενός ευρέος απεργιακού κινήματος της εργατικής τάξης.

Παρά την προκλητική στάση της κυβέρνησης, η Εθνική Επιτροπή Απεργίας και Διαμαρτυρίας, που αποτελείται από διάφορα συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις στον τομέα της Υγείας, διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ανεξάρτητα συνδικάτα έχουν οργανώσει την «κατασκήνωση» διαμαρτυρίας «Biale miasteczko 2.0» στη Βαρσοβία («Λευκή Πόλη 2.0»), όπου οργανώνονται οι περισσότερες από τις άλλες δράσεις των γιατρών και άλλων παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Οι ηγεσίες των σωματείων, ωστόσο, έχουν δώσει ήδη πολλά αρνητικά δείγματα γραφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμφωνία που υπέγραψε στις 21 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση με το συνδικάτο των παραϊατρικών (OZZRM) και την αντίστοιχη ένωση εργοδοτών (SPZOZ). Ο πυρήνας της συμφωνίας είναι ένα επίδομα ταξιδιού 30% επί των μισθών και ένα κατώτατο ωρομίσθιο 40 ζλότι (περίπου 8,74 ευρώ) για ορισμένους από τους παραϊατρικούς. Το Ανώτατο Επιμελητήριο Φαρμακοποιών έχει επίσης ήδη συνάψει ξεχωριστή συμφωνία και ομοίως αποχώρησε από τη συμμαχία διαμαρτυρίας.

Τα συνδικάτα και οι ενώσεις που οργανώνονται στην Εθνική Επιτροπή έχουν άλλωστε μακρά ιστορία ξεπουλήματος αγώνων. Για παράδειγμα, το συνδικάτο νοσηλευτών και μαιών OZZPiP, όπως και ολόκληρη η ομοσπονδία συνδικάτων FZZ, έχει στενούς δεσμούς τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κορυφαίοι συνδικαλιστές, όπως η Lucyna Dargiewicz ή η Dorota Gardias, κατέβηκαν για αξιώματα σε λίστες του PiS (κυβερνών κόμμα) ή του πρώην Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Πολωνίας (SDPL). Το συνδικάτο των γιατρών, PROZZL, διέκοψε τη διαμαρτυρία του το 2018, που συνοδεύονταν από απεργίες πείνας, για ευτελείς παραχωρήσεις που περιλάμβαναν τον περιορισμό της αύξησης των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη στο 6% του ΑΕΠ έως το 2024. Ο Marek Twardowski, εκπρόσωπος της ένωσης γιατρών «Porozumienie Zielonogorskie», που διαμαρτύρονταν, εντάχθηκε μάλιστα στην κυβέρνηση PO του Donald Tusk το 2007.

Το τελευταίο επεισόδιο των τωρινών διαπραγματεύσεων μεταξύ των υγειονομικών και του υπουργείου Υγείας ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτώβρη. Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, καθώς η πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο δεν έγινε αποδεκτή από τους γιατρούς. Ευτυχώς οι γιατροί δεν δέχθηκαν τις αυξήσεις - ψίχουλα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ζητούμενο για το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα και από αυτές τις μάχες, το κατά πόσο θα αποκτά εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα του επιτρέπουν να διεκδικεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, έχοντας παράλληλα επίγνωση ότι η ικανοποίησή τους δεν χωράει στα όρια του τωρινού συστήματος.


Πηγές:


1. https://balkaninsight.com/2021/09/13/polish-medical-workers-stage-largest-protest-in-years-as-covid-4th-wave-hits/


2. https://strajk.eu/pracownicy-medyczni-zaostrzaja-protest-rozmowy-z-rzadem-bezowocne/?fbclid=IwAR2DIly1SzXhArvP1ylvMjlcG79_X-R_3iQWYKo5zLFmtdyimnEaQSEX2aM


3. https://www.pielegniarki.info.pl/aktualnosci/pielegniarki-jest-porozumienie-placowe-z-ministrem?fbclid=IwAR07RrficAjr52EtzwBgbdjR1FAWdert2pEQRGEud9EbmDLOoTAdLWV8K3s


4. https://pulsmedycyny.pl/ptok-jestesmy-gotowi-do-dialogu-ale-nie-z-ministrem-niedzielskim-1127662


5. https://www.rp.pl/polityka/art18984251-protest-medykow-i-rozmowy-z-rzadem-rzecznik-mz-liczymy-na-porozumienie


6. https://polskatimes.pl/fiasko-rozmow-medykow-z-resortem-zdrowia-co-dalej-z-protestem/ar/c14-15841459


7. https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art18845741-zmarl-39-letni-lekarz-pracowal-ponad-100-godzin-tygodniowo


8. https://expressilustrowany.pl/lekarz-przez-620-godzin-w-miesiacu-rekordzista-z-lodzi-biega-z-dyzuru-na-dyzur/ar/10586258



Μιχαήλ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών - Ιστορίας

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

ΠΑΜΕ Καταγγέλλει την ανυπαρξία μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τις πλημμύρες (SPOT)

Την κυβέρνηση που για μια ακόμα φορά άφησε τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στις ακραίες συνθήκες κακοκαιρίας, που πλήττουν τις τελευταίες ώρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Απαιτεί: καθολική απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες και αυστηρό έλεγχο της εφαρμογής της από τα αρμόδια κρατικά όργανα. Πλήρης κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων για όσο διάστημα απαιτείται βάσει των διατάξεων περί ανυπαίτιου κολλήματος (657 ΑΚ). Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού. Περιοχές ολόκληρες πλημμύρισαν, δρόμοι μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Η κυβερνητική συνταγή για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης κακοκαιρίας δεν είναι άλλη από τη γνώριμη επίκληση της ατομικής ευθύνης και την αποστολή μηνυμάτων από το 112...

Το υπουργείο Εργασίας δεν έπραξε το παραμικρό για να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων που ήταν αναγκασμένοι να εργασθούν σε αυτές τις συνθήκες. Δε προχώρησε στη ρητή απαγόρευση μιας σειράς εργασιών που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, αφήνοντας τους εκτεθειμένους και στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην εργοδοτική τρομοκρατία. Αντί να απαγορεύσει ρητά κάθε εξωτερική εργασία που είναι επικίνδυνη κάτω από αυτές τις συνθήκες είδαμε για άλλη μια φορά διανομείς στους δρόμους, οικοδόμους στις σκαλωσιές και δεκάδες άλλες κατηγορίες εργαζομένων να ρισκάρουν τη ζωή και την ακεραιότητά τους για να βγάλουν το μεροκάματο.

Δεν έκανε το παραμικρό για να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων οι οποίοι απουσίασαν από τη δουλειά τους, είτε γιατί ήταν αδύνατο να μετακινηθούν είτε γιατί έπρεπε να τρέξουν να πάρουν τα παιδιά τους απ' τα πλημμυρισμένα (αξιολογημένα ή μη) σχολεία...

Το ίδιο κράτος που κινείται με την "ταχύτητα του φωτός" όταν θέλει να βγάλει παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων, το κράτος που μπορεί να κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων για φρεγάτες σε χρόνο ρεκόρ "δεν μπορεί" να προστατέψει τους εργαζόμενους και το λαό από τα καιρικά φαινόμενα.

Τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και δεν εντάσσονται στις "επιλέξιμες δαπάνες". Η λογική που αναπαράγει και προωθεί η ΕΕ είναι αυτή του "κόστους - όφελους" για το κεφάλαιο, η οποία εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατρέχει οριζόντια την πολιτική των κυβερνήσεων σε όλα τα κράτη - μέλη. Τα προγράμματα και σχέδια διαχείρισης κινδύνων αξιολογούνται με κριτήριο την "οικονομική αποδοτικότητα".

Απαιτούμε:

  • Καθολική απαγόρευση εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες και αυστηρό έλεγχο της εφαρμογής της από τα αρμόδια κρατικά όργανα

  • Πλήρη κάλυψη του εισοδήματος των εργαζομένων για όσο διάστημα απαιτείται βάσει των διατάξεων περί ανυπαίτιου κολλήματος (657 ΑΚ)

  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές».

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Φωνές Γαλέρας

 

https://drive.google.com/file/d//view?usp=sharing

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρώτη δύναμη η ΔΗΠΑΚ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες

 

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΠΑΚ στις πρόσφατες εκλογές στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 270 ψήφους από 126 στις προηγούμενες εκλογές. Χαιρετίζει τους γιατρούς που την ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη και «δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη για την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση της Δημόσιας Υγείας που έχει ανάγκη ο λαός».

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021


 

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ν.Π συμμετέχει στη ΣΥΣΚΕΨΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΓΙΑ “ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ” Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Τα Σωματεία που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της πόλης, όλους τους εργαζόμενους στην μεγάλη σύσκεψη που διοργανώνουμε την Τρίτη, 12/10, στις 19:00, στο μικρό Αμφιθέατρο, στο  Ισόγειο της Νομικής Σχολής, για να συντονίσουμε τη δράση μας.

Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε συνδικαλιστή, τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο νόμος 4808/2021, ο γνωστός νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

Δεν δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, στην εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

Να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, με εξαντλητικές βάρδιες, επτά μέρες τη βδομάδα χωρίς ξεκούραση, να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία.

Να δουλεύουμε χωρίς ΣΣΕ, με μισθούς των 400 και 500 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες.

Να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό, αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος από την πανδημία και το δημόσιο σύστημα Υγείας σμπαραλιασμένο, με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων.

Το εισόδημά μας να εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα, αφού τα ενοίκια, τα τιμολόγια του νερού, του ηλεκτρικού, του τηλεφώνου και του internet, τα εισιτήρια των συγκοινωνιών, το ψωμί, το γάλα και όλα τα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης είναι πανάκριβα, την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη.

Τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά, σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες.

Δεν πάει άλλο!

Ο νόμος 4808/2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Ιούνη έρχεται να δώσει συνέχεια και να απογειώσει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις της εργατικής τάξης και της πάλης των συνδικάτων, με κορυφαία την κατάργηση του 8ωρου!

Ο νόμος επιβάλλει:

Την κατάργηση του 8ωρου και της αμοιβής των υπερωριών, την ατομική σύμβαση ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία του συνδικάτου, την απλήρωτη δουλειά και τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Απελευθερώνει τις απολύσεις. Δίνει το «πράσινο φως» για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από προσωπικό, αφού θα μπορούν να απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους περισσότερες ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή.

Τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας σε συμβάσεις έργου - αυτοαπασχόλησης (όπως επιχειρήθηκε να συμβεί με τους διανομείς της «e-food»), καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τη μονιμοποίηση του άθλιου καθεστώτος της τηλεργασίας, όπου ο εργαζόμενος είναι 24 ώρες το 24ωρο stand by, ενώ παρά τις «διακηρύξεις» τα έξοδα της τηλεργασίας επιβαρύνουν μόνο τον εργαζόμενο, που δεν έχει κανένα δικαίωμα αποσύνδεσης.

Τη δυνατότητα στον εργοδότη με ατομική σύμβαση να βγάζει για πάνω από ένα έτος σε αναστολή σύμβασης όποιον εργαζόμενο θέλει, χωρίς μισθό και ασφάλιση.

Ματώνουν ξανά τον λαό για την ανάπτυξη των κερδών λίγων

Οι αντεργατικές διατάξεις λειτουργούν μαζί με άλλους αντιλαϊκούς νόμους, όπως ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ) που καταργεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και επιβάλλει τον κατώτατο μισθό με Υπουργική Απόφαση διατηρώντας τον από το 2012 σε άθλια επίπεδα, υπονομεύει τις κλαδικές ΣΣΕ, οι οποίες γίνονται υποχρεωτικές μόνο με απόφαση υπουργού, έχει παγώσει τις τριετίες, έχει καταργήσει την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης.

Παράλληλα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους, αφού εξασφαλίζουν νέες τεράστιες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, νέες απαλλαγές από εισφορές και φόρους, νέα προνόμια και νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην Παιδεία, στο περιβάλλον, στην Ενέργεια, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στον γύψο

Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα, με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους.

Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως σύγχρονους σκλάβους, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ωράριο, και την ίδια στιγμή επιχειρούν να βγάλουν εκτός νόμου το δικαίωμά μας να απεργούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διαδηλώνουμε, να οργανωνόμαστε σε σωματεία και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η κατάργηση του Ν. 1264/82, δηλαδή του πλαισίου της δράσης των συνδικάτων εδώ και 40 χρόνια, είναι ωμή παρέμβαση κράτους και εργοδοτών στο δικαίωμα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, που δεν θα περάσει! Τα συνδικάτα θα υπερασπιστούμε την αυτοτέλειά μας, ώστε να παραμείνουμε οργανώσεις των εργατών και όχι των εργοδοτών, και θα κάνουμε μέλη όποιους συναδέλφους συμφωνούν με το καταστατικό των σωματείων.

Ο νόμος Χατζηδάκη υλοποιεί τις διαχρονικές απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που έκαναν προσπάθεια να χτυπήσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία, ο νόμος καταργεί τον Ν. 1264/82 για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να μην υπάρξουν αντιδράσεις στην υλοποίηση του αντεργατικού σχεδιασμού, στην επιβολή 10ωρου, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις απολύσεις, στη μείωση μισθών, να μην οργανώνεται η πάλη των εργαζομένων διεκδικώντας τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, με καταχώρηση όλων των στοιχείων των μελών του, του καταστατικού του και των οικονομικών του στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΓΕΜΗΣΟΕ), αντίκειται στις βασικές αρχές της ελευθερίας της συνδικαλιστικής δράσης. Το κράτος δημιουργεί μία υποχρεωτική βάση δεδομένων με φακελωμένους χιλιάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους μέλη των συνδικάτων, στην οποία πρόσβαση θα έχουν οι ενώσεις των εργοδοτών, αλλά και μεμονωμένοι εργοδότες!

Το υπουργείο σε μια νύχτα θα κρίνει αν συνδικάτα αναγνωρισμένα, με τα καταστατικά τους, που έχουν ζωή και δράση δεκαετιών, ακόμα και πάνω από έναν αιώνα, θα συνεχίσουν να είναι συνδικαλιστική οργάνωση. Αν θα μπορούν να προκηρύσσουν απεργίες, αν θα προστατεύονται τα συνδικαλιστικά στελέχη και τα ιδρυτικά μέλη των σωματείων, αν ακόμα θα μπορούν να εκπροσωπούν συναδέλφους σε τριμερείς διαδικασίες, αν θα χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Ενας υπάλληλος θα κρίνει αν τα μητρώα και οι καταστάσεις των σωματείων θα δίνονται στις ενώσεις εργοδοτών ή και σε μεμονωμένους εργοδότες, όπως ορίζει ο νόμος.

Επιδιώκεται ουσιαστικό χτύπημα στις μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, στην ανταλλαγή ιδεών και στην ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων, στη λήψη αποφάσεων και δράσης. Αντίθετα, επιδίωξη είναι να μπορούν ανεμπόδιστα οι μηχανισμοί της εργοδοσίας και τους κράτους να παρεμβαίνουν στις αρχαιρεσίες και στις αποφάσεις των συνδικάτων, να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, με άγνωστο ποιοι και πώς θα αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.

Ο νόμος στόχο έχει τα δικαστήρια να βγάζουν τις απεργίες στο σύνολό τους παράνομες, να διώκονται οι απεργοί. Σε μεγάλους κλάδους καταργεί, με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του «προσωπικού εγγυημένων υπηρεσιών», το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση του νόμου και είχαμε μία σειρά απολύσεις. Στα μεταλλεία Χαλκιδικής απολύθηκε ο πρόεδρος του σωματείου και του απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο, αν και παραμένει πρόεδρος. Η απόλυση ακόμα και να δικαιωθεί στα δικαστήρια δεν υποχρεώνει σε επαναπρόσληψη, όπως έγινε με την ξενοδοχοϋπάλληλο στα Χανιά, αλλά σε μεγαλύτερη αποζημίωση. Δηλαδή το ξήλωμα της συνδικαλιστικής δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς θα στοιχίζει λίγο παραπάνω στην εργοδοσία, αλλά θα είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ. Η ενημέρωση στην πύλη του εργοστασίου για τη συμμετοχή στην απεργία θεωρείται «ψυχολογική βία», ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτήν την ενημέρωση, απεργιακές φρουρές, θα μπορούν να απολύονται.

Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νόμο! Ο νόμος θα έχει σαν αποτέλεσμα τα δικαστήρια να γεμίσουν από αγωνιστές εργαζόμενους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών σε όλη τη χώρα, έχουν πάρει ήδη θέση μάχης.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη.

Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.

Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση - Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Καλούμε τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις.

Να μείνει ανενεργό το ΓΕΜΗΣΟΕ. Κανένα σωματείο να μην καταθέσει μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις, στο κρατικό μητρώο.

Οχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Καμία ηλεκτρονική λίστα με ονόματα και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στο κράτος και στους εργοδότες. Υπερασπίζουμε την ελευθερία επιλογής και τη μυστικότητα της ψήφου των εργαζομένων για την εκλογή ΔΣ και αντιπροσώπων, το δικαίωμα ενεργής συμμετοχής στις μαζικές διαδικασίες, τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων.

Προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, προστασία του συνόλου των ιδρυτικών μελών ενός σωματείου. Κατοχύρωση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, εξασφάλιση των συνδικαλιστικών αδειών.

Οχι στις απολύσεις συνδικαλιστών. Ακύρωση κάθε απόλυσης και κάθε δίωξης για συνδικαλιστική δράση.

Κάτω τα χέρια από τις συνδρομές και τα οικονομικά των συνδικάτων. Ενίσχυση του ΟΑΕΔ για την αποκλειστική χρηματοδότηση και την πραγματική προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών τους.

Επαναφορά των ποσοστών συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις που προβλέπονταν πριν από τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

Απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανισμού με τίτλο «προσωπικό εγγυημένης παροχής υπηρεσιών».

Επαναφορά της δυνατότητας στα κλαδικά συνδικάτα, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να ασκούν ανεμπόδιστα τη συνδικαλιστική τους δραστηριότητα, μεταξύ άλλων να μπορούν να καλύπτουν τον αγώνα κάθε συνδικάτου με τη μορφή πάλης που θα επιλέξει το ίδιο.

Προστασία του απεργιακού δικαιώματος έναντι της απεργοσπασίας και απαγόρευση της ανταπεργίας (lockdown).

Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί «άσκησης ψυχολογικής βίας», που αποτελεί όχημα δίωξης αγωνιστών που περιφρουρούν τον αγώνα τους.

Οι αγώνες των τελευταίων ετών απέδειξαν ότι μπορεί να ακυρώνονται αντεργατικές πολιτικές όπως ο νόμος της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και ο απεργοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να μετράμε νίκες, όπως η υπογραφή της ΣΣΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και η κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των διανομέων της «e-food», που ακυρώνουν στην πράξη τον νόμο Χατζηδάκη. Απέδειξαν την αξία της οργανωμένης πάλης, της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα.


ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΤΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ- ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΙΘ 12/10 ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΔΗ.ΠΑ.Κ ΓΙΑΤΡΩΝ)

 ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΙΘ 12/10

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ (ΔΗ.ΠΑ.Κ ΓΙΑΤΡΩΝ)

ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΕΛΣΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΗ (ΛΙΛΙΑΝ) ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΧΕΠΑ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΓΟΡΟΥΛΑ (ΡΟΥΛΑ) ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΨΝΘ

ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΛΑΜΠΑΔΑ ΧΑΡΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΑΙΔΟ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΛΑΝΤΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΑΧΕΠΑ

ΜΑΛΑΚΟΖΗ ΜΑΡΙΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ)

ΜΑΡΑΓΚΟΥ-ΝΤΙΝΤΗ ΑΝΝΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

ΜΑΡΚΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΑΠΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

ΜΠΑΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΜΠΡΕΙΜ ΟΥΑΛΙΝΤ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΩΡΛ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΨΝΘ

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

ΡΕΜΠΕΛΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΧΕΠΑ

ΣΕΒΑΣΛΙΔΟΥ ΗΣΑΪΑ(ΣΑΣΑ) ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΨΝΘ

ΣΠΑΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΧΕΠΑ

ΣΤΑΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΤΕΠ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ π. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΦΥ-ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΘ

ΜΗΤΣΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΑΠΘ

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ π. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Δεν είναι «κανονικότητα» οι 30 νεκροί τη μέρα

 «Στεναχωριόμαστε που έχουμε 30 νεκρούς την ημέρα αλλά θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει αν είχαν εμβολιαστεί...»: Αυτή είναι η ωμή απάντηση που δίνει η κυβέρνηση, παριστάνοντας τον ουδέτερο παρατηρητή σε μια τραγωδία που είναι σε εξέλιξη, φτάνοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό στους πάνω από 15.000 νεκρούς. Μάλιστα, οι 10.000 έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 9 μήνες, το διάστημα δηλαδή που η κυβέρνηση παρουσιάζει το εμβόλιο ως το μοναδικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οσο καιρό, δηλαδή, η μόνιμη απάντηση σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αλλού, για ασφαλές άνοιγμα σχολείων και σχολών, είναι το «αυτά δεν γίνονται, κάντε εμβόλιο», έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από τα 2/3 των συνολικών θυμάτων της πανδημίας.

Είναι πρόκληση για τον λαό η προσπάθεια που γίνεται να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα μετρά καθημερινά δεκάδες απώλειες, ότι αυτή η κατάσταση θεωρείται περίπου «αυτονόητη» και ότι «πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο», η πανδημία θα «σβήσει» κάποια στιγμή μόνη της...

Και αν για τους χιλιάδες θανάτους δεν φταίει κανένας άλλος πέρα από τους ανεμβολίαστους, για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί παραμένουν καθηλωμένοι, πάλι το μπαλάκι της ευθύνης πετιέται στον ίδιο τον λαό, σε «πολιτισμικούς παράγοντες», στο «εκπαιδευτικό σύστημα», σε «συμπεριφορές που χρειάζονται χρόνια για να αλλάξουν» και άλλα παρόμοια που ακούγονται από κυβερνητικά στελέχη.

Στόχος είναι να μένουν στο απυρόβλητο όσα πραγματικά φρενάρουν τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, η πολιτική δηλαδή που μετατρέπει μια πολύτιμη κατάκτηση της επιστήμης σε εργαλείο εκβιασμών, διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού, σε άλλοθι για αντιδραστικά μέτρα, για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία. Να μένουν στο απυρόβλητο οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για τη ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποδείχθηκε μετά από χρόνια υποχρηματοδότησης και αποψίλωσης ότι σήμερα υπονομεύει και τον εμβολιασμό, εντείνει τους φόβους και την ανασφάλεια στον εργατόκοσμο, που βλέπει ότι είναι αποκλεισμένος από υψηλού επιπέδου παροχές δημόσιας και δωρεάν Υγείας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αξιοποιεί τους εμβολιασμούς και σαν πρόσχημα για να προωθήσει την αντιδραστική στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ στην Υγεία που φέρει τον τιτλο «Νέο ΕΣΥ». Ως «λύση» παρουσιάζονται όσα ευθύνονται για το σημερινό χάλι του συστήματος Υγείας: Οι μετακινήσεις προσωπικού και τα μπαλώματα για την αντιμετώπιση νέων κενών που φέρνει η απαράδεκτη πολιτική των αναστολών εργασίας, οι εξαγγελίες για προώθηση των ΣΔΙΤ και της επιχειρηματικής λειτουργίας, για λουκέτα και συγχωνεύσεις, δηλαδή για ένα ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

Αυτή η κατάσταση θα ενταθεί από τα «μέτρα» που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση, βαφτίζοντας μάλιστα το «νίπτω τας χείρας μου» σε «επιστροφή στην κανονικότητα», ακόμα και σε «ανάκτηση της ελευθερίας». Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας αποτελούν την απογείωση της «ατομικής ευθύνης», ξεκαθαρίζεται ότι το κράτος δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο, πέρα από «συστάσεις - ενημερώσεις» και ο ...σώζων εαυτόν σωθήτω.

Το «αυτονόητο» λοιπόν για ένα σύστημα Υγείας που λειτουργεί με το ζύγι «κόστους - οφέλους», με κριτήριο την προστασία της επιχειρηματικής δράσης είναι ότι για μήνες ολόκληρους θα υπάρχουν εκατοντάδες θύματα, ότι ο λαός θα πρέπει να «συνηθίσει» σε αυτήν την τραγωδία διαρκείας. Κι από πάνω ότι θα θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι συμβεί από δω και πέρα.

Στον αντίποδα, το «αυτονόητο» για τον λαό που βιώνει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, για τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της θωράκισης των νοσοκομείων, είναι η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για ένα σύστημα Υγείας που θα βάζει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες, αντί να τις θυσιάζει για την «εξοικονόμηση πόρων», για τη δημιουργία «χώρου» για επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Από τους Gastarbeiter στους Zeitarbeiter

 Μια γρήγορη βόλτα στο διαδίκτυο θα σας ανοίξει πύλες αναζήτησης εργασίας στη Γερμανία και μέσα από αυτές, σελίδες ολόκληρες που διαφημίζουν τον σχετικά χαμηλό στατιστικά αριθμό ανέργων, τις ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, αλλά και τη γρήγορη ανέλιξη στην καριέρα σας, εάν φυσικά πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αγγελίες εταιρειών βρίσκονται σε όλες τις πλατφόρμες, αναζητώντας εργάτες όλων των ειδικοτήτων, αλλά και χωρίς καμία εξειδίκευση. Σπάνια θα βρείτε - αν βρείτε - αγγελία για γιατρό ή πολιτικό μηχανικό. Θα βρείτε όμως χιλιάδες για εργάτες, με εμπειρία σε τομείς δουλειάς ή όχι. Εάν βάλετε τώρα και τις αγγελίες αναζήτησης προσωπικού στην ελληνική εστίαση που δραστηριοποιείται στη χώρα, τότε θα νομίσει κανείς ότι η Γερμανία είναι ένας εργασιακός παράδεισος, που στην κυριολεξία σε παρακαλούν να πας να δουλέψεις και να κερδίσεις υψηλά μεροκάματα και ποιοτικό τρόπο διαβίωσης.

Στην Ελλάδα μάς είναι γνωστός ο όρος Gastarbeiter. Για όσους δε το γνωρίζουν, σημαίνει «φιλοξενούμενος εργάτης» και με αυτόν τον όρο περιγράφουμε τους εργάτες από το εξωτερικό, οι οποίοι δούλευαν στις φάμπρικες της Γερμανίας, κάνοντας κατά κύριο λόγο τις πιο βρώμικες και επικίνδυνες δουλειές, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Ο όρος αφορά κυρίως τα χρόνια προ της συνθήκης Σένγκεν, της ενοποίησης της ΕΕ κ.λπ. Σήμερα έχουμε έναν άλλο όρο, αυτόν του Zeitarbeiter, «εργάτης χρόνου», ή Leiharbeiter, «δανεικός εργάτης», που ενώ έχει γίνει γνωστός και εξαιρετικά δημοφιλής στους εργοδότες τις τελευταίες δεκαετίες, ο Γερμανός νομοθέτης τον εισήγαγε στο Εργατικό Δίκαιο ήδη από το μακρινό έτος 1972. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ανήκω στο εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας, που το μοναδικό έργο που «παράγει» είναι να με νοικιάζει σε άλλες εταιρείες για χρονικό διάστημα που αυτή με χρειάζεται. Κατά κανόνα λιγότερο από 9 μήνες, γιατί αν ξεπεραστεί αυτό το όριο, τότε ο «εργάτης χρόνου» θα πρέπει να πάρει τον ίδιο μισθό που παίρνει και ο απευθείας εργαζόμενος του μισθωτή.

Ολες αυτές οι αγγελίες λοιπόν που θα δείτε στις πύλες προσφοράς εργασίας, σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, έρχονται από αυτές τις εταιρείες. Αν πάμε τώρα μια βόλτα στην ιστοσελίδα της Budesagendur fur Arbeit, τον «δικός μας» αντίστοιχο ΟΑΕΔ, θα δείτε πως διαφημίζει αυτή την κατάσταση εργασίας ως ιδανική για αυτούς που θέλουν «να γεφυρώσουν το χάσμα» ανάμεσα σε δύο δουλειές και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους. Παρακάτω εξηγεί τον όρο, τα γενικά δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και στο τέλος έρχεται το «καλό». Εκεί δηλαδή που αναφέρεται στους μετανάστες - γιατί ας μην ξεγελιόμαστε, αυτές οι εταιρείες ζουν πίνοντας κατά κύριο λόγο το αίμα των μεταναστών. Παραθέτω αυτολεξεί τη μετάφραση: «Ως μετανάστης, μπορείτε να επωφεληθείτε ιδιαίτερα από την προσωρινή εργασία. Τα προσόντα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό είναι συχνά δύσκολο να εκτιμηθούν από τους εργοδότες. Η προσωρινή εργασία σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ικανότητες και τις γνώσεις σας - στην καλύτερη περίπτωση, με την προοπτική μιας μεταγενέστερης μόνιμης θέσης στον μισθωτή. Ταυτόχρονα, μαθαίνετε Γερμανικά πιο γρήγορα και μπορείτε να εξοικειωθείτε με τη γερμανική εταιρική κουλτούρα».

Αν τώρα πάτε και στις ιστοσελίδες αυτών των εταιρειών, θα δείτε και άλλα «ιδανικά» πράγματα να συμβαίνουν. Ωραίο το όνειρο; Ξυπνήστε τώρα. Εργάτης χρόνου σημαίνει στην κυριολεξία χαμηλόμισθος, κάτω από τα στατιστικά όρια της φτώχειας, περιφερόμενος, χωρίς κανένα δικαίωμα συνδικαλισμού ή γενικότερα δυνατότητα αντίδρασης στα «θέλω» του αφεντικού. Οι εταιρείες εκμίσθωσης εργατών, εκμεταλλευόμενες και «βολικά κενά» της εργατικής νομοθεσίας, έχουν μετατρέψει τους εργάτες σε σύγχρονους σκλάβους. Και αν νομίζετε πως τελειώσαμε εδώ, κάνετε λάθος! Οι εταιρείες εκμίσθωσης εργατών διαχωρίζουν το προσωπικό τους σε δύο κατηγορίες: Τους μόνιμους και αυτούς που έρχονται με τρίμηνες συμβάσεις, είτε από τις χώρες της ΕΕ είτε εκτός. Οι μόνιμοι συνήθως έχουν μια βασική γνώση της γλώσσας, σπίτι όπου διαμένουν με φίλους ή τις οικογένειές τους, υποτυπώδη γνώση των δικαιωμάτων τους, έχουν στήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τις εδώ υπάρχουσες κοινότητες της χώρας από όπου έρχονται. Οι εποχιακοί όμως είναι αυτοί που φέρνουν τα μεγάλα κέρδη και είναι εξ ορισμού τα μεγάλα θύματα.

Σας παραθέτω τη μαρτυρία συναδέλφου Κροάτη, ο οποίος πριν λίγες βδομάδες ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο σε δύο διαφορετικές εταιρείες, σε δύο διαφορετικές χώρες. Ο Εμίλ και η γυναίκα του είχαν μια καντίνα και δραστηριοποιούνταν στο χώρο του street food. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και αποφάσισαν να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία. Δυστυχώς όμως ήρθε ο COVID. Εμειναν άνεργοι για σχεδόν ένα έτος, χωρίς κανένα έσοδο και με τα χρέη να συσσωρεύονται. Μη βλέποντας φως στο τούνελ, υπέγραψαν τα πρώτα συμβόλαιά τους με την εταιρεία «Tommato», η οποία προσφέρει εργασία στην Ολλανδία. Αυτός και άλλοι συμπατριώτες του φορτώθηκαν στο λεωφορείο που μίσθωσε η εταιρεία και βρέθηκαν στο Αμστερνταμ. Εκεί το ωρομίσθιό τους ήταν 10 ευρώ την ώρα. Δούλευαν συχνά 12ωρα, λαμβάνοντας 2 ευρώ την ώρα για την υπερωρία. Κατά τη διάρκεια της εργασίας δεν είχαν κανένα δικαίωμα, να κάνουν μισάωρο διάλειμμα, να σταματήσουν για να πάνε τουαλέτα ή να πιουν νερό! Η εταιρεία τούς υποσχέθηκε στέγη, η οποία μεταφράζεται στο μυαλό του απλοϊκού ανθρώπου ως δωρεάν, αλλά όχι! Ηταν διαμερίσματα τριών ή περισσότερων δωματίων, τα οποία χρεώνονται με το κεφάλι για 400 ευρώ μηνιαία. Αυτός και η γυναίκα του πλήρωναν 800 ευρώ το μήνα για ένα δωμάτιο και τους κοινόχρηστους χώρους, συν 200 ευρώ το κεφάλι για τη μεταφορά προς και από το εργοστάσιο.

Ο μισθός που έπαιρναν ήταν περίπου στα 1.200 ευρώ το άτομο, από τα οποία αφαιρούνταν τα 600 ευρώ από την εταιρεία εκμίσθωσης, ως έξοδα διαβίωσης. Δηλαδή για τα απανωτά 12ωρα, ο Εμίλ πληρώνονταν με 600 ευρώ τον μήνα! Και αφού έληξε το συμβόλαιο με την «Tommato», ο Εμίλ με την γυναίκα του υπέγραψαν εκ νέου συμβόλαιο εργασίας, στη Γερμανία αυτήν τη φορά, με την εταιρεία «MS», καθώς είχαν ακούσει πως εδώ υπήρχαν «κανόνες» και «δικαιοσύνη», «γρήγορη απευθείας επαγγελματική αποκατάσταση» για τους εργάτες χρόνου κ.λπ. Κάπως έτσι ο Εμίλ βρέθηκε στη δική μου ομάδα εργασίας και υπό την ευθύνη μου. Αυτός και η γυναίκα του λαμβάνανε στα χαρτιά 1.100 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων έκαστος πλήρωνε 300 ευρώ για κοινόχρηστη στέγη συν 200 ευρώ το κεφάλι για έξοδα μεταφοράς από και προς το εργοστάσιο. Και πάλι λοιπόν αυτός ο άνθρωπος έπαιρνε 600 ευρώ τον μήνα, αλλά αυτήν τη φορά είχε ...μισάωρο διάλειμμα, χρόνο για τουαλέτα και νερό. Εχοντας ζήσει τα χειρότερα στο Αμστερνταμ, το Αουγκσμπουργκ του φαινόταν παράδεισος! Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσω πως ένα διαμέρισμα τριών δωματίων πλήρως ανακαινισμένο στην περιοχή που έμενε ο Εμίλ κοστίζει μηνιαία 600 ευρώ κατά μέσο όρο. Ουσιαστικά, οι τέσσερις εργάτες που συστεγάζονταν στο διαμέρισμα πλήρωναν τον μισθό των άλλων δύο.

Στη Γερμανία από την κρίση του 2010 έως σήμερα υπολογίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες πως έχουν μεταναστεύσει 160.000 Ελληνες. Κάποιες χιλιάδες επέστρεψαν, αλλά ο αριθμός αυτών που διαμένουν στη χώρα παραμένει σταθερός, μιας και έρχονται συνεχώς και νέοι Ελληνες οικονομικοί μετανάστες. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τους 160.000 Ελληνες μόνο το 27% έχει ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που σημαίνει πως το υπόλοιπο 63% οδεύει στο χωνευτήρι τη φάμπρικας ή στην ελληνική εστίαση, το οποίο είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει τη γλώσσα ή δεν μπορεί να αναγνωρίσει την όποια εξειδίκευση διαθέτει, με αποτέλεσμα να μένει επ' αόριστον απασχολούμενος ως Zeitarbeiter. Οι Ελληνες εργάτες χρόνου μαρτυρούν πως συχνά δουλεύουν βδομάδες χωρίς ρεπό και όταν αυτό τους δίνεται, ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή, με το ενδεχόμενο κι αυτό να ακυρωθεί. Γίνονται καθημερινά δέκτες προσβολών και υποτίμησης, ενώ πάντα κάνουν τις βαρύτερες και πιο βρώμικες δουλειές. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπερωρίες όταν τους ζητηθεί και ο φόβος «παρέα» με το στρες είναι μόνιμος σύντροφός τους. Και ο φόβος αυτός αγγίζει όλους τους εργάτες χρόνου, ανεξαρτήτως φυλής, κουλτούρας, μόρφωσης.

Με όλα τα παραπάνω επιχειρώ να ανοίξω ένα μικρό παράθυρο στις κλειστές κοινωνίες των Ελλήνων νέων μεταναστών στη Γερμανία και να φωτίσω έναν κόσμο και έναν χώρο που δεν είναι ευρέως γνωστός ούτε καν στους Ελληνες που έχουν ζήσει επί δεκαετίες στην ξενιτιά. Το θέμα όμως είναι πολύ μεγάλο και πολυδιάστατο, και αυτά που σήμερα διαβάζετε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου...

Ενας νέος μετανάστης στη Γερμανία

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Συγκέντρωση και αντιφασιστική συναυλία στις 7 Οκτώβρη (SPOT)

 

Δείτε το spot για τη συγκέντρωση και αντιφασιστική συναυλία στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνουν την Πέμπτη 7 Οκτώβρη Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Στις 6 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ. αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Αγίας Σοφίας.